10 Ocak 2009 Cumartesi

Tiyatro Dünyası sitesi çifte standart uyguluyor!

Yeni 3. Abdülhamid İsmail Can Törtop


Hilmi Bulunmaz
10 Ocak 2009


Melih Anık'ın, Tiyatro Dünyası sitesinde yayımladığı "Oyun Atölyesi - Testosteron: Soytarılar Panayırı" başlıklı yazısına tam 79 yorum yapıldı. Bu sayı, bizim okuyabildiğimiz yorumların sayısı. Bu sayıya, İsmail Can Törtop'un sansürlediğini sandığımız yorumlar dahil değil. Yeni 3. Abdülhamid İsmail Can Törtop, yorumların altına 80. yazıyı yazarak, Melih Anık'ın yazısına getirilebilecek yorumları yasakladı:

"BU YAZI YORUMA KAPANMIŞTIR. YAPACAĞINIZ YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR!"

Yine Melih Anık'ın, yine Tiyatro Dünyası sitesinde yayımladığı "Testosteron Üzerine Zorunlu Bir Açıklama" başlıklı yazısına tam 15 yorum yapıldı. Bu sayı, bizim okuyabildiğimiz yorumların sayısı. Bu sayıya, İsmail Can Törtop'un sansürlediğini sandığımız yorumlar dahil değil. Yeni 3. Abdülhamid İsmail Can Törtop yorumların altına 16. yazıyı yazarak, Melih Anık'ın yazısına getirilebilecek yorumları yasakladı:

"BU YAZI YORUMA KAPANMIŞTIR. YAPACAĞINIZ YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR!"

Tiyatro Dünyası sitesi, dün (9 Ocak 2009), oyun atölyesi imzasıyla kaleme alınmış bir yazı yayınladı: "oyun atölyesi’nin tek muhatabı var: seyirci!" Bu yazının dibindeki uçurumda Yeni 3. Abdülhamid İsmail Can Törtop imzalı bir not var:

"BU YAZI YORUMA KAPATILMIŞTIR. YAPMIŞ OLDUĞUNUZ YORUMLAR ONAYLANMAYACAKTIR!"

Gücünü, elinde bulundurduğu kıtipiyoz siteden alan Yeni 3. Abdülhamid İsmail Can Törtop, siyasal ve tiyatral iktidarın değirmenine su taşıyan bir anlayışla yayıncılık yapıyor.

Oyun Atölyesi kimin yönetiminde? Haluk Bilginer'in yönetiminde. 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a "Emek Ödülü" veren Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) "Onur Ödülü" verdiği Haluk Bilginer, siyasal iktidarla çelişkisi olmayan biri. Bilginer, Kültür Bakanlığı çanağı yalayıp Efes Pilsen tezgahtarlığı yapmanın yanı sıra TAKSAV'ın verdiği "Onur Ödülü"yle ayakta durmaya çalışıyor. Haluk Bilginer'in yönetimindeki Oyun Atölyesi imzasıyla yayınlanan "oyun atölyesi’nin tek muhatabı var: seyirci!" yazısı, en hafif deyimiyle gerçeği yansıtmıyor. Tiyatro kamuoyunu dezenforme ediyor. Oyun Atölyesi'nin, "oyun atölyesi’nin tek muhatabı var: seyirci!" sloganını atabilmesi için, Kültür Bakanlığı çanağı yalamaması gerekiyor. Oyun Atölyesi'nin, "oyun atölyesi’nin tek muhatabı var: seyirci!" sloganını atabilmesi ve bu sloganla tiyatro kamuoyunu inandırabilmesi için, Efes Pilsen tezgahtarlığı yapmaması gerekiyor.

Melih Anık'ın, her tiyatrosever gibi, izlediği oyunlar hakkında eleştiri getirme özgürlüğü var. Anık'ın bu özgürlüğünü sanal linç girişimiyle kimse, ama hiç kimse engelleyemez. Buna izin vermeyiz.