1 Haziran 2009 Pazartesi

Kazmacıbaşı konuştu ve hiçbir şey anlatmadı!

ŞEHİR TİYATROLARI GENEL SANAT YÖNETMENİ ORHAN ALKAYA GÖREVDEN ALINDI


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevinden alınan Orhan Alkaya, 95 yıla varan ve İstanbul ile özdeşleşmiş tarihiyle, dünyadaki nadir sanat kurumları arasında yer alan İstanbul Şehir Tiyatroları'nın ancak özerk bir modelle yönetildiğinde hak ettiği uluslararası sanat kulvarında yer alabileceğini söyledi.

Alkaya, İstanbul Lush Oteli'nde görevden alınmasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevinin sona erdiğini hatırlatarak, 17 ay süren çalışma döneminde gerçekleştirdikleri, başlattıkları ve alt yapısını hazırladıkları sürdürülebilir projeleri yeni Genel Sanat Yönetmeni Ayşe Nil Şamlıoğlu'na aktaracağını, İstanbul Şehir Tiyatroları'nın geleceği için atılacak olumlu adımları daima destekleyeceğini belirtti.

''Şehir Tiyatroları, 1931-2006 yılları arasında mali modelini oluşturan 'katma bütçe' uygulamasının sona ermesiyle birlikte, idari, mali ve sanatsal özerkliğini teminat altına alacak bir modele ve yasaya hayati derecede gereksinim duymaktadır'' diyen Alkaya, bu konuda iyi niyetli yaklaşımların ötesinde, somut adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

17 AYDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

Alkaya, ''95 yıla varan ve İstanbul ile özdeşleşmiş tarihiyle, dünyadaki nadir sanat kurumları arasında yer alan İstanbul Şehir Tiyatroları, ancak özerk bir modelle yönetildiğinde hak ettiği uluslararası sanat kulvarında yer alabilir'' diye konuştu.

Görevde bulunduğu 17 ay süresince Şehir Tiyatroları'nda yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Orhan Alkaya, çalışmalar kapsamında, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nin yenilenerek açıldığını, Türkiye'nin ilk çocuk tiyatrosu sahnesi olan Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nin izleyiciyle buluştuğunu, Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi inşaatının tamamlandığını ve yeni sezonu beklediğini anlattı.

Alkaya, Gaziosmanpaşa ve Dolmabahçe'de iki stüdyo inşaatının tamamlandığını, Dolmabahçe Beklan Algan Stüdyosu'nun deneysel gösteriler, dans tiyatrosu ve performanslar için gösterime açmayı planladıkları yeni bir merkez olma özelliğini taşıdığını söyledi.

MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ İNŞAATI

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi inşasının ise sürdüğünü anımsatan Alkaya, 2009 Ekim ayında bu sahnenin seyircisiyle buluşacağını belirtti.

Son olarak bu sahnenin proje revizyonu çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Alkaya, Vatan Caddesi'nde ise kaba inşaatı tamamlanan tiyatro binasının ödenek beklediğini, Yeni Harbiye Sahnesi adıyla açmayı planladıkları eski Yapı Endüstri Merkezi'yle ilgili taslak projelerin ise bittiğini söyledi.

Alkaya, Şehir Tiyatroları Beyoğlu Sahnesi proje yarışmasının tamamlandığını, Büyük Salon, Çocuk Tiyatrosu Sahnesi, Deneysel Sahne ve Şehir Tiyatroları Müzesi'ni barındıracak büyük projenin beklediğini anlattı.

Şehir Tiyatroları'nın, yaklaşık 5 yıldır münhal kadrolarına atama yapamadığını, sanat ve teknik bölümlere 56 kişinin atanmasının gerçekleştiğini ifade eden Alkaya, bunun yanı sıra hazırladıkları gerekçe raporuyla 130 ek kadro aldıklarını, henüz münhal olan bu kadroların, Şehir Tiyatroları'nın nitelikli genişlemesi için en önemli olanaklar arasında yer aldığını kaydetti.


2008-2009 SEZONUNDA 445 BİN İZLEYİCİ

Alkaya, 7 sahne ve 2 bin 318 koltuk kapasitesine sahip Şehir Tiyatroları'nın 2008-2009 sezonunda 445 bin 863 seyirciyi ağırladığını belirtti.

Doluluk oranında yüzde 15 artış sağlandığını anlatan Alkaya, ''15 yerli, 14 yabancı, 29 yeni ve geçen sezon sahnelenen 14 oyunla birlikte toplam 43 oyun sahneledik'' dedi.

2014 yılında 100. yılını kutlayacak olan Şehir Tiyatroları'nın tarihini belgelemek amacıyla bir program hazırladıklarını, dört büyük ciltten oluşacak ''Darülbedayi'den Şehir Tiyatroları'na Ansiklopedisi'' için çalışmalar başlattıklarını anlatan Alkaya, Şehir Tiyatroları'nın 2008-2009 sezonunda 13 dalda 24 ödüle layık görüldüğünü belirtti.

SORULAR

Yaptığı bilgilendirmenin ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Alkaya, bir gazetecinin ''Bu ayrılık, neden, nasıl gerçekleşti? Karşılıklı bir karar mıydı?'' sorusu üzerine, ''Karşılıklı bir karar değildi. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği'ne atama yapma yetkisi sayın Belediye Başkanına aittir. Ben tebligatı aldığımda bu yetkinin kullanıldığını öğrendim. Karşılıklı konuşarak olmadı. Bana söylenen bir gerekçe yok'' diye konuştu.

Orhan Alkaya, görevden alınmasının ardından kendi ekibinde bulunan arkadaşlarının da üç gün önce istifalarını sunduğunu belirterek, ''Ben de bu istifaları sayın Şanlıoğlu'na sunacağım. Herkesin kendi istediği ekiple çalışma gibi bir hakkı vardır'' dedi.

Deklare edilmiş bir gerekçe olmadığı sürece, yorumlarını ve tahminlerini paylaşmak istemediğini dile getiren Alkaya, ''Ben Genel Sanat Yönetmeni olduğumda, sanatçıların oylarıyla seçilmiş bir yönetim kurulu üyesiydim. Bütün görev yaptığım süre boyunca da Şehir Tiyatrosu Genel Kurulu'nun temsilcisi olarak gördüm kendimi'' şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, ''Bu karar sizce siyasi bir karar mı?'' sorusuna Alkaya, ''Benim dünya görüşüm herkesi mutlu etmek zorunda değil. Zaten bu konuda bir sıkıntı olsaydı baştan bu göreve atanmazdım. Ben bir tiyatrocu olarak bu göreve getirildim'' yanıtını verdi.

''İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Şehir Tiyatroları Danışmanı Kenan Işık ile aranızda bir uyumsuzluk söz konusu mu?'' sorusu üzerine de Alkaya, ''Yok. Çünkü, 3 Ocak 2009'dan beri Kenan Işık ile konuşmuyorum, görüşmüyorum. Görüşmediğimiz için aramızda herhangi bir uyumsuzluk söz konusu değil'' dedi. (AA)

(Kaynak: MEDYATAVA)

Ayırca bakınız: "...VE KARGA PEYNİRİ BIRAKMADI!"