29 Temmuz 2011 Cuma

Tolstoyları Tolstoy yapan üstündeki candır / yazı, eğer uğrunda terleyen varsa edebiyattır!

Sofiya Tolstoy, hayat arkadaşı ve omuzdaşı Lev Tolstoy ile...


***


Ben, kendimi bildim bileli, kanıksanmış edebiyata, pazar için üretilen sanata karşıyım!

Ben, "halk için edebiyat" yada "toplum için sanat" yapmak yerine, kendisini pazarlayabileceği bir alan olarak gördüğü için edebiyatla uğraşan, kişisel çıkarları için sanatçı etiketiyle dolaşan dangalaklardan nefret ediyorum!!

Ben, pazar payını artırıp, kendisini meta estetiği için feda etmenin yanı sıra ve buna bağlı olarak, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için kıç sallayan geri zekâlı sanat tüccarlarının düşkün hâllerini gördükçe, sadece sanatçı kimliğimden değil, insanlığımdan bile utanıyorum!!!

Ben, Sofiya Tolstoy ile Lev Tolstoy'un canları pahasına, kanlarının son damlasına dek tükenerek oluşturdukları edebiyat evrenine, onların kurguladıkları sanatsal dünyaya hayranım.

Ben, 400 yıldır dünya tiyatro sahnelerini, kendi aptal çıkarları ve İngiltere ve tabii ki, Amerika'nın emperyalist çıkarları için kirleten William Shakespeare adlı sahte duygular mimarını kündeye getirip tuş eden Lev Tolstoy'un alnından dökülen her ter damlasını mücevher kutularında biriktirerek, kapitalistlerin suratına bir kezzap gibi serpmek istiyorum.

Ben, ömrümün en mutlu zamanlarını yaşarken, Tolstoy ailesiyle içli dışlı olmayı, onların dünya sanatına yaptıkları örgensel katkıların güneşiyle gözlerimi kamaştırmayı çok seviyorum.

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


"Sofiya Tolstoy'un Güncesi"den küçük bir tadımlık:

İğrenç bir Fransızca kitap okuyorum; sürükleyici ama kösnüllüğü beni dehşete düşürdü. Başlığı yeter: Afrodit. Şu Fransızlar çok sefih insanlar. Ama bu kitap okununca, hiç değilse, kadın vücudu güzelliği ile kendi vücudunun kesin bir değerlendirmesi yapılabilir.

Güzel olan bir kadının, yaşlanıncaya kadar güzelliğini, özellikle vücudunun güzelliğini bilmemesi büyük bir mutluluk. Bu onun saflığını ve ahlak temizliğini korur. Ama bu tür yapıtlar tümüyle saptırıcıdır.

(Kaynak: Düşün Yayınevi, 1985, SOFİYA TOLSTOY'UN GÜNCESİ, çev. Muzaffer Kuşuloğlu, sf. 286)


***


Ayrıca bakınız:

Tolstoy'u Tolstoy yapanların başında gelen Tolstoy'un eşi "SOFİYA TOLSTOY'UN GÜNCESİ" hakkında bilgi sahibi olmayanlar, sanatı yarım yamalak yaşarlar!

Tiyatro etiğini LİNÇ KAMPANYASI üzerine tesis edebilecek kadar alçalmış insanların yayınladığı MİMESİS utanmazlığın anıtını dikmek için hâlâ üfürüyor!

Lev Tolstoy'un eşi "Sofiya Tolstoy'un Güncesi"nden tadımlık!

Sofiya Tolstoy'un Güncesi'nin değerlendirilmesi!

400 yıldır dünya tiyatro sahnelerini kirleten sahte duygular mimarı Shakespeare'i kündeye getirip tuş eden Tolstoy'u bir de Sofiya Tolstoy'dan okuyun!