5 Ocak 2009 Pazartesi

TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a "Emek Ödülü" verdiği bir süreçte, Cengiz Semercioğlu, Kazmacıbaşı'nı sorguluyor!

Aleviler tiyatro yakar mı?


Cengiz Semercioğlu
5 Ocak 2009


İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde sahnelenen Yedi Tepeli Aşk adlı oyuna Aleviler tepki gösteriyor.

Oyun ne anlatıyor?Biraz da müstehcen bir şekilde, bakireliğini kaybetmiş bir Alevi kızın, Sivaslı Alevi bir adamla evlendirilme aşamasında duyduğu endişeleri...

Aleviler de, “Neden karakterin Sivaslı ve Alevi olmasına bu kadar vurgu yapılıyor” diye kızıyorlar.

Yalnız da değilller üstelik.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Sanat Danışmanı Kenan Işık da aynı şekilde düşünüyor.“Oyunu faşizanca, itici, belli kesimleri rencide edici buldum” diyor.

Oyunu izlemediğimden bilmiyorum ancak tiyatro kulislerinde, bazı seyircilerin fuayedeki not defterine oyunu müstehcen bulduğunu yazmasıyla her şeyin başladığı söyleniyor.

Yani gerçekten Aleviler’in tepkisi yüzünden mi yasaklanıyor Yedi Tepeli Aşk yoksa müstehcen olduğu için mi?..

Peki Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya’nın sözlerine ne demeli?

Alkaya diyor ki;

“Hayatta en son düşüneceğim şey sansür ama Alevi toplumunun tepkisi beni ürkütüyor. Bu ülkede tiyatrolar yakıldı. Fatih tiyatromuz 1978’de bombalandı. Doğrusunu söylemek gerekirse, güvenlik endişesi duymaya başladım.”

Asıl oyunda yer alan Alevilik değil, Alkaya’nın bu sözleri Alevileri incitecek türden...

Nerede görülmüş Alevilerin sanat düşmanlığı yaptığı, tiyatro yaktığı, oyun bastığı.

Yaksalardı zamanında Star televizyonunu yakarlardı, oysa onlar sadece demokratik bir baskıyla Güner Ümit’i ekrandan uzaklaştırdılar.

Tam aksine Aleviler yakan değil yakılandır bu ülkede, Madımak’ta olduğu gibi...

Dolayısıyla Alkaya’nın güvenlik endişesi duymasına gerek yok.

Oyunda gerçekten rencide edici bir durum varsa buna tiyatro yakmadan, şiddete başvurmadan tepki göstermeyi Aleviler çok iyi bilir.

Aleviler üzerinden müstehcenliği yasaklamak gibi bir durum olup olmadığını da en iyi onlar süzer...

(...)

(Kaynak: Hürriyet)

***

Oyun'un notu: bakınız:
1- ...VE KARGA PEYNİRİ BIRAKMADI!
2- TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Halman'a "Emek Ödülü" verdiği bir süreçte, Hülya Karakaş, Kazmacıbaşı'na hesap soruyor
3- "TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a 'Emek Ödülü' verdiği bir süreçte, zaar "Milli Yalaka" vazife başında!"
4- TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a "Emek Ödülü" verdiği bir süreçte, "Millî Güvenlik Konseyi" üyeleri arasında çatlak oluştu!
5- Şehir Tiyatroları "Millî Güvenlik Konseyi" üyeleri arasında oluşan çatlağı, Kazmacıbaşı, tükürükleyerek kapatmaya çalışıyor!

Oyun'un notu: ayrıca bakınız; "Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman’a verdiği 'Emek Ödülü' haber linkleri"