Hikmet Onat’ın “Kurbağalıdere” tablosu (yukarıda) ile Feyhaman Duran’ın “Yemişler” (aşağıda)adlı çalışması da Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nin kayıp eserleri arasında bulunuyor.
Bakanlığın 99 tablosu kayıp
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koleksiyonundaki 7 bine yakın tablodan 99 tanesinin kayıp olduğu ortaya çıktı
ÖMER ERBİL İstanbul
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Ankara Resim Heykel Müzesi’nde bulunan değerli 99 eserinin kayıp olduğu ortaya çıktı. Türkocağı Koleksiyonu’ndan 64, Milli Kütüphane Koleksiyonu’ndan 22, Güzel Sanatlar Koleksiyon’undan 11 tablo sırra kadem bastı. Bu tabloların nasıl ve ne zaman kaybolduğu bilinmiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koleksiyonunda 7 bine yakın tablo bulunuyor. Bakanlığın eserleri Resim Heykel Müzesi’nde tutuluyor.
Bu tablolar arasında 99’unun kaybolduğu anlaşılırken, yıllar içinde çeşitli kurumlara da 400’den fazla tablo ödünç verildi.
Geri alınamıyor
Sayıştay bu tabloların geri alınması için yıllardır Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı gönderiyor. Ancak bakanlık tabloları geri almayı başaramadı. Çünkü MİT ve Dışişleri Bakanlığı gibi pek çok kurum bakanlığa bu konuda bilgi dahi vermedi. Sayıştay, bakanlığın bu tabloları geri alamaması üzerine eserlerin ilgili kurumların envanterine devredilmesi yönünde görüş bildirdi. Müzelik değerde olanlar iade edilecek, müzelik değerde olmayanlar ise kurumların kendi envanterlerine terk edilecekti.
Ancak bu konuda eserlerin incelemesi hâlâ yapılamadığından bakanlıkta konuyla ilgili karmaşa devam ediyor. Geçmiş dönemlerde gerek TBMM'ye bağlı Milli Saraylar’dan gerekse Kültür Bakanlığı’ndan yüzlerce eser devlet kurumlarına verildi.
Sadece Sezer iade etti
Bunların bazıları tamamen kaybolurken bazıları ise geri dönmedi. Bu gelenek yalnızca 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde bozuldu. Sezer görevden ayrılırken 80 tabloyu Resim Heykel Müzesi’ne iade etti. Ancak yeni dönemde iade edilen tablolar yeniden köşke istendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu tabloları Çankaya Köşkü'nün zimmetine devretti.
Tablo kaybolması sadece Kültür Bakanlığı’nda yaşanmıyor. Dolmabahçe, Yıldız, Beylerbeyi saraylarını bünyesinde bulunduran TBMM’ye bağlı Milli Saraylar Daire Başkanlığı’ndan da devlet kurumlarına verilen 380 tablo, 36 hat levha, 20 suluboya resim, 8 fotoğraf ile tarihi koltuk, masa, ayna, şamdan gibi yüzlerce eşyanın akıbeti hâlâ bilinmiyor.
Zonaro tabloları da kayıp
Kayıp olan Ayvazovski, Zonaro, Ahmet Rıfat, Brasset, Lapid, Mehmed Bedri, Ömer Adil, Namık İsmail gibi ünlülere ait tablolara paha biçilemiyor.
Evren ve MGK üyelerinin portreleri bulunamıyor! Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘bulunamayan tablolar’ listesi olduğu ortaya çıktı. Listede, 13 karakalem eskizinin çalındığı belirlenen ünlü Türk ressamı Hoca Ali Rıza’ya ait 9 eser daha bulunuyor. Halil Paşa’nın “Mısır'dan Manzara”sı ve Şinasi’nin “Minberi”nin de yer aldığı listede, Fikret Otyam, Cevat Erkul, İbrahim Safi, Nurullah Berk, Feyhaman Duran ve Hikmet Onat gibi Türk çağdaş resim tarihinin önemli ressamlarının tabloları yer alıyor. Vedat Tanca’nın ‘Atatürk Portresi’, ‘Kenan Evren Portresi’, ‘MGK Üyeleri’ eserleri de kayıp. Bu arada hırsızlık Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ayşenur İslam, “Müzedeki sayımın bitmesinin ardından, eserlerin korunmasında kullanılan ‘çip takma’ yöntemini başlatacağız” dedi.
SERTAÇ KOÇ Ankara
Bahçesinden heykel çalınmıştı
Skandallarıyla gündemde olan Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nde, Kasım 2007’de soygun olayı yaşanmıştı. Müzenin bahçesinden iki heykel güpegündüz çalınmıştı. Dönemin Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mustafa Atalar eserin önemsiz olduğunu belirterek, “Kursiyerlerin yaptığı dekoratif amaçlı heykeller” açıklaması yapmıştı. Ancak ardından başlayan müfettiş soruşturması sonucunda eserlerin dekoratif amaçlı değil müzeye kayıtlı envanterlik eserler olduğu belirlendi. Kayıp heykeller hâlâ bulunamadı. Dönemin Müze Müdürü Mükerrem Baydar görevinden uzaklaştırıldı, hakkında idari cezasıyla birlikte heykellerin değerini ödetme kararı çıkartıldı.
(Kaynak: Milliyet)