31 Ocak 2013 Perşembe

LİNÇÇİ Tiyatro Dünyası'nda Türkçe yoksunu Kerem de yazmış / 2

Oyun'un notu: LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından tiyatrodunyasi.com'dan alıp, olduğu gibi aşağıya aktardığımız yazıdaki yanlışları "maymungötürengi" ile belirgin hâle biz getirmekle birlikte, doğru yazımlarını "çimenrengi" ile yazdık!

***

Hatalı Tiyatro Felsefesi

Kerem Kıtay

Merhabalar;

İkinci yazımla sizlerle birlikte olabilmenin mutluluğunu yaşıyorum satırlarıma başlarken. İlk yazımda kurma aşamasında olduğum gençlik tiyatrosunda yaşadığım zorlukları anlatmıştım. Yazım yetkili makamlara ulaşmış ve sorunum halledilmişti. Şimdi ise sizlere kurulan Gençlik Tiyatrolarının (Tiyatroları'nın) hatalı felsefelerinden bahsetmek istiyorum.

Vatandaşın birisi gençlik tiyatrosu kuracağım diyor ve kendisine bir ekip oluşturuyor. Daha önceleri belli bir profesyonel grup içerisinde yer almanyan gençlerimiz böyle bir çalışmada yapılan herşeyi (her şeyi) tiyatronun temeli olarak görüyorlar. Yani öreklerle (örneklerle) açayım biraz: Belediiyenin tiyatro daire başkanı (Belediye Tiyatro Dairesi Başkanı) olan adam bir tiyatro grubu kuruyor. Ve şunun altını çizeyim bu daire başkanı (Daire Başkanı) tiyatrodan anlayan birisi yerine edebiyata hafif yatkın ağızı (ağzı) iyi laf (lâf) yapan bir memur oluyor. Kurduğu gruptaki bütün gençler tiyatro aşkıyla yanıp tutuşurken orada yapılan tek şey ekibin ellerine bir senaryo (oyun) veriliyor ve bu senaryo (oyun) sahneleniyor. Bu bütün heryerde (her yerde) mütemadiyen böyle. Daha sonra hayatı boyunca tiyatroya devam eden nesiller bu güzide sanatımızı sadece bir senaryo (oyun) ezberleme ve sahneleme becerisi olarak görüyorlar. Bizede (Bize de) sadece bunu üzülerek izlemek düşüyor. Birşeyler (Bir şeyler) için artık iyice geç olmuş oluyor kimi zaman da. O yüzden adı sanı bilinir gerçek tiyatro sanatçılarını saymaya kalktığımızda iki elin 10 parmağını geçmiyor. Ve bu gerçek tiyatro sanatçıları sayılı oldukları için gururlanmıyor sevinmiyor aksine fazla olamadıkları için üzülmek ve acı dolu dözlerle (gözlerle) geçmişimize geleceğimize bakmakla yitiniyorlar (yetiniyorlar).

Tiyatronun gerçek felsefesi bir sezonda 15-20 oyun çıkartmak değil tiyatronun ne olduğunu kavrayabilmektir. Tiyatronun onlarca çeşidi var ve çok köklü bir tarihi var. Rönesans Tiyatrosu, Osmanlı Tiyatrosu, Antik Yunan Tiyatrosu, Mitolojik Tiyatro, Orta Çağ Tiyatro (Tiyatrosu) ve bu böyle uzar gider. Buyrun (Buyurun) soralım konservatuar (konservatuvar) Drama ve Tiyatro bölümü (Bölümü) öğrencilerine, senaryo (oyun) ezberlemek yetiyor muymuş başarılı bir tiyatro sanatçısı ya da oyuncusu olmak için. (?) Bugün ekranlarda çok fazla görünen yüzler ve röportajları sırasında mesleklerine tiyatro sanatçısı yazılan insanların kaç tanesi tiyatro tarihinden haberdar acaba?

Şimdi ise size benim yaptığım bir çalışmayı anlatmak istiyorum. 30 Kişilik (kişilik) bir ekibim var. Nisan ayında "Sezon Oyunu" dediğimiz sezonun en uzun ve en profesyonel oyununu oynayacağız. Onun dışında kısa metrajlı oyunlarda (oyunlar da) oynuyoruz. Ancak senaryo (oyun) çalışmalarımız yarım saat sürüyor ise Tiyatro Tarihi, Drama, Ses kontrolü (Kontrolü) vs. derslere 1,5 saat ayırıyoruz ve ben doğru olanı yaptığımıza inanıyorum. Öyle ki ekibimize gelip bu dersleri almak isteyen konservatuar (konservatuvar) tiyatro bölümü öğrencileride (öğrencileri de) oldu. Burdan (Buradan) yazımı ulaştırabildiğim herkese sesleniyorum. Tiyatromuzun geçmişini bilmeden ona bir gelecek veremeyiz. Modern tiyatro diye söyleyenler eski zaman tiyatrolarından haberdar bile değiller. Bizler her ne kadar tiyatro tarihine ve çeşitlerine ve de bunların eğitimine önem verirsek ileride bunun artılarını sayısız başarılı tam manasıyla sanatçı denilen nesillerle alırız. (Bu tümceyi anlayan beri gelsin! / OYUN)

Daha sonraki yazılarımda yorumdan çok ders nitelikli tiyatro nedir (Tiyatro Nedir?), rönesans tiyatrosu (Rönesans Tiyatrosu), orta çağ tiyatrosu (Orta Çağ Tiyatrosu), mitolojik tiyatro (Mitolojik Tiyatro) gibi kavramları anlatacağım. Umarım yazılarım bir çok (birçok) okuyucuya ulaşır.

Tiyatroyu Hakkını Vererek Yapalım! (Tiyatroyu hakkını vererek yapalım!) Unutmayın ki Gençlerimize Vereceğimiz Hatalı Ve Eksik Bilgiler Yarın Bir Tiyatro Aşığınında Sanatçı Olamaması Gibi Hazin Sonuçlar Doğurabilir. (Unutmayın ki gençlerimize vereceğimiz hatalı ve eksik bilgiler yarın bir tiyatro aşığının da sanatçı olamaması gibi hazin sonuçlar doğurabilir.)

Saygılarımla
Kerem Kıtay
kerem.kitay@gmail.com

(Kaynak: Tiyatro Dünyası)

***

Ayrıca bakınız:


LİNÇÇİ Tiyatro Dünyası'nda Türkçe yoksunu Kerem de yazmış / 1


Türkçe yoksunu Kerem Kıtay'ın gönderdiği e-postayı yayınlıyoruz!