YENİ TİYATRO DERGİSİ’NİN NİSAN 2010, 18. SAYISI BAYİLERDE VE KİTAPÇILARDA!..
KİTAP EKİ OLARAK HAŞMET ZEYBEK’İN
"THEODORA 2" ADLI OYUNU VERİLİYOR.
Yeni Tiyatro Dergisi'nin 18. sayısı çıktı. Dergi, bu sayısında kapağını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelenen "Cabaret" adlı oyuna ayırıyor ve Erbil Göktaş, oyunun baş kadın oyuncusu Senan Kara'yla hem "Cabaret", hem de Kara'nın oynadığı bir diğer oyun olan "Kafes" üzerine bir söyleşi yapıyor.
Sema Göktaş, Ocak 2010'da Yılmaz Onay'la başlattığı "Gündem Tartışmaları" başlıklı "söyleşi dizisi"ni bu sayıda da sürdürüyor; Yılmaz Onay'la "17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali"ni tartışıyor. Yeni Tiyatro Dergisi'nin bundan sonraki sayılarında da sürecek olan söyleşilerde Göktaş, Yılmaz Onay'la ve "Gündem"deki sıcak konuların ilgilileriyle "konuşma"yı sürdürecek.
Erbil Göktaş, "Eleştiri Serüvenleri" başlığıyla yeni bir köşede, sadece oyun eleştirileri yapmayı değil, eleştiriye konu olan oyunları izleme sürecinde "yaşadığı" ilginç olayları ve anekdotları da anlatma amacını güdüyor. Göktaş, bu sayıda, Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü'nde Veysel Sami Berikan'ın sahnelediği "Asiye Nasıl Kurtulur?" oyununu "Asiye Nasıl Kurtulmaz?" başlığıyla değerlendiriyor. Erbil Göktaş, "Yeni Tiyatro Dergisi Aboneleri Giderek Çoğalıyor" başlıklı "sunuş" yazısında ise, 2010 yılında başlattıkları "abone kampanyasına" tüm tiyatrocuların, hatta "sahne sanatları dergisi olmaları nedeniyle, tüm sahne sanatları çalışanlarının" destek vermesinin öneminden söz ediyor ve derginin abonelerinin sayısının hızla arttığını belirtiyor; bundan aldıkları cesaretle İstanbul Yeni Tiyatro'nun da kurulduğunu ve ilk oyunu Aydın Arıt'ın "Bal Sineği" adlı oyununun "promiyerini" Nisan ayında yaptıklarını ve Kadıköy'deki Fima Mağazası'nın üçüncü katındaki Kadıköy Sanat Tiyatrosu'nun salonunda her Cuma-Cumartesi, 18.30 ve 20.30'da oynamaya devam edeceklerini belirtiyor. Mayıs ayında da "Avrupa Yakası"na geçecek olan oyunun 22 Mayıs 2010'da Rüştü Uzel Sahnesi'nde, saat 20.00'de yapılacak olan "galasına", Göktaş, tüm Yeni Tiyatro okurlarını da çağırıyor.
Yeni Tiyatro Dergisi, 18. sayısında ilginç bir "DOSYA" konusu yer alıyor. Cuma Boynukara'nın "Yoksun" oyunu üzerine Sabri Şenol'un oylumlu bir incelemesi "Başkalarının Acısına Bakmak"ın yanı sıra, Gülşen Karakadıoğlu'nun tanıtım yazısı, Ege Işık'ın eleştirisi ve Ceren Olpak'ın Müjdat Gezen Sanat Merkezi öğrencileriyle düzenlediği "açık oturum" yer alıyor. Derginin Nisan sayısında yer alan diğer yazarlar arasında ise şu isimleri görüyoruz:
"7 Müzikal"nin eleştirisiyle Deniz Bozer; "Şinasi'nin Şairi Evlendi, Postmodern Torunları Bile Oldu" yazısıyla Çiğdem Kılıç; LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Hülya Nutku ise İzmir'e giden Theodoros Angelopoulos'la "bir söyleşi" gerçekleştiriyor. Okday Korunan "Sanatta Yenilik" konusundaki denemesiyle dergide yer alırken, Selçuk Göldere, Aristofanes’in "Kuşlar" oyununu ve yönetmen Nurhan Karadağ'ın "yorumunu" inceleme konusu yapıyor. Ersin Çakmak, Kocaeli Oyun İstasyonu'nda Kadir Yüksel'in sahnelediği "Kanlı Nigar"ın eleştirisini yapıyor.
Hilmi Bulunmaz ise "Sanat Olacak Tiyatro, Dergisinden Belli Olur" başlıklı yazısında Türkiye tiyatrosundaki genel durumun bir değerlendirmesini yapıyor.
Derginin Yayın Kurulu'nda şu isimler bulunuyor: Sema Göktaş, Okday Korunan, Alpay Ekler, Hilmi Zafer Şahin ve Erbil Göktaş…
Türkiye’nin ilk ve tek "hakemli" popüler dergisi olan Yeni Tiyatro'nun Hakem Kurulu'nda ise şu adlar bulunuyor:
Prof. Dr. Murat Tuncay, Prof. Dr. Semih Çelenk, Doç. Dr. Sema Göktaş, Yrd. Doç. Dr. Gülayşe Temeltaş
Derginin 18. sayısındaki “kitap eki” ise Haşmet Zeybek’in bu sezon Tiyatro Merdiven'de sahnelenen "Theodora 2" adlı oyunu.
Yeni Tiyatro Dergisi, okurlarından gelen yoğun istekler sonucunda Kasım 2009’daki 13. sayısından itibaren "aylık" olarak çıkıyor ve daha önce “2 ayda bir” verdiği “Oyun Kitabı Ekleri”ni, "her ay" verip aksatmamak için "ABONE KAMPANYASI" başlatmış bulunuyor.
2010 yılında 30 kente ve "500 Aboneye" ulaşmayı hedefleyen Yeni Tiyatro Dergisi, Şubat 2010 itibariyle "23 kent", "10 ilçe" ve "7 ülke"ye ulaşmış bulunuyor.
Yeni Tiyatro Dergisi satış yerleri:
İstanbul; Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), İstiklal Amargi Kadın Akademisi, İstiklal Ada Kitabevi, Beyoğlu Pandora Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi, Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Tünel Tramvay Durağı Gazete Bayisi, Beyoğlu Mis Sokak Gazete Bayisi, Mis Sokak Semerkant Kitabevi, Eski Taksim Sahnesi Gazete Bayisi, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Seyhan Müzik, Kadıköy İmge Kitabevi, Kadıköy Khalkedon Kitabevi, Kadıköy-Beşiktaş İskelesi Karşısı Gazete Bayileri, Beşiktaş Barbaros Bulvarı Girişi Meydan Gazete Bayisi (Ferihan Karasu). Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler. Haydarpaşa Garı Gazete Bayisi. Eminönü Çemberlitaş Bulunmaz Tiyatro. Moda Sanat Tiyatrosu’nun Fuayesi ve Girişindeki Sahaf… Üsküdar İskelesi Kurt Gazete Bayisi. Ankara; Dipnot Kitabevi, Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan Kitabevi, Bilim-Sanat Kitabevi ve İmge Kitabevi.
Kocaeli; Kolordu Nurkan Kitabevi , Çağdaş Kitabevi, Belsa Fırat Kitabevi; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi, Hereke Gazete Bayisi (Mehmet Cengiz); Sabancı Oyun İstasyonu Gişesi.
İzmir; Konak Kabile Kitabevi, Kemeraltı Duvar Kitabevi (853 Sk., No: 13, P. 10), Karşıyaka Pan Kitabevi, Narlıdere GSF Kitapçısı, Konak Devlet Tiyatrosu Gişesi; Menemen Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler.
Kayseri; Av. Hülya Yurt Göktaş. Türkay İş Merkezi, Kat: 5, No: 34, Hukuk Bürosu, Kocasinan-Kayseri
Sakarya; Xir Kitabevi, Değişim Kitabevi.
Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı / Ahmet Turunç, Bursa Sanat Tiyatrosu.
Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.
Trabzon; Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu, Trabzon DT Gişesi.
Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları;
Hatay; Vejdi Koçak, Antakya Belediyesi Şehir Tiyatrosu.
Eskişehir; Adımlar Kitabevi.
Amasya; Öğr. Gör. Alattin Özgen, Amasya Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu.
Niğde; Öğr. Gör. Lokman Zor, Niğde Üniversitesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü.
Ordu; Öğr. Gör. Hakan Alkan, Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı.
Diyarbakır; Uğur Çınar, Devlet Tiyatrosu, Kültür Sarayı, Yenişehir.
Ağrı; Zübeyr Cinisli, İbrahim Çeçen Üniversitesi, Eğitim Fakültesi.
Edirne ve Tekirdağ; Erdoğan Eğmen, Edirne Halk Eğitimi Merkezi.
Mersin ve Adana; Fatma Tuğcu.(E. Posta: fatma.isikde@hotmail.com)
Çanakkale: Selçuk Göldere, Onsekiz Mart Üniversitesi, GSF Deneme Sahnesi.
***
Ayrıca bakınız:
LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!
Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!
Linç imzacıları listesi