13 Şubat 2009 Cuma

Başlıkta yapılan yanlışa dayanamıyorum!

Şubat 2009 tarihli Tiyatro... Tiyatro... dergisinin 19. sayfasındaki "heyacan"ı daha büyük görebilmek için, görselin üzerine TIKLAYINIZ!


Hilmi Bulunmaz
12 Şubat 2009


Türkiye tiyatro yayıncılığında bir yazım yanlışı yarışması yapılsa, Mustafa Demirkanlı'nın sahibi olduğu Tiyatro... Tiyatro... dergisi, birinciliği hiçbir yayın organına kaptırmaz!

Sayılamayacak denli çok sayıda yazım yanlışı yapan Tiyatro... Tiyatro... dergisi, Şubat 2009'da yayınlanan 198. sayısında da bol bol yazım yanlışı yapmış. Biz, ilke olarak, başlıkta bir yazım yanlışı yapılmayınca, pek eleştiri getirmemeye çalışıyoruz. Ne var ki başlıkta bir yazım yanlışı yapıldığında, kendimizi tutamayıp eleştirilerimizi gündeme getiriyoruz.

Demirkanlı'nın sahibi olduğu derginin 198. sayısının 19. sayfasında şöyle bir başlık var:


"Eskişehir'de Festival Heyacanı"


Gerçi, Demirkanlı'nın dergisi ve sitesi için, tek bir harfin yanlış yazılması, başlıkta da olsa, pek önemsenecek, haber yapılacak bir şey değil; ama biz yine de tiyatro yayıncılığında, hem de başlıkta böyle bir yanlışın yapılmasından yana değiliz. Yayıncı dayanışmasına önem verdiğimiz için, Demirkanlı'nın "e" yerine "a" yazmasının ayrımına varmasını ve dergisinin 199. sayısında bu yanlışını düzeltmesini ve bize teşekkür etmesini arzu ediyoruz.

Nasıl bir düzeltme ve teşekkür yazısı yazması gerektiğini Demirkanlı kendisi bilir; ancak biz, yine de bir öneri metni sunalım:


.........."(...) Bizi çok yakından izleyip tüm yanlışlarımızı görebilen Hilmi Bulunmaz, daha önce nasıl ki 'Petersburg skandalı', 'İsmet'ler ölünce, İsmail'lere dönüşüyorlar(!)' başlıklı yazılarıyla yanlışlarımızı sergilemiş ve biz de onun sayesinde yanlışlarımızı görüp düzeltme yoluna gittiysek, şimdi yine, kendisinin gösterdiği incelik sayesinde, yanlışımızın ayrımına varıp, dergimizin 199. sayısında, hem yanlışımızı düzeltecek ve hem de Sayın Hilmi Bulunmaz'a şükranlarımızı sunarak, dergi okurlarından özür dileyeceğiz. Durumun vahametini kavradığımız için, bu açıklamayı sitemizde (www.tiyatrodergisi.com.tr) ivedilikle yayınlıyoruz.

Tüm tiyatro kamuoyuna duyurulur.

Mustafa Demirkanlı
Tiyatro... Tiyatro... dergisi sahibi"


Ben, bir yazım yanlışı yaptığımda, biri beni uyarınca, çok hoşuma gidiyor ve o kişiye binlerce kez teşekkür ediyorum. Hele ki başlıkta bir harf yanlışı yaptığımda, çok büyük üzüntü duyuyorum. Örnekse Coşkun Büktel yazacağıma, Coşkun Buktel yazarsam, ki şimdiye dek böyle bir yazım yanlışı yapmadım, biri beni uyardığında, çocuklar gibi sevinip, beni uyaranı teşekkür yağmuruna tutarım; "ü" yerine "u" yazmak, her ne denli hafifsenebilecek bir yanlış gibi görünse de, hiç de bağışlanabilecek bir durum değil. Bu yanlışı, özellikle başlıkta yapmışsam ve bu yanlışımı, tanıdık / tanımadık herhangi biri görüp beni uyarmışsa, yanlışımı derhal düzeltir ve anında, uyaran kişiye teşekkür ederim.