25 Ekim 2011 Salı

Coşkun Büktel'in kaleme aldığı "'Çığ' aslında nedir, neyi sarsıyor?" eleştiri yazısını okuma zahmetine katlanmayanlar (tiyatrodan anlamayanlar) seçti!

Tiyatro sanatından anlamayanların tiyatro hakemi, tiyatro hakimi, tiyatro trafik polisi olduğu günümüzde, ülkemizdeki tiyatro sanatından dişe dokunur, yüreğe değer bir şey beklemek, ölüden göz beklemeye benzer. Biz, ölüden göz yada bir başka organ bekleyen insanlardan olmadığımız, yani görme yetisini yitirmiş bir göze gereksinme duymadığımız için, tabii ki, verili tiyatro işleyişi içerisinde bulunmamaya büyük bir özen gösteriyoruz.

Tiyatro oyunu yazmaktan yoksun, tiyatro oyunu yazma yeteneği gelişmemiş, dramadan ve dramaturjiden zerre kadar anlamamasına karşın, sadece diyalog yazabilecek kadar yazı yazma işine kendini kaptırmış kişilerin at koşturduğu Türkiye tiyatrosunda, İsmet Küntay gibi önemli bir oyun yazarının adını kullanmak bile hâlâ mümkün olabiliyor.

Yazdığı hiçbir oyununu beğenmediğimiz Çorumlu yazar LİNÇÇİ Tuncer Cücenoğlu, özellikle "Che" ve "Çığ" oyunlarında iyice dökülüp, yerlere dek savruluyor. Bunu anlayabilmek için, lütfen, şu linkleri tıklayınız:


Çorumlu yazar LİNÇÇİ Tuncer Cücenoğlu'nun "Che incileri"!

"Çığ" aslında nedir, neyi sarsıyor?


***


İsmet Küntay Ödülleri de siyasetten nasibini aldı


36. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri önceki gece Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde verildi. Tören, Altın Portakal'da olduğu gibi siyasetten nasibini aldı.

En iyi oyun yazarı seçilen Tuncer Cücenoğlu, yaptığı konuşmada, "Türkiye çok kötü yönetiliyor. Onlar bunu bilinçli yapıyor. Bölmeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Aldığım ödülü Hasdal ve Silivri'de yatan tüm kahramanlara adıyorum." dedi. İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlı ise sağduyu mesajı verdi: "Yangınlarla dolu bir dünyanın ortasındayız. Bir kaza ve belaya uğramadan bu ülkenin yüz akıyla geçmesini diliyorum." Törenin sonunda sahneye çıkan Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Bakırköy'ün çağdaş olduğunu, Türkiye'deki diğer belediyelerin böyle olmadığını iddia etti. İstanbul Şehir Tiyatroları (İBŞT) 6, İstanbul Devlet Tiyatroları (İDT) 4 ödül aldı. Özen Yula'nın yazdığı İBŞT'nın, sahnelediği Dünyanın Ortasında Bir Yer, En İyi Yapım, En İyi Kadın Oyuncu (Esra Ronabar), En İyi Sahne Tasarımı (M. Nurullah Tuncer) ve En İyi Işık Ödülü'yle (M.Nurullah Tuncer) gecenin yıldızı oldu. Yıldız Kenter'e İsmet Küntay Onur Ödülü'nün verildiği gecenin diğer ödülleri şöyle: En İyi Oyun Yazarı: Tuncer Cücenoğlu, En İyi Yönetmen: Serpil Tamur, En İyi Erkek Oyuncu: Okday Korunan, En İyi Kostüm: Candan Seda Balaban, En İyi Müzik: Deniz Noyan, En İyi Dramaturg: Tarık Günersel, İsmet Küntay Özendirme Ödülü: Sevi Orakoğlu, İsmet Küntay Jüri Özel Ödülü: BBT-Medeni Hali Kadın, İsmet Küntay Tiyatro Özel Ödülü: İDT-Birdy. AYHAN HÜLAGÜ İSTANBUL

(Kaynak: Zaman)