26 Ekim 2007 Cuma

Aziz Nesin'in oyunu engellendi!...

Aziz Nesin’in Kürtçe oyunu emniyet baskısına takıldı!...


İSTANBUL: Tiyatro Avesta’nın Kürtçeye çevirdiği Aziz Nesin’in Kürtçe tiyatro oyunu Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nün baskıları sonucu Muammer Karaca Tiyatrosu fiili sözleşmesi iptal edildi.

27 Ekim 2007’de Tiyatro Avesta’nın yeni oyunu Tu Ne Gara Yî’nin galasına 2 gün kala Beyoğlu Belediyesi, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nün Kürtçe oyun nedeniyle iptalini istedi. Beyoğlu Belediyesi ise, ülkedeki son durumdan dolayı ve Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nün baskıları sonucu Tiyatro Avesta’yla fiili sözleşmesini iptal etti. Bunun üzerine Tiyatro Avesta, 27 Ekim saat: 19.00’de oyunlarını Mezopotamya Kültür Merkezi’nde sahnelemeye karar verdi. Ve seyircilerinden sorunun onlardan değil, yetkililerden dolayı olmasına rağmen özür diledi.

Tiyatro Avesta’nın sahnelediği Aziz Nesin’in “Sen Gara Değilsin” adlı Kürtçe oyunu 27 Ekim Cumartesi günü saat: 19.00’de Mezopotamya Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

SEN GARA DEĞİLSİN!

Mehmet Dicle'nin Kürtçeye çevirdiği Aziz Nesin'in ‘Sen Gara Değilsin’ oyunu yirminci yüzyılın kahramanlık sıfatları ve ince ironilerle günümüz iktidarlarına eleştirileriyle dikkat çekiyor. Aslında savaş konusunda siyasal, sosyal hiçbir bilgisi olmayan Gara, ortalıkta dolaşan söylentiler yüzünden halk tarafından kahraman ilan edilir ve doğduğu kent olan Yuntabur’a heykeli dikilir.

Dönemin politikacıları ise Gara’nın bu asılsız kahramanlığını kullanarak yönetici olurlar. Ancak Gara, batan savaş gemisinden sağ kurtulup, Yuntabur’a geri gelir ve heykeliyle karşılaşır. Gara’nın kahramanlığı sayesinde rant elde eden iktidarın oyunu; Gara’nın sağ kurtulup doğduğu kent olan Yuntabur’a dönüşüyle ortaya çıkar. Gara’nın aslı olmayan bu kahramanlığını kulanarak iktidara gelmiş olan yöneticiler, halkın gerçekleri anlamaması için Gara’ya başka bir kimlik teklif ederler ancak Gara bunu reddeder ve iktidara kurban gider. Gara ile birlikte “gerçek” de öldürülür.