19 Nisan 2007 Perşembe

A. Ertuğrul Timur duyarlılığı

"Meral Çetinkaya: Makajans, tiyatrom, tiyatrodergisi.com.tr vs..." (http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/meral-etinkaya-makajans-tiyatrom.html) adlı yazımızda, www.tiyatrom.com ile www.tiyatrodergisi.com.tr sitelerini aynı bağlamda eleştirmiş ve

Coşkun Büktel tarafından yazılan:

"KÖRLER KÖRLERİ İZLİYOR!

...ve bilgi kirliliği veba gibi yayılıyor."

adlı yazıdan bir alıntı yapmıştık... (http://www.coskunbuktel.com/buktelkorlarkorlariizliyor.htm)

Ayrıca, www.tiyatrom.com adlı sitenin, www.tiyatrodergisi.com.tr sitesi gibi; şantaj, iftira, yalan, göz korkutma, tehdit, çamur atma, çarpıtma... gibi amaçlar için kullanılmayan bir site olduğunu bilmemize karşın, yanlış yada eksik anlaşılmalara neden olmasını istemediğimizden, bir kısmını yayımladığımız yazının tamamını yayımlamayı uygun gördük:

A. Ertuğrul Timur

BBT, MERAL ÇETİNKAYA HABERİ VE İNTERNETTE BİLGİ KİRLİLİĞİ


Hızlı habercilik internetin bir nimeti olsa da bir o kadar da riski var. Gece 24.00 sularında Tiyatro Dünyası internet sitesinden mail gurubumuza gelen emaille Meral Çetinkaya'nın Bakırköy Belediye Tiyatroları'ndan istifa haberini öğrendik. O saatte haberi doğrulatma şansımız yoktu. Tiyatro Dünyası internet sitesi tamamen alıntı haberlerle yayıncılık yaptığı için haberin asıl kaynağını araştırdık ve sadece Mak Ajans sayfalarında rastladık. Fakat bugün konunun ilk kez Sabah Gazetesinde haber yapıldığını öğrendik. Ve haber metnini incelediğimizde kaynak belirtmemelerine karşın yazım ve bilgi hatalarıyla Makajansın Sabah'tan aynen, Tiyatro Dünyasının ise kısmen alıntıladığını farketmemek mümkün değil. Elbette kaynak göstermeden alıntılamanın ayıbı kendilerinin günahı. Tiyatrom olarak biz kendi haber yorumumuzu kattık ve haberden pasajları aktarmakla birlikte haberin tamamını sayfalarımıza kopyalamak yerine kaynak aldığımız makajans sayfalarına direkt link vermeyi seçtik.

Tiyatro Dergisi internet portalı ise haberi bizden alıntılayarak bizim sayfalarımıza link verdi. Bugünse Tiyatroyun sitesi Makajans, Tiyatrom ve Tiyatro Dergisi haberlerine atıfta bulunarak konuyu ele aldı. Tiyatroyun sitesi haberi verirken yazım hatalarını da dile getirdi ki aslında biribirini kaynak göstermiş yada birbirine link vermiş sitelerin her birinde aynı hataları yeniden yeniden yazması da gerekmiyordu zira ilk kaynak hatalı olunca doğal olarak bu kaynaklardan yararlanan diğer sayfalarda aynı kapıya çıkmaktaydı. (Örneğin "Oyun sonu" yerine "Oyunun sonu" yazılması ki aslında istifaya neden olan haberin de bu oyunla hiç bir ilgisi olmadığını daha ilk kaynak olan Sabah http://www.sabah.com.tr/gny/haber,C749FCD019704B829DC9734025B82EB0.html sayfalarından başlayan bir yanlışlık olduğunu görmekteyiz.

Tiyatroyun sitesine bizim de taşımacılık yaparak ortak olduğumuz imla ve bilgi hatalarını düzelttiği için teşekkür ediyoruz. Gece 24.00'dan sonra acil haber olarak girmiş de olsak daha dikkatli olmamız gerekiyordu. Fakat Tiyatroyun sitesinin bizi şaşırtan tutumu Bizim "Meral Çetinkaya istifaya zorlandı" yorumumuzu Meral Çetinkaya'nın içinde bulunduğu ortama baktığımızda; işkence görerek istifa ettiği iddia edilemez... şeklinde değerlendirmesi oldu. Zira işkencenin sadece fiili darp şeklinde yapılmadığı, psikolojik baskıların, yıldırmaların da işkence kabul edildiği günümüzde bunu en çok Sosyalist olduğunu sık sık vurgulayan sayın Tiyatroyun site sahibi Hilmi Bulunmaz'ın kabul etmesi gerekir düşüncesindeyiz.

Olayın gelişimini incelediğimizde de bir kurumda uzunca yıllar emeğini vermiş kişiye "dışarıda oynamakta olduğu oyunu bırakmazsa atılacağı" tehdidi bize göre bir yıldırma hareketidir, bir istifaya zorlama nedenidir. Bir psikolojik baskıdır. Elbette ki ödenekli tiyatro çalışanlarının kurum dışında iş yapması tartışılabilir. Fakat biz biliyoruz ki Bakırköy Belediye Tiyatroları kadrosunda olup kurum dışında işler yapan pek çok isim vardır. Örneğin Genel Sanat Yönetmeni Müşfik Kenter'in kendisi, örneğin BBT'de kadrolu oyuncuyken Kocaeli Şehir Tiyatrolarında Genel Sanat Yönetmenliği yapan Ragıp Savaş ve daha başka isimler. Tüm bu isimler kendileri de kurum dışında çalışırken üstelik de bir yıl önce Meral Çetinkaya'ya dışarıda bir oyunda görev alma iznini pek çok sanatçıya verdikleri gibi kendileri vermişken bugün aynı sanatçıya "Ya o oyunu bırak, ya da işten atılırsın" şeklindeki yaklaşım önce adaletsizliktir sonra etik değildir, psikolojik bir baskıdır bir seçime zorlamadır.

ASIL HABERE DÖNERSEK

Peki sabah gazetesinden başlayan ve zincirleme taşınan hatalı yazımları bir kenara bırakırsak konunun aslı nedir. Konuyla ilgili ilk açıklama Bakırköy Belediye Tiyatroları kadrosundan Aynur Kulaksızoğlu Telefonla görüştüğü Tiyatroyun sitesi sahibi sayın Hilmi Bulunmaz'a "Meral hanım'ın emekliliği geldiğini ve istifasını verdiğini belirtmiş, bunun çok doğal olduğunu belirtmiş.

Fakat, sayın Meral Çetinkaya'ya ulaşamadıksa da, bu emekliliğin zamanının yeni gelmediğini, emekliliğe çoktan hak kazandığını, emeklilikten dolayı istifa dilekçesini de daha sezon başında verdiğini ama emeklilikten yararlanıp kurumlarında çalışmayı sürdüren pek çok insan gibi onun da halen kurumda olduğunu öğrendik. Sayın Meral Çetinkaya'nın Dostlar Tiyatrosunda görev aldığı Aymazoğlu ve Kundakçılar oyunundan dolayı "ya oyunu bırak ya atılırsın" tehididinden sonra kırgınlık yaşadığı ve söz verdiği bir oyundan vazgeçenin etik olmayacağı düşüncesiyle kurumdan ayrılmayı seçtiği de bir gerçek.

Konuyla ilgili Bakırköy Belediye Tiyatroları tarafından yapılacak basın açıklamasını ve Sayın Meral Çetinkaya'nın vereceği bilgileri bekliyoruz.

Kaynak: http://www.tiyatrom.com/meral_cetinkaya.htm