31 Ocak 2013 Perşembe

LİNÇÇİ Tiyatro Dünyası'nda Türkçe yoksunu Kerem de yazmış / 1

Oyun'un notu: LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından tiyatrodunyasi.com'dan alıp, olduğu gibi aşağıya aktardığımız yazıdaki yanlışları "maymungötürengi" ile belirgin hâle biz getirmekle birlikte, doğru yazımlarını "çimenrengi" ile yazdık!

***


Merhabalar;

İlk yazımda sizlere gençlerin tiyatroya duyduğu ihityacı (ihtiyacı) ve bendenizin mücadelesini anlatmak istiyorum.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde ikamet ediyorum.

Burada bir gençlik tiyatrosu kurmayı teklif ettim arkadaşlarıma ve bir gençlik tiyatrosu oluşturduk. Gemlik Sanat Merkezi'ni eğtimlerimiz için kullanmamız (kullanmamıza) izin verilmedi. Öyle ya izin verilseydi bizler her hafta orada toplanacaktık ve eğitimler düzenleyecek provalar yapacaktık. Neyseki (Neyse ki) kafeterya gibi yerlerde toplanarak çalışmalarımızı sürdürdük. Çünkü inanıyorduk (inanıyorduk ki) tiyatro eski ününe ve popüleritesine (popülaritesine) kavuşacaktı. Eski nöbetçi tiyatrolar ("Nöbetçi Tiyatro"lar) Bkm tiyatroları ("BKM Tiyatroları") gibi anılacaktı yine tiyatrolarımız. Ve düşündük ne yapmalıyız diye.

Aslında sevgili okuyucular yapılması gereken ilk şey halkın tiyatroya ilgi duymasını sağlamaktır. Bunu yapmanın yolu ise halkı tiyatro (oyun) izlemeye çağırmaktır.

Bizde (Biz de) öyle yaptık. Okullara turneler düzenledik ve yorucu 45 dk. lık (45 dakika süren) oyunları kişi başı 1 Ytl'den (YTL'den) sunduk. Arkadaşımızın babasının deposunda bir tiyatro ortamı oluşturduk ve tiyatrolarımızı halka sunduk. Belki çocuğun cebinde bir cips parası vardı sadece ve o çocuk cips almaktansa bizi izlemeyi tercih etti. Sinemalar 10 liradan alırken izleyicisini bizler sadece 1 liradan aldık. En fakirden en zenginine kadar artık tiyatroyu seviyorlar.

Bir anket yaptık; bir sinemaya haftada giden kişi 70-80 kişi ancak bizi izlemeye gelen 120-150 kişi. Gelin görünki (görün ki) belediyemiz buna destek sağlamıyor. Önümüzdeki yıl Bursa Merkez'e (Bursa'nın merkezine) taşınacağım. İşte orada da bu çalışmayı yapacağım ancak o zaman Bursa'dan bir kültür merkezi isteyeceğim. Belki sanatın ve sanatçının şehri bursa (Bursa) yüzümü güldürür ne dersiniz?

Görüşleriniz için kerem.kitay@gmail.com
Kerem Kıtay

(Kaynak: Tiyatro Dünyası)

***

Ayrıca bakınız:


LİNÇÇİ Tiyatro Dünyası'nda Türkçe yoksunu Kerem de yazmış / 2


Türkçe yoksunu Kerem Kıtay'ın gönderdiği e-postayı yayınlıyoruz!