11 Haziran 2010 Cuma

T.İ.Y.A.T.R.O..ZİNOS..K.U.R.U.L.D.U


Oyun'un notu: Bize e-posta kanalıyla gelen aşağıdaki yazıları olduğu gibi yayınladık. Ancak, yazılardaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık!


***


Merhaba!


İbrahim Kavzoğlu
Tiyatro Zinos Genel Sanat Yönetmeni


Trabzon, kültür ve sanat tarihi açısından oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Osmanlı Devleti döneminde önemli bir kültür merkezi olan şehrimiz Cumhuriyetimizin (Cumhuriyet'imizin) kurulmasıyla bu özelliğini korumuş hatta (hattâ) uzun yıllar bölgemizin eğitim ve kültür merkezi olmuştur. Son yıllarda ise, hepimizi üzen olayların da etkisiyle şehrimizde kültür ve sanatın gündemden düştüğünü, Trabzon’umuzun kimliğine ve dokusuna uymayan konularla gündeme geldiğini üzülerek gördük.

Halbuki şehrimizde kültür ve sanat adına her zaman çok güzel çalışmalar yapılmıştır. Bundan sonra da yapılacaktır. Bizler de bu güzelliklere katkı yapmak için bir araya gelen sanat gönüllüleriyiz.

Trabzon Sanat Evi bünyesinde başladığımız atölye çalışmamızı "Tiyatro Zinos" çatısı altında topladık. "Zinos" şehrimizde martının bir çeşidine verilen isimdir. Bizim bu ismi tercih etmemizin nedeni de, yöremizin kültürüne sahip çıkma anlayışımızın bir sonucudur.

Tiyatro Zinos, şehrimizin bozulan imajının düzeltilmesine katkıda bulunacak, gençleri sanatsal etkinliklere yöneltecek ve Trabzon’un sesi olacaktır. Gençlere tiyatroyu sevdirmek, onları tiyatro sanatıyla buluşturmak üzere başladığımız atölye çalışmamızı bir oyunla tamamladık.

Oyunumuzu, şair-yazar Hasan Kavzoğlu ve mizah yazarı, karikatürist Tamer Küçük yazdılar. Oyunumuzun müziklerini Sezgin Sağlamer besteledi. Dansları Figen Yılmaz hazırladı. Ben ve arkadaşım Özlem Şahin oyunumuzun yönetmenliğini yaptık. Oyunda, on üç arkadaşım oynadı.

Seyircilerimizi gündelik hayatımızdan yola çıkarak hem güldürmeyi hem eğlendirmeyi ve hem de düşündürmeyi amaçladık. Tek perdelik oyunumuz müzikaldir.

Çalışmalarımız boyunca bize her türlü desteği veren Trabzon Sanat Evi Yönetim Kuruluna (Kurulu'na) teşekkür ederiz. Ayrıca Trabzon Belediyesi’ne bizlere ve sanata verdiği destekten dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Hepinize iyi seyirler..


***


Yaşasın Tiyatro!


Hasan Kavzoğlu
Yazar – Oyuncu


Tiyatrolar(,) dünyadaki bütün olumsuzluklara rağmen perdelerini açarak görevlerini yerine getiriyor. Hala (Hâlâ) insanı, insana, insanla, insanca en iyi anlatan sanat olma özelliğini koruyor.

Tiyatro salonlarını hergün (her gün) dolduran ve festivallerde biraraya ( bir araya) gelen çeşitli milliyetten insanlar çağımızın iletişimsizliğine inat tiyatro sevgisini büyütüyor.

Trabzon'da kısıtlı olanaklarda (olanaklarla) başladığımız atölye çalışmasını "İşte Ahvalimiz" adlı oyunla tamamlamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Tiyatronun kolektifliğe açık yapısından hareketle oyunun metnini Tamer Küçük’le birlikte yazdık. İbrahim Kavzoğlu’nun metnin yazım aşamasındaki katkıları ile oyuncuların prova sırasındaki eklemeleri oyun metnini kolektif bir ürün olarak ortaya çıkardı.

Metnimiz göstermeci tiyatro ile geleneksel Türk tiyatrosu özelliklerini taşıyor. Oyunumuzda beş bölüm var: Havva Yenge, Şoför, Komiser, Reyting, Kahveci Adnan.

Yakın çevremizden hareket ederek bölgemiz insanının yaşantısını konu edindik.

Metnimiz iletişimsizliğin, yanlış anlamaların, manipülasyonların doğurduğu sonuçlara göndermeler yapmaktadır.

Diyalogların işlerliği geleneksel Türk tiyatrosunun özelliklerini taşımaktadır.

Kahveci Adnan bölümünde kullanılan Karadeniz ağzı abartı içermiyor. Kullandığımız ağız kırsal kesime özgü doğal, yaşayan bir dildir. Onun için bugüne kadar sergilenen oyunlardaki Karadeniz ağızlarına yenilik getirmiştir. Biz Giresun’da, Erzurum’da ve Trabzon’da oyunu sergilediğimizde bu bölüm aynı tepkiyi aldı ve seyirciyle çok güzel bir yakınlık kurduk.

Metnin beklentileri bozan, sürprizlere açık yapısının ilerideki rejilere kolaylık sağlayacağını düşünüyorum.

Bazı bölümlere şiirler yazdık. Bu şiirlerin bestelenmesi ve danslarla süslenmesi oyunumuza ayrı bir güzellik katmıştır.

En önemlisi de bu metin etrafında yirmiye yakın insanın bir araya gelerek dostlukla, sevgiyle üretmenin keyfini ve mutluluğunu yaşamasıdır. Arkadaşlarımı kutlarım.

İyi seyirler.

Yaşasın tiyatro...


***


Ayrıca bakınız:

Devlet Tiyatroları ışıkçısı Enver Başar'ın kurup, "Shakespeare cahili" Yaşam Kaya'nın yönettiği tiyatronline.com'a yazı yazan(!) Hakan Urcu'dan yanıt!

Devlet Tiyatroları ışıkçısı Enver Başar'ın kurup, LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın yönettiği LİNÇÇİ tiyatronline.com'dan canımızı sıkan bir Hakan Urcu yazısı(!)


***


LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi