18 Nisan 2007 Çarşamba

Bir ölüm haberi daha gelecek

Beş ay önce yayımlanan bir yazımızı aktarıyoruz:


Bir ölüm haberi daha gelecek
Salı, 28 Kasım 2006

“Kralın soytarısı, padişahın dalkavuğu, burjuvazinin tiyatrocusu” olan insanlardan biri Lale Oraloğlu yoğun bakımda. Seksen iki yaşında olan Oraloğlu, doğal bir sürecin sonuna geldi. Ölecek…

Beyin kanaması geçiren Oraloğlu, kendine gelir gibi olduğu anlarda neler düşünüyor?.. Çok merak ediyorum doğrusu…

“Politik ve ekonomik sosyeteye hizmet edeceğime, işçi sınıfına hizmet etmiş olsaydım daha doğru bir iş yapmış olur muydum?..” Bu ve buna benzer sorular soracak düşünce kırıntılarına sahip bir insan olabilir mi Oraloğlu?..

Örnekse, Tuncer Cücenoğlu, sapasağlam bir insan görünümünde biri olarak, kapitalizm ve faşizmin sanatını savunup, “Düzeysizlik İttifakı” içerisinde, Salieri rolünü üstlenirken, bence tiyatronun Mozart’ı olan Coşkun Büktel’in düzeyli başyapıtı Theope’nin ışığından gözleri kamaştığında neler düşünüyor?.. Bu arada onu da çok merak ediyorum…

Upuzun ömrüne “kralın soytarısı, padişahın dalkavuğu, burjuvazinin tiyatrocusu” olarak nokta konulmak üzere olan Oraloğlu, geri dönebilecek durumda değil. Çok doğal bir sürece girdi. Dönüş yok!..

Bu ve benzeri doğal süreçleri izleyip, Tuncer Cücenoğlu gibi “çığ”lık ve “sığ”lık üreten insanlar ders çıkarabilir mi?..

Kaynak: http://bulunmaztiyatro.com/index.php?option=com_content&task=view&id=200&Itemid=39