21 Temmuz 2011 Perşembe

Tolstoy'u Tolstoy yapanların başında gelen Tolstoy'un eşi "SOFİYA TOLSTOY'UN GÜNCESİ" hakkında bilgi sahibi olmayanlar, sanatı yarım yamalak yaşarlar!

Yirmi yılı aşkın bir zaman önce ilk kez olarak ve yaklaşık olarak on yıl önce ikinci kez olarak okuduğum "SOFİYA TOLSTOY'UN GÜNCESİ" adlı kitabı, Gürcüstan'a yaptığım gezinin ruhuna uygun olacağını düşündüğümden, üçüncü kez olarak Gürcüstan'da okudum.

Her okuyuşumda, bende derin yazınsal izler bırakmakla birlikte, müthiş derecede yaşama sevinci oluşturan "SOFİYA TOLSTOY'UN GÜNCESİ", Lev Nikolayeviç Tolstoy adlı devin arkasındaki tinsel gücün varlığını elle tutulur hâle getiriyor.

400 yıldır dünya tiyatro sahnelerini kirleten sahte duygular mimarı William Shakespeare'i kündeye getirip tuş eden Tolstoy'un toplumsal ve yazınsal oluşumuna edilgen bir destekçi olarak değil, son derecede damıtılmış bir yazınsal zevke sahip biri olarak büyük katkıda bulunan Sofiya Tolstoy, dünya yazınsal haritasını yeniden çizen Tolstoy'un yaşam kaynağı olması nedeniyle, tarih yapraklarına inci dizilir gibi iliştirilme hakkını kendiliğinden hak etmiş oluyor.

Yeniden incelemeye başladığım Sofiya Tolstoy'un toplumsal ve yazınsal katkısını, LİNÇ KAMPANYASI düzenleyen 1100 kişilik kişiliksiz kişilerin kurduğu yargısal tuzaklardan fırsat bulursam, okuyucularıma da aktarmayı bir borç olarak görüyorum.

Şimdilik dikkat çektim...

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz