25 Ocak 2009 Pazar

Yeni bir oyun yazarı yetişiyor: Ozan Akgül / 2

Dramatik Yazarlık Kursundan İzlenimler / 2


Ozan Akgül
26 Ocak 2009


Geçen hafta bilmediğim bir mekâna giderken yaşamış olduğum tereddütlerden bahsetmiştim. Bu hafta artık bu tereddütleri tamamen aklımdan çıkardım diyebilirim. Çünkü tiyatronun samimiyetini Bulunmaz Tiyatro’da daha yakından hissetmeye başladım.

Bu haftaki çalışmamızda (25.01.09) yazmış olduğum bir oyunumu paylaşma fırsatı buldum. Bu benim için en önemli hususlardan biriydi. Ve yazmış olduğum oyunun dramatik kurgusunu, karakter analizlerini Hilmi Bulunmaz’la birlikte irdeledik. Bu aktif çalışma sayesinde kendi başıma kâğıt üzerinden okurken göremediğim bazı noktaları birlikte görme şansını yakaladık. Bu süreç içerisinde, öykülemeyle, dramatik kurgu arasındaki nüansları da tespit etmiş oldum.

Yazarken önemsemediğiniz, önemsemenizi gerektirmeyecek bir kelime ya da cümle başkası tarafından önemsenebiliyor. Dramatik bir kurgu oluştururken yazmış olduğumuz her diyalogun bir gelişimi ve öykü içerisindeki yeri tek tek belirlenmesi gerekiyor. Bazen ufak bir kelime hatası ya da kelimenin yanlış yerde kullanılması oluşturmuş olduğunuz yapıyı olumsuz etkiliyor. Bu yüzden inşasını yapmış olduğumuz oyunun her cümlesini ayrı ayrı analiz etmemiz gerekiyor. İşte bugün, yazmış olduğum oyunu Hilmi Bulunmaz’a okurken, yazarken önemsemediğim bazı kelimelerin ve cümlelerin ne denli üzerinde durulması gerekliliğini kavradım. Tek bir kelime bile akışınızı, öykünüzü rayından çıkartmaya yetebiliyor.

Oyunumu okurken, Hilmi Bulunmaz’ın tespitleriyle, oyunumun bir nevi sağlamasını da yapmış oldum. Anlatmak istediğimin ne denli anlaşıldığını, ya da yaratmak istediğim karakterlerin ne denli benimsendiğini de bu çalışma sayesinde ölçme fırsatım oldu.

Zamanın su gibi akıp geçtiği çalışmada, bir inşaat mühendisi edasıyla yapıyı kurmaya başladım. Temeli olabildiğince sağlam tutmak için dramatik yapının ustalıkla işlenmesi gerektiğinin bir kez daha farkına vardım.

***

"Yeni bir oyun yazarı yetişiyor: Ozan Akgül / 1"
"Yeni bir oyun yazarı yetişiyor: Ozan Akgül / 2"