27 Haziran 2010 Pazar

Hiçbir zaman LİNÇÇİ olmayan İhsan Ata, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından LİNÇÇİ Demirkanlı'nın yönettiğ LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro...'yu eleştiriyor!

Oyun'un notu: Aşağıdaki yazıyı, LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın editörlük yaptığı LİNÇÇİ tiyatronline.com sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, yazıda bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları kırmızı renkle biz belirginleştirdik. Ayrıca, yazıdaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık!

Yazının hiçbir müdahaleye uğramamış, "tertemiz" ve özgün hâlini okumak isteyenler, aşağıda verdiğimiz linki tıklayabilirler...


***


LİNÇÇİ Tiyatro Tiyatro dergisi.. ve diğerleri…


İhsan Ata


Herkes Bir (bir) şeyler yazıyor, herkes bir şeyler karalıyor. herkes (Herkes) bir amaç uğruna inandığı şeyleri savunuyor. ama (Ama) ortada olan bir gerçek var..

Şekip taşpınar (Taşpınar) beyfendinin (beyefendinin) Kızmayın…Gerçeklerden Konuşalım…… ("Kızmayın…Gerçeklerden Konuşalım……") yazısı üzerine yazıyorum. bugüne kadar yazılarımın hiç birinde (hiçbirinde) kişiye eleştiri yapmadım ve yapmamam gerektiğini sevgili büyüklerimden, hocalarımdan öğrendim. ama (Ama) işin görünmeyen kısımlarını neden görmek yada bakmak istemiyoruz. İçimdeki isyanı daha fazla durduramayarak yazmaya karar verdim.

… Tek tiyatro dergisi var, Tek (tek) tiyatro dergisi yine bizlerin, tiyatrocuların sağduyusuyla ayakta duruyor. Ve yine o tek tiyatro dergisi bu kadar güçlüğe zorluğa rağmen, bizim tek tiyatro dergimizdir denerek ayakta duruyor. Destek vermeliyiz denerek ayakta duruyor. (şekip taşpınar) (Şekip Taşpınar) Bunları herkes söylüyor. samimi (Samimî) olmakta fayda var. Sene 1991 ve 2005 bu geçen sürece bakalım. neler (Neler) oldu bu geçen süreçte..(?) LİNÇÇİ tiyatro dergisi (Tiyatro... Tiyatro... Dergisi) nasıl bu noktalara geldi..(?)

Herkes geçen bu süreci düşünsün ve şapkasını bir defada (defa da) olsa önüne koysun. Belki de ilk defa gerçekleri düşünerek bu noktaya nasıl gelindiğini düşünüldüğünde bir sonuç çıkarılabilir.

Devlet tiyatrolarında (Tiyatroları'nda) yaşanan sıkıntılar, İzmit şehir tiyatrosu (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları), İstanbul şehir tiyatroları (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları) ve sonunda LİNÇÇİ Tiyatro dergisi (Tiyatro... Tiyatro... Dergisi)..

Zaten tiyatroları bastırarak, kapattırmak, oynatılmamak, yönetmemek, yönetilememek isteniyor bunlara birde (bir de) LİNÇÇİ Tiyatro dergisi (LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi) halkası eklendi.

Sayın LİNÇÇİ Nurhan tekerek (Tekerek): BU ÇIĞLIĞA SES VERMEK AMA NASIL? HANİ TİYATRO DUYARLI İNSANLARIN HARCIYDI!… Sayın hocama burada küstahlık yapıp eleştiride bulunamam. saygım (Saygım) buna engeldir. Ama sayın hocam Lütfen (lütfen) söyleyin. Bu dergi hangi anlamda Gerçekten (gerçekten), tarafsız ve gerçek yayın ilkeciliğiyle davrandı? Neden eleştiriler yayınlanmadı.(?) Neden hep popülist kişilerle röportajlar yapılıp , tanıtımlarına sayfalarca yer ayrıldı. Bir örnek vereyim size, Oidipus diye bir oyun oynandı. Hatırlarsınız. Türkiyede gururla bahsettiği, her yerde ayakta alkışlandığı, ödüllere doymayan bir oyun olduğu söylendi. Ama bunlarla ilgili tek bir kelime , tek bir harf yazılmadı, Şahide (Şahika) TEKAND hanım efendiyle ilgili bir tek röportaj göremedim? hafızanızı hiç yormanıza gerek yok. Yakın tarihteki bir olay. Gerçek bir yayın anlayışı sizce böyle mi olmalıdır. Objektif ve araştırmacı yayın anlayışı nerde? Madem övgü dolu sözler yazıyorsunuz ...

(Can doğan Hocam dan’da ) (Can Doğan Hocam'dan da / hocamdan da)

Cevap bekliyorum.

Popüler kesmin yandaşçılığı olan ve şaşalı ödüller vererek belki de tiyatroyu gururla ayakta tutan, herkesin yapabileceği bir iş değil ''Büyükler Mektebi olan '' bir yer imajı vermeye çalışıldı. ama kimse işin arka tarafında neler olduğunu sormadı. Kimse merak edip;Yazılarım neden yayınlanmıyor? Neden haberlerim , oyun tanıtımların, röportajlarım dergide yayınlanmıyor. Bunlar sorulmadı. Sayın LİNÇÇİ demirkanlı (Demirkanlı) şimdi kalkıp sizleri haber yapsaydık Tiraj yapamazdık ? mı (Tiraj yapamazdık mı?) diyecek Tiraj ortada!

Ortada bir gerçek var.

Her zaman hayiflendiğim konuyu bur da şekip beyfendinin yazısına katılarak açıklamak isterim. yıllardır Türkiye’nin tek tiyatro dergisi özelliğini koruyan bu dergide yaşananlara bakmak lazım.

Her kesmin tiyatro haberlerini veriyormu (veriyor mu)?

Tanıdık, politik ve ÇÜK (çok ünlü kişiler)'in dışında bilinmeyen isimlerin yazılarını, eleştirilerini yayınlıyor mu.?

84 sayfalık tiyatro dergisinde kendisine ve kendi kadrosunda bulunan eleştirmenlere yer veriliyor.

O zaman şunu sormak lazım. LİNÇÇİ Tiyatro.. Tiyatro.. Dergisi . Türkiye’nin mi dergisi ? yoksa kendileri için hazırlanmış bir portalmı (portal mı)?

LİNÇÇİ Tiyatrodergisi.com.tr sitesinde yayınlanan haberleri okuyan ve belki de acıma noktasına gelen bu yayın .. herkesin dergisi olmadığı için bir çöküş yaşamıştır. Şaşalı (Şaşaalı) ve popülist yaklaşımıyla kendi kesimlerinin (Sosyete) dışında Kimseyi dergiye haber etmeyen, Ödül gecelerinde boy boy resimleriyle sağa sola hava atan bir dergi olan bu yayın .. alan kişiye ne kadar hitap eder, yada niçin almalı merak konusu...

Ülkemizde 15 yıldır "İnadına" yayın hayatını sürdürmeye çalışan tek tiyatro dergisi olan LİNÇÇİ Tiyatro Tiyatro Dergisi 1 Şubat 1991 de, yani ilk sayısında, Irak Krizi'nin de etkisinden de olsa gerek; "Tiyatrocular 'Barışa Evet' Diyor" u kapak yapmış diyor LİNÇÇİ Nurhan Tekerek hocam. Tiyatro dergisinin çığlığı adlı yazı ilk yayınlandığında ilk kendiniz bilgisayar karşısına geçip yazmaya başlamıştınız.

Geçen ayın dergi kapağına bakalım birde (bir de); Yılların sinema sanatçısı ve tiyatro oyuncusu ödüllü oyuncu Julide kuraldı (Jülide Kural'dı)..

Uzun zamandır tiyatro yapmayan .. yaptığı zamanda (zaman da) olay yaratan bu sanatçının neden resmi (fotoğrafı) dergi kapağı oldu.. Çünkü kadir inanırın (Kadir İnanır'ın) sevgilisi, Dizilerde (dizilerde) oynuyor ve popülerdi. Örnekleri çoğaltabiliriz. Mucizeler komedisi (Komedisi) Ocak 20054'in (2005'in) kapak resmiydi. Özlem tekin (Tekin) röportak (röportaj) konuğuydu. Yıllardır bir kere bile perdesini kapatmayan hadi bizleri geçtik. Devlet tiyatroları (Tiyatroları) da bir tarafa Kenterler, Poyrazoğlular, Hadi çamanlar (Çaman'lar), LİNÇÇİ Genco erkallar (Erkal'lar) gibi usta isimler ile neden röportaj yapmıyorlar? neden afişleri kapakları süslemiyor? satış kayğısımı (kaygısı mı) dersiniz. bence dergiyi alan herkes bunları zaten televizyonlarda ve magazin programların da (programlarında) görüyor. dergiyi alan kişi (bir abonesi olarak en azından ben) dolu dolu tiyatro haberleri, oyun eleştirileri, kimsenin bilmediği oyun tanıtımları, röportajları beklerim.

Dergi yapmak zor sanaattir. oturduğun yerden .. televizyonda gördüğün haberden... her gün gözümüze sokulan haberleri dergiye yansıtırsan .. korktuklarınla karşılaşmak kaçınılmazdır.

LİNÇÇİ Tiyatro dergisiyle (LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'nde) çıkan haberlerde hemen yazılanlar üzerine konuşan ve hiç bir (hiçbir) araştırma yapmayan destek olmak üzere seferber olan insanlarımız var. Saygı duyuyorum. Ki bende (ben de) hem kendi sitemde hem de üyeliğimi yeniletmek için başvuruda bulundum. Yalnız benim burada ki (buradaki) isyanım LİNÇÇİ tiyatro dergisinin (LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'nin) kapanması için değil.. Öyle olsaydı tekrar abonelik müracaatında bulunmam, bur da (burada) kimseyi abone etmeye teşvik etmem .. hatta hatta Sayın LİNÇÇİ demirkanlının (LİNÇÇİ Demirkanlı'nın) mailinde vardır. Gaziantep'te şube kurup pazar ağını genişletmek teklifini sunmazdım...

Arkadaşlar tekrar bir tiyatro dergisi gelmez burada ki isyanım. yaşanan çarpıklıklar.. belli bir düzen üzerine oturulmuş hep aynı şeylerin getirmiş olduğu .. sıkıcılık. Popülist yaklaşımıyla yer edinme çabaları..

Amacım... yanlışların düzenlenmesi, hatırlatılması fark edilmesini sağlamaktır. yaşananlardan ders alınmasıdır.. daha geniş bir ağ üzerine derginin inşaa edilmesi.. O kadar zaman harcayıp gönderen eleştirileri dahi yayınlamaktan aciz olan dergiye sesleniyorum.. Kendi kadrosuyla zor bir göreve çıkmış.. sonuna kadar destekliyorum. Ama! habercilik zor iştir. Yayın ağını genişleterek .. herkesime kulak vermek ve araştırma yapmak zorundadır.

Bence LİNÇÇİ Tiyatro dergisinin (LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'nin) bugünkü konumunun nedenleri; yenilemekte fayda görüyorum. Popülist yaklaşımlar.. tanındık röportajlar.. Bilindik yazarların eleştirileri. ve hep aynı haberler.. Onlar sanıyor ki kapakta Ünlü görmek istiyoruz. Bu bir moda dergisi değil! bu Tiyatro dergisidir. bunları kınamak yangına körükle gitmek yerine.. bunların en kısa zamanda düşünülmesi ve buna göre hareket edilerek daha çok kitlelere ulaşacağını .. Bu dergiyi eline alan herkesin farklı haberler görüp dolayısıyla daha da ilginç kılacağını inancındayım.

Bunlar yetmezmiş gibi bu haberin yayınlamayan tiyatro sitelerine sitemde bulunuldu. Sen benim yazımı yayınlamazsan senin yazından yayınlanmaz. Bu doğa kanunudur. Bunlar düşünülmesi gereken şeylerdir.

Haksız olduğum konularla ilgili Cevap bekliyorum …

***

İhsan ATA 'a mail atmak istiyorum...

Yazara gönderdiğiniz eleştiriler yayınlansın istiyorsanız, lütfen mailinizde belirtiniz.


Sevgili İhsan Ata,

Bir tiyatro dergisini politikası ve içeriği ile eleştirmek farklı bir şeydir, derginin fiilen varlığını korumaya katkıda bulunmak farklı bir şeydir. Kuşkusuz her dergi yayın politikası, genel tutumu ile eleştirilebilir. Ama dergi ortadan kalkarsa eleştirilecek şey de ortadan kalkar. İki şeyi birbirine karıştırmamak gerek. LİNÇÇİ Tiyatro Tiyatro Dergisi (LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi) kimi zaman benim yazılarımı da yayınlamamış, ya da geciktirmiş olabilir. Kimilerinin etkinliklerine daha fazla ağırlık vermiş olabilir. Popüler düzeyde kalmış olabilir. Bunlar işin farklı boyutları. Ancak ortada şöyle ya da böyle bir tek dergi varsa -seksen milyonluk Türkiye'de- ve biz en az üç bin tiyatrocu, eleştirmek için dahi olsa, ayda 5 milyon vererek bu dergiyi almıyorsak, ortada acı bir gerçek var demektir. Olaya bu perspektiften yaklaşmak lazım (lâzım). Dergiyi yaşatmak farklı şeydir, eleştirmek farklı. Tekrar ediyorum bunlar birbirinden farklı şeylerdir...

Selamlar...
LİNÇÇİ Nurhan Tekerek

***

Sevgili hocam LİNÇÇİ nurhan tekerek (LİNÇÇİ Nurhan Tekerek) ... Fazla zamanınızı almadan cevaplayacağım. LİNÇÇİ Tiyatronline.com'daki (LİNÇÇİ tiyatronline.com'daki) yazımın kopyalarını gönderdim, (amaç yazdığım yazıların arkasında olma göstergesidir.) size, sayın LİNÇÇİ demirkanlıya (LİNÇÇİ Demirkanlı'ya) ve yine sitesinde övgüyle bahseden sayın can hocama..

Burdaki (Buradaki) amacım, yine söylediğim gibi derginin kapanması değil asla(!) derginin bugün gelinen noktasıdır. Bu noktaya gelinmesindeki süreçlere baktım ve tekrar ayağa kalkıp yayın hayatına devam etmesi için önerilerde bulundum. Yanlız (Yalnız) yazdığım yazılarla ilgili yanlışlıklar varsa lüften söyleyin...

Kişisel ego tatminim nedeniyle ... yazılarımız yayınlanıyormu (yayınlanıyor mu)? derken. Bahsettiğim daha evrensel herkes için geçerlidir. Sadece daha geniş daha objektif olması açısından söyledim. ''Bir tiyatro dergisini politikası ve içeriği ile eleştirmek farklı birşeydir, derginin fiilen varlığını korumaya katkıda bulunmak farklı bir şeydir.'' hocam derginin fiilen varlığını korumak için içeriğinin değişmesi talebinde bulundum. Kapansın demedim. Ama politikayı eleştirmez, yayın içeriğiyle ilgili değişikliğe gidilmezse sonuç daha korkunç olur. varlıgını (Varlığını) korumak elbette görevimiz. ama varlıgını (varlığını) koruyabilmek için içeriği daha objektif ve yalın olmalıdır. düşüncesini savundum.

Sonuç itibariyle burdaki (buradaki) dergiyle yapabileceklerimi geçen yazımdada (yazımda da) belirtmiştim. Türkiyenin tek tiyatro dergisinin kapanmasını istemekse tiyatroyla ilgilenen biri olarak ihanet sayarım. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

İhsan ATA

***

Sayın Ata,

Ben yazdığım yazıda derginin politikasına dair hiç bir (hiçbir) şey söylemedim dikkat ederseniz. Tabii ki, açıkça derginin kapanmasını istiyorum diye hiç kimse belitmez (belirtmez) ya da düşünmez diyelim. Ancak dergiye ilgi göstermemek, ya da satın almamak da bir tepkidir ve dergiyi sıkıntılı duruma düşürür. Ayda 5 milyon vermek hiç kimseyi rahatsız etmez. Ama almazsanız giderek tirajı düşer ve kapanır. Zaten olan da bu. Benim kast ettiğim (kastettiğim) de bu... Siz o dergiyi alırsınız, ve eleştirirsiniz. Ya da o dergiyi almaya devam ederken bir başka alternatif de üretirsiniz.

Ayrıca eminim sizinkinin benzeri pek çok eleştiri alıyordur LİNÇÇİ Tiyatro Tiyatro Dergisi (LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi). Kendileri bir yayın politikası belirlemişlerdir. O politikayı her tiyatrocudan gelen eleştiriye göre değiştirmeleri mümkün değildir. Onlar o işi yapıyorlar. Eğer siz kendi ya da sizin gibi düşünenlerle bir politika oluşturup yayın yapmaya soyunursanız, hem daha iyi olur, bir alternatif oluşur. Ve siz kendi yayınınızda o dergiyi eleştirirsiniz. Bilimsel ve sanatsal ilişkiler ve eleştiriler bana göre böyle bir yolu gerektiriyor. Ayrıca ben LİNÇÇİ Tiyatro Tiyatro Dergisi (LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi) için değil, "bir tek" dergi için “yalnızca kendi düşüncemi” belirtiyorum.

Hoşçakalın.

LİNÇÇİ Nurhan Tekerek

(Kaynak: tiyatronline.com)


***


Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi