22 Şubat 2009 Pazar

İncir çekirdeğinin çapını aşamayan Kültür Bakanlığı çanağı yalamacılığı, Gazanfer Özcan'ın ölümünün ardından, tartışmalarla gündemdeki yerini koruyor!

Benden ve halkımın alınterinden kestikleri vergilerle, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için imge üreten burjuva tiyatro esnafına Kültür Bakanlığı çanağı yalatan Ertuğrul Günay'ı ve onun partisi AKP'yi esefle kınıyor, 4. Abdülhamid'in Tiyatro Dünyası'na yansıyan çanak yalamacılıkla ilgili haberi, okurlarımızın dikkatine sunuyorum. (HB)

(İncir çekirdeğine benzeyen kırmızılar bize ait. OYUN)


Kültür Bakanlığı'ndan Gazanfer Özcan açıklaması


Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu'na ''Bakanlığın sahip çıkmadığı, ilgilenmediği şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığı'' belirtildi.

Yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nun vergi borçlarından dolayı özel tiyatrolara yapılan devlet desteğinden yararlanamadığı yönünde haberlerin yer aldığı ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

''Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu'na Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sahip çıkmadığı, ilgilenmediği şeklindeki ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların ve Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik' çerçevesinde 2005/2006 sanat sezonunda Bakanlığımıza vergi borçlarının ödendiği veya tecil edildiğini kanıtlayan belge sunamadığı için başvuru yapamamıştır. Söz konusu tiyatro, geri kalan sanat sezonlarında ise bakanlığımızca verilen destekten yararlanmıştır.

2006 yılında söz konusu yönetmelikte yer alan, vergi borcu olan sanatçılara ödeme yapılmasını engelleyen madde Bakanlığımızca değiştirilmiştir.

Öte yandan, 2007/2008 sanat sezonunda gerçekleştirecekleri projeler için yardım talebinde bulunan özel tiyatroların yaptığı başvurular, 2007 yılı içerisinde bütçeden ödenek sağlanamaması nedeniyle değerlendirilememiştir.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2007 yılında göreve gelmesinin akabinde ödenemeyen tiyatro yardımlarının telafisi amacıyla bütçeye ek ödenek koymuş ve böylelikle 1 yıl içinde 2 kez özel tiyatrolara yardımda bulunularak toplam 3 milyon 500 bin YTL destek sağlanmıştır.''

Açıklamada, Bakanlığın sanatçıların bu konudaki hassasiyetlerini titizlikle değerlendirerek gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdiği kaydedildi.

AA

(Kaynak: 4. Abdülhamid'in Tiyatro Dünyası)