17 Nisan 2007 Salı

Meral Çetinkaya: Makajans, tiyatrom, tiyatrodergisi.com.tr vs...

Sağolsun Coşkun Büktel:

"KÖRLER KÖRLERİ İZLİYOR!

...ve bilgi kirliliği veba gibi yayılıyor."

diye bir yazı yazdı ve okurlarda, klasik metin okuma duygusu oluşturdu...

Tadımlık bir alıntı:


Kendini dezenformasyon görevine, yani at izini it izine karıştırarak bilgi çöplüğü yaratıp halkı zehirlemeye adamış gibi bir görünüm sunan dergilerimiz ve tiyatro sitelerimiz ise (örneğin, tiyatrom.com, tiyatrodergisi.com.tr, tiyatronline.com, Evrensel gazetesi, Tiyatro Tiyatro dergisi, Evrensel Kültür dergisi, Milliyet Sanat dergisi, vb.) Akmen yazılarına bayılıyorlar. Akmen yazılarına balıklama atlıyorlar (sazan misali). Peki, Akmen yazılarını "düzelten" yazılar?... Onlara ne yapıyorlar? Sormaya gerek var mı? O tür "düzeltme" yazılarını, daima, halktan saklamayı tercih ediyorlar.

Ya düzeltme?... Ya düzeltene teşekkür?... Hak getire...

Kaynak:http://www.coskunbuktel.com/buktelkorlarkorlariizliyor.htm


Dün (17 Nisan 2007) bu sitede bir haberi gündeme getirdik:

Meral Çetinkaya istifa etti

Bakırköy Belediye Tiyatroları oyuncusu Meral Çetinkaya istifa etti...

Yukarıdaki tümce nesnel bir durumu dile getiriyor...

İçinde bulunduğumuz sürece baktığımızda; kimse Meral Çetinkaya'yı silah zoruyla istifaya zorlayamaz...

Meral Çetinkaya'nın içinde bulunduğu ortama baktığımızda; işkence görerek istifa ettiği iddia edilemez...

İmdi, www.makajans.com, www.tiyatrom.com, www.tiyatrodergisi.com.tr adlı sitelerdeki habere bakalım:

(ve daha sonra durumu aktarmıştık)

Kaynak: http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/meral-etinkaya-istifa-etti.html


Bugün (18 Nisan 2007) www.tiyatrom.com ve www.tiyatrodergisi.com.tr sitelerinde "düzeltme" yazıları yayımlandı:


BBT, MERAL ÇETİNKAYA HABERİ VE İNTERNETTE BİLGİ KİRLİLİĞİ

Hızlı habercilik internetin bir nimeti olsa da bir o kadar da riski var. Gece 24.00 sularında Tiyatro Dünyası internet sitesinden mail gurubumuza gelen emaille Meral Çetinkaya'nın Bakırköy Belediye Tiyatroları'ndan istifa haberini öğrendik. O saatte haberi doğrulatma şansımız yoktu. Tiyatro Dünyası internet sitesi tamamen alıntı haberlerle yayıncılık yaptığı için haberin asıl kaynağını araştırdık ve sadece Mak Ajans sayfalarında rastladık. Fakat bugün konunun ilk kez Sabah Gazetesinde haber yapıldığını öğrendik. Ve haber metnini incelediğimizde kaynak belirtmemelerine karşın yazım ve bilgi hatalarıyla Makajansın Sabah'tan aynen, Tiyatro Dünyasının ise kısmen alıntıladığını farketmemek mümkün değil. Elbette kaynak göstermeden alıntılamanın ayıbı kendilerinin günahı. Tiyatrom olarak biz kendi haber yorumumuzu kattık ve haberden pasajları aktarmakla birlikte haberin tamamını sayfalarımıza kopyalamak yerine kaynak aldığımız makajans sayfalarına direkt link vermeyi seçtik.

Tiyatro Dergisi internet portalı ise haberi bizden alıntılayarak bizim sayfalarımıza link verdi. Bugünse Tiyatroyun sitesi Makajans, Tiyatrom ve Tiyatro Dergisi haberlerine atıfta bulunarak konuyu ele aldı. Tiyatroyun sitesi haberi verirken yazım hatalarını da dile getirdi ki aslında biribirini kaynak göstermiş yada birbirine link vermiş sitelerin her birinde aynı hataları yeniden yeniden yazması da gerekmiyordu zira ilk kaynak hatalı olunca doğal olarak bu kaynaklardan yararlanan diğer sayfalarda aynı kapıya çıkmaktaydı. (Örneğin "Oyun sonu" yerine "Oyunun sonu" yazılması ki aslında istifaya neden olan haberin de bu oyunla hiç bir ilgisi olmadığını daha ilk kaynak olan Sabah http://www.sabah.com.tr/gny/haber,C749FCD019704B829DC9734025B82EB0.html sayfalarından başlayan bir yanlışlık olduğunu görmekteyiz.

Kaynak: http://www.tiyatrom.com/meral_cetinkaya.htm


Meral Çetinkaya'nın İstifasının Gerçek Nedeni

Dün (16.04.2007) geç saatlerde internete Meral Çetinkaya’nın Bakırköy Belediyesi Tiyatroları’ndan istifaya zorlandığı haberi düştü. Tiyatrom.com’un Makajansa dayanarak yaptığı haberi biz de tiyatrom.com’dan alarak okurlarımıza ilettik.

Bugün yaptığımız araştırmalar sonucu konuyla ilgili bazı detaylara ulaşabildik.
Meral Çetinkaya sezon başında emekliliğini istemiş, yıllardır çalıştığı Bakırköy Belediye Tiyatroları’na bir kırgınlığından dolayı. Ama bu “Oyun Sonu” ile ilgili değil “Aymazoğlu ve Kundakçılar”ın yapacağı bir turne nedeniyle oluşmuş. Hiçbir gereklilik yokken, Yönetim Kurulu’nun kararı ile “Ayamazoğlu ve Kundakçılar”ın turnesi engellenmek istenmiş.

Meral Çetinkaya şahsı için değil, bir ödenekli kurumun bir özel tiyatroya yaptığı haksızlık ve önünü kesmesinden dolayı kırılmış.

Ulaştığımız bilgiler Meral Çetinkaya’nın “Sezuan’ın İyi İnsanı”nı bitirip, kurumdan ayrılma dilekçesi vermesi ile sonuçlandığını gösteriyor. Çetinkaya’nın bu ayrılık dilekçesi üzerine hiç kimsenin neden ayrılıyorsun diye sormamış olması da yadırgatıcı bir durum olarak görünmekte. “Emekliliği gelmişti, istifa etti.” şeklindeki demeçler meselenin özünü açıklamıyor. Bu haber vesilesi ile Meral Çetinkaya’ya güzel ve uzun yolunda başarılar ve mutluluklar dileriz.

Önceki haber için tıklayınız.

Kaynak: http://www.tiyatrodergisi.com.tr/public/?nid=3270