1 Aralık 2012 Cumartesi

"CHP’li Tanrıkulu, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenen Mem û Zin adlı oyunda yazardan habersiz değişiklik yapıldığı iddiasını Kültür ve Turizm Bakanı Günay’a sordu. Oyunun yazarı ise eserinin değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları hakkında dava açtı." sözleri somut olarak orta yerde savrulup dururken, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) Yönetim Kurulu nasıl bir davranış geliştirip, nasıl bir tepki gösterdi? Çok, ama çok merak ediyoruz!!!

Mem û Zin oyunundan bir sahne

***

Bu ülkedeki oyun yazarlarının, oyun çevirmenlerinin hemen hemen bütünü, hepsi, tamamı, tümü "asparagas tiyatro" uygulamasına teslim olup, "asparagas tiyatro" tecavüzüne uğramaktan büyük bir zevk (telif) alırken, Cuma Boynukara, kendi oyununa yapılan saygısızlığa karşı bayrak açmış durumda... 

Bu ülkedeki oyun yazarlarının hemen hemen hepsi, oyun yazarlığı piyasası edinirken, özellikle birinci oyunlarına yapılan "asparagas tiyatro" tecavüzüne aldırmayıp, zevk (telif) almayı yazarlık ahlâkına, yazarlık namusuna, yazarlık onuruna, yazarlık şerefine aykırı bulmazken, Cuma Boynukara'nın "Mem û Zin" oyununa karşı işlenen tecavüz suçuna ortak olmaması, "asparagas tiyatro" tecavüzünden zevk (telif) almaması, üstüne üstlük, dokuzuncu tiyatro köyünden bile kovulma olasılığının büyük olmasına karşın, "Oyunun yazarı ise eserinin değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları hakkında dava açtı." haberiyle, yazarlık onurunu kurtarmak için "asparagas tiyatro" tecavüzünden zevk (telif) almayacak kadar namuslu davranması, bizim için son derecede önemli ve üzerinde durulması gereken bir durum...

Bu ülkedeki oyun yazarlarını ve oyun çevirmenlerini bir araya getirerek, K. Lemi Bilgin yönetimindeki Devlet Tiyatroları ve Hilmi Zafer Şahin'le Veysel Sami Berikan yönetimindeki şehir tiyatrolarına oyun pazarlamanın yanı sıra, bir de LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorluğu yapan Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) adlı kuruluşun, Cuma Boynukara tarafından başlatılmış onurlu mücadelenin yanında saf tutmaması çok düşündürücü bir durum. Yoksa LİNÇÇİ OYÇED "Mem û Zin" adlı oyunun yazarı Cuma Boynukara'nın yazarlık onuru için verdiği mücadelenin yanında yer aldı da biz mi duymadık? Tabii ki böyle bir bilgiyi duyduğumuz ân okurlarımıza derhal aktaracağız!

*

Bu arada "Mem û Zin" adlı oyunun yazarı Cuma Boynukara'nın LİNÇÇİ Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği Denetim Kurulu Başkanı, ABD'ye eğitim için gidip geldikten sonra "Ve Diğer Şeyler Topluluğu"nu kuran Yeşim Özsoy Gülan ve Yeni Tiyatro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Erbil Göktaş'ın Denetim Kurulu Üyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı LİNÇÇİ Prof. Dr. Nurhan Tekerek'in Yönetim Kurulu Üyesi olduğu notunu da "Türk Tiyatro Tarihi"nin sarı yapraklarına iyice iliştirmekte büyük yarar var!...

Durumun ayrıntılı haberini "soL"dan aktarıyoruz; okuyunuz!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

Tiyatro oyununa müdahale Meclis gündemine taşındı

CHP'li Tanrıkulu, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenen Mem û Zin adlı oyunda yazardan habersiz değişiklik yapıldığı iddiasını Kültür ve Turizm Bakanı Günay'a sordu. Oyunun yazarı ise eserinin değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları hakkında dava açtı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenen Mem û Zin adlı oyunun senaryosunda bir kısım değişikliklere gidildiği ve bu değişikliklerin senaryo yazarından habersiz olarak yapıldığı iddiasını Meclis'e taşıdı. Tanrıkulu, soru önergesinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a şu soruları yöneltti:

"Yukarıda yer alan senaryonun yazarın bilgisi ve onayı olmaksızın değiştirildiği iddiaları doğru mudur?

Eğer anılan iddialar doğru ise yapılan değişiklikler nelerdir ve kimler tarafından yapılmıştır?

Yine eğer iddialar doğru ise değişiklik yapılma gerekçeleri nelerdir? Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün eser sahibinin izni veya onayı alınmadan herhangi bir oyunu sahneleme yetkisi bulunmakta mıdır?

Senaryonun aslında değişiklik yapıldığı beyan edilerek tiyatro oyununun programdan çıkartılması ya da oyunun sergilenmesinin durdurulması yönünde bir talep olmuş mudur?

Mem û Zin adlı oyundan başka Devlet Tiyatroları bünyesinde aynı şekilde değişiklik yapılan başka oyun bulunmakta mıdır?

Yukarıda yer alan iddialar doğru ise anılan değişikliği gerçekleştirenler hakkında idari veya 5486 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?"

ANF'nin haberine göre oyun yazarı Cuma Boynukara, Van Devlet Tiyatrosu'nun sahnelediği Mem û Zîn adlı oyununun anlam ve kurgusal bütünlüğünü bozacak şekilde değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında dava açmıştı.

Oyunu izlediğinde oyunun anlam ve kurgusal bütünlüğünü bozacak eklemeler bulduğunu belirten Boynukara, konuya ilişkin şöyle konuşmuştu:

"Oyun sonrası Van Devlet Tiyatrosu Müdürü ve oyunun rejisörü ile yaptığım görüşmede oyunda yapılan söz konusu değişikliğin neden bana bildirilmediğini ve buna izin vermeyeceğimi sözlü olarak ifade ettim. Daha sonra 11 Ekim 2012 tarihinde bir dilekçeyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak oyunumdaki aksaklıkların giderilmesini, oyunun durdurulmasını talep ettim."

Boynukara, girişimlerine karşın oyunun sahnelenmeye devam ettiğini belirterek, oyunun durdurulması için Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında dava açtığını açıklamıştı.

(soL - Haber Merkezi)

(Kaynak: soL)