18 Haziran 2011 Cumartesi

Romancı Oğuzcan Önver, Shakespeare mikrobuna karşı uyarıyor!

Oyun'un notu: Yukarıdaki görseli, bir yarasa gibi, biz baş aşağı yayınladık!


***


En büyük tiyatral tabu Shakespeare'e karşı çıkan Tolstoy'dan tadımlık:

Shakespeare'in karakter yaratma ustası oluşuna kanıt olarak genellikle Lear, Cordelia, Othello, Desdemona, Falstaff, Hamlet gösterilir. Oysa bütün ötekiler gibi bu karakterler de Shakespeare'e ait değil, Shakespeare'in öncellerinden ödünç aldığı karakterlerdir. Ve o bu karakterlere daha bir güç katmak şurada dursun, çoğunu olduğundan daha da cılızlaştırmış, çarpıtmış, iğdiş etmiştir. Bu durum özellikle de şu anda konumuz olan Kral Lear oyunu için böyledir. Adı bizce meçhul bir yazarın King Leir adlı oyunundan almıştırKral Lear'in konusunu ve kişilerini Shakespeare. Özellikle de Lear ve Cordelia karakterlerini Shakespeare yaratmadığı gibi, asıl oyuna göre bunları alabildiğine sönük, zayıf, kişiliksiz tiplere dönüştürmüştür.

Tolstoy, "SANAT NEDİR?" Çeviren: Mazlum Beyhan sf. 334
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / 1. BASKI: Eylül 2007



***


Sanat dünyasını, Shakespeare ve tabu olmuş yoz yazarlardan kurtararak, tiyatroyu yeniden icat etmeliyiz!


Oğuzcan Önver, 13 Nisan 2011'de şöyle yazmıştı:

Acilen "Shakespeare toplantıları" düzenlemeliyiz. Tolstoy’un fevkalade hayranlık uyandıran ve okuduktan sonra insanların uykularını kaçıran kitabı"Sanat Nedir?"i uykusuz gözlerle okuduktan sonra, "Kral Lear" başta olmak üzere, Shakespeare'in tüm oyunlarını tartışmalıyız!

(...)

Tiyatroyu, daha yeni bir forma dönüştürmemiz gerekiyor. Sokak tiyatroları bu açıdan çok önemli… Televizyon ve sinemada asla yapılamayacak bir etkiyle,sanat dünyasını, Shakespeare ve tabu olmuş yoz yazarlardan kurtararak, tiyatroyu yeniden icat etmeliyiz.

(Kaynak: Hesap soruyorum; tiyatroda devrim istiyorum!)


***


14 Haziran 2011'de, Roland Emmerich de Shakespeare'i tartışmak gerektiğini vurguladı:

Shakespeare tartışılsın

Alman yönetmen Roland Emmerich, Shakespeare’in, eserlerini aslında kendisinin yazmadığını iddia eden yeni filmi ‘Anonymous’la tartışma yaratmayı istediğini kabul etti. ‘Bağımsızlık Günü’, ‘Yarından Sonra’ gibi büyük bütçeli filmleriyle tanınan yönetmen, filmin yapımcı şirketi tarafından düzenlenen bir münazarada konunun tartışma yaratacağını bildiğini, kendisinin de bunu istediğini dile getirdi ve ‘Sanatın provoke etmesi gerektiğini’ belirtti. ‘Anonymous’ta Shakespeare oyunlarının Rhys Ifans tarafından canlandırılan soylu Edward de Vere tarafından yazıldığı iddia ediliyor. Filmde kraliçe I. Elizabeth’i ise Vanessa Redgrave canlandırıyor.

(Kaynak: Radikal)

(Kaynak: Oğuzcan Önver)