Oyun'un notu: Aşağıda sunduğumuz tadımlık yazıyı aktardığımız kitap, Düşün Yayınevi tarafından basılmış. Hemen hemen tüm yayıncıların yaptıkları gibi, dile özen göstermeden, yalapşap bir mantıkla yayınlanmış olan "Sofiya Tolstoy'un Güncesi" kitabından aktardığımız tadımlığı, yayıncının davranışına müdahale etmemek için, olduğu gibi yayınladık!
***
"Sofiya Tolstoy'un Güncesi"den küçük bir tadımlık:
Evde bir sürü konuk var... Bütün odalar dolu, karışıklık ve gürültü var. Bu adamların her biri L.N. den birşeyler bekliyor, çünkü yabancı ülkelerde yayınlamak istediği bir mektup yazmayı tasarladı. Konu şu: İsveç'li petrol tüccarı Nobel milyonlarının, barış* için ve savaş aleyhine en yararlı hizmeti yapana verilmesini vasiyet etmişti. İsveç'teki bir komite, tabloları aracılığıyla savaşa karşı çıktığı için, Rus ressamı Veresçagin'i seçmişti. Ama yapılan soruşturma, bu sanatçının inançlı olarak değil, bir rastlantı sonucu savaşa karşı çıktığı anlaşılmıştı. Bunun üzerine, armağanın Tolstoy'a verilmesine karar verildi. L.N. nin parayı kabul etmeyeceğinde hiç kuşku yoktu ama Dukhobor'ların vahşice işkence görmelerine neden olan, askerlik görevini yapmadıkları için, herhangibir kişiden daha çok, barışa yararlı katkıda bulunduklarını açıkladı.
L.N. nin saygısızca ve kışkırtıcı bir biçimde Rus hükümetine saldırdığını ve bunu zamansız ve uygunsuz bir biçimde ve sadece kışkırtma zevki için yaptığını öğrenmeseydim, bu mektuba hiç karşı çıkmazdım. Mektup sinirlerimi bozdu ve beni umutsuzluğa düşürdü. Gereksiz yere hükümeti kışkırtarak büyük bir tehlikeye atıldığı için, L.N. ye çattım ve ağladım. L.N. nin, hükümet aleyhine kötü ve aşırı şeyler yaparak, bizi sürgün ettirebileceği sürekli tehdidi altında ve bu sinir gerginliği altında yaşayamayacağımdan, evi terk etmeyi bile düşündüm.
* Tolstoy, Stockholm Tagblatt gazetesine bir açık mektup göndererek, Nobel Barış Ödülünü kabul etmediğini gerekçeli olarak açıklamış ve bu ödülün Dukhobor tarikat topluluğuna verilmesi gerektiği kanısında olduğunu bildirmişti. Mektup 1897 ekiminde yayınlandı. Cenevre'de Rusça yayınlanan Hür Düşünce gazetesinde de yayınlandı. Sofiya, Alfred Nobel ile, ünlü petrol sanayicisi L. Nobel'i karıştırmış.
(Kaynak: Düşün Yayınevi, 1985, SOFİYA TOLSTOY'UN GÜNCESİ, çev. Muzaffer Kuşuloğlu, sf. 321)
***
Ayrıca bakınız:
Tolstoy'u Tolstoy yapanların başında gelen Tolstoy'un eşi "SOFİYA TOLSTOY'UN GÜNCESİ" hakkında bilgi sahibi olmayanlar, sanatı yarım yamalak yaşarlar!
Tiyatro etiğini LİNÇ KAMPANYASI üzerine tesis edebilecek kadar alçalmış insanların yayınladığı MİMESİS utanmazlığın anıtını dikmek için hâlâ üfürüyor!
Lev Tolstoy'un eşi "Sofiya Tolstoy'un Güncesi"nden tadımlık!
Sofiya Tolstoy'un Güncesi'nin değerlendirilmesi!
Aziz Nesin ile Kemal Tahir tarafından kurulmuş olsa da, Düşün Yayınevi kitaplarında bile önemli dizgi yanlışları var!