12 Mart 2010 Cuma

KARANLIK LİNÇÇİ MUSTAFA ŞÜKRÜ DEMİRKANLI DESTEKÇİSİ, LİNÇ KÜLTÜRÜ BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY, ÇALINAN TABLOLARLA İLGİLİ "ATEŞ TOPU"NU TACA ATMAYI YEĞLİYOR!

Resim Heykel'de yağma 12 Eylül'de başlamış


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki kayıp tablolar ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Birkaç gündür gündemi meşgul eden haberlerde Hoca Ali Rıza Bey'in 13 eserinin çalındığı ve yerine de fotokopilerinin bırakıldığı ortaya çıkmış, daha sonra kayıp tabloların sayısının 500'ü bulduğu ileri sürülmüştü. Günay, toplantıda müze ile ilgili tartışmaların 12 Eylül dönemine kadar gittiğini belirterek, "O dönemde devletin üst makamlarına gelmiş olanlara, devletin zenginliklerini armağan etmek, yerini sağlamlaştırmanın temel yollarından birisi olmuş." dedi. Günay, Resim ve Heykel Müzesi'nin Nisan 1980'de kurulduğunu, buraya devredilmesi istenen eserlerin bir kısmının eksik ya da röprodüksiyon olarak geldiğini, gelenlerin de düzgün biçimde kayda geçmediğini söyledi. 12 Eylül'den sonra da bazı eserlerin hediye edildiğini belirtti. Günay'ın verdiği bilgilere göre bu durum 1996 ve 1998'de raporlarla tespit edilmesine rağmen ilgililer hakkındaki soruşturmalar zamanaşımına uğratılmış. 2000-2008 arasında restorasyon nedeniyle kapalı olan müzede kayıp olduğu bilinen eserler dışındakilerin yerinde olduğuna dair 2008 yılında bir müfettiş raporu tutulmuş. Raporu yeterli görmeyen Bakanlık, yeni bir çalışma başlatmış. Günay, Hoca Ali Rıza'nın tablolarıyla ilgili bilginin devam eden bu çalışma kapsamında emniyete intikal ettirildiğini anlattı.

Son yıllara ait müze ile ilgili yaşanan 3 olay bulunduğunu belirten Günay, restorasyon sırasında bahçeden iki obje çalındığı için dönemin yöneticilerinin değiştirildiğini, 2009'da da üç tablonun İstanbul'da satılmaya çalışılırken ele geçtiğini söyledi. Bakan, 2000 yılından bu yana ise yeni bir tartışma olmadığını belirtti. Bakan Ertuğrul Günay, geçmişte yaşanan olaylar sebebiyle bugün müzeyi iyileştirmeye çalışan personelin moralinin bozulmamasını da istedi.

Bu arada CHP milletvekilleri Yılmaz Ateş ve Canan Arıtman, kayıp eserlerle ilgili Meclis'te bir soru önergesi de verdi. ZAMAN

ANKARA ZAMAN

13 Mart 2010, Cumartesi


***


Ayrıca bakınız:

Kültür Bakanlığı çanağı yalayan hiç kimsenin soramayacağı soruyu biz soruyoruz; çanak yalatacağınıza, resimlerinize "adam gibi" sahip çıkamaz mısınız?

SADECE BİR KESİMİN DEĞİL, TÜM HALKIN HİZMETİNDE OLMASI GEREKEN KÜLTÜR BAKANLIĞI, TİYATRO DÜNYASINA BİR KENE GİBİ ZARAR VEREN DEMİRKANLI'YI DESTEKLİYOR

LİNÇ KÜLTÜRÜ BAKANI AKP'Lİ ERTUĞRUL GÜNAY'IN DESTEKLEDİĞİ LİNÇ KAMPANYASI ANA SPONSORU MUSTAFA ŞÜKRÜ DEMİRKANLI, YANLIŞININ ÜZERİNİ KARANLIKLA ÖRTÜYOR

LİNÇ KÜLTÜRÜ BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY TARAFINDAN DESTEKLENEN LİNÇ KAMPANYASI ANA SPONSORU MUSTAFA Ş. DEMİRKANLI, LİNÇÇİ CEM DÜZOVA'NIN OYUNUNU TANITIYOR!

SİVRİ KAYALIKLARA ŞİMŞEK HIZIYLA ÇAKILMAK ÜZERE OLAN KANADI KIRIK "BEYAZ TÜRKLERİN TİYATROSU" UÇAĞINDA SERVİS GÖREVLİSİ DEMİRKANLI'NIN TİYATRO DERGİSİ

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi