19 Ocak 2009 Pazartesi

Yeni bir oyun yazarı yetişiyor: Ozan Akgül / 1

Dramatik Yazarlık Kursundan İzlenimler / 1


Ozan Akgül
19 Ocak 2009



Bilmediğim bir mekâna giderken, tereddütleri içimde taşırım.

Gittiğim yerde nasıl karşılanacağımı ve nasıl bir izlenim bırakacağımı düşünürüm. Bu tereddütlerle ilk adımı atarım bilmediğim bir mekâna…

Bulunmaz Tiyatro’yla tanışmam, bir arkadaşımın göndermiş olduğu adresle başladı. Dramatik yazarlık kursu arayışındayken, karşıma çıkan “ücretsiz yazarlık” kursu ilgilimi çekti ve hemen irtibata geçtim. Pazar günleri, saat ikiyle üç arası kursun verildiği bilgisi verildi bana. Ve bu pazar günü (18 Ocak 2009) öğlen saatlerinde binmiş olduğum vapurda, gideceğim yeri zihnimde betimlemeye çalıştım… Bir insan neden para almadan bu işi yapar? sorusu dolandı aklımda; Bulunmaz Tiyatro’da Hilmi Bulunmaz’ı tanıyana kadar.

Geçmiş eğitimlerimde bir konuyu öğrenirken, teorik bilgiler, zihnime nakledilirdi. Kurallar sıralanır ve sıra bozulmadan (ezber bozulmadan) öğretim "ahenk" içinde sürdürülürdü. Aslında ben de böyle bir eğitim beklerken, sohbet kıvamında geçen çalışmada saatlerin nasıl ilerlediğinin farkına varamadım. Hayatı, oyunları, yazarları ve yaşamdaki yerlerimizi irdeleyerek belki de dramatik örgü içerisindeki yerimizi aldık.

“Bilgimi paylaşmak için neden para alayım, senin bana ne masrafın var ki?” diyen Hilmi Bulunmaz, aslında bu kurs için neden ticari kaygı gütmediğini bu sözlerle açıklamış oldu. Bulunmaz Tiyatro, mütevazı bir mekânda tiyatro aşkıyla varolmanın belki de en haz verici dönemlerini yaşarken, ben de tiyatronun ticari değil gönül işi olduğuna, bir kez daha tanık olmuş oldum.

Kursa giderken (ki ücretsiz olduğunu göz önünde bulundurursak), yoğun bir ilginin olacağını düşünürken, tek başıma kurs için orada olduğumu gördüm. Bir kişi bile olsa, bu döngünün devamı sağlandı; çoğunluk beklenmeden ya da gereksinim duyulmadan çalışma gerçekleştirildi.

Belki bir gün içerisinde neyin yeterli, neyin yeteriz olduğuna karar vermek zor bir iştir. Ama mekân tereddüdüm ortadan kalkınca, samimi bir havanın içerisinde menfaatsiz bir ortamda alabildiğinizin üstünde bilgileniyorsunuz.

Dramatik yazarlık serüvenimde böyle bir eğitim içinde olmak, bana keyifli bir pazar günü geçirmemi sağladı. Tiyatronun mutfağını görmeden, oyun yazmanın ne kadar zorlu bir iş olduğunun farkına vardım…

***

"Yeni bir oyun yazarı yetişiyor: Ozan Akgül / 1"
"Yeni bir oyun yazarı yetişiyor: Ozan Akgül / 2"