12 Aralık 2012 Çarşamba

Sosyalist OYUN Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Bulunmaz Tiyatro - İstanbul Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın da üyesi olduğu Türkiye Yazarlar Sendikası, bize bir e-posta atıp, Cuma Boynukara'nın "Mem û Zîn Davası"na bizden iki hafta sonra da olsa sahip çıkarken, daha henüz LİNÇÇİ Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) bize herhangi bir "Mem û Zîn Davası" e-postası atmayı kesinlikle düşünmedi bile!

(Fotoğraf kaynağı: GAZETEVAN)

***

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), bizce geç de olsa, TYS Yönetim Kurulu Üyesi Cuma Boynukara'nın yazarlık namusuna sahip çıktı. Cuma Boynukara, koskoca Devlet Tiyatroları'nı karşısına alarak, oyununun "asparagas tiyatro" formatında, yani tam içine edilerek oynanmasından duyduğu rahatsızlık nedeniyle ciddi bir dava açtı.

Biz, koşullarımızın olumsuzluğuna, bu arada çok ciddi bir yangın felaketi yaşamamıza karşın, yazar Cuma Boynukara'nın yazarlık namusunu sahiplenerek, "Mem û Zîn Davası"nı okurlarımıza derhal duyurmuştuk. Bizim sahiplenmemizden iki hafta sonra bize gönderilen TYS bildirisini hemen dikkatinize sunuyoruz.

Ancak...

"Mem û Zîn Davası" ile ilgili olarak şunu sormadan geçemiyoruz:

LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği, "Denetim Kurulu Başkanı" olarak göğsünü gere gere İnternet sitesindeki "vitrininde" bir malzeme biçiminde sunduğu, prestijinden yararlanmayı gayet uygun bulduğu Cuma Boynukara'nın "Mem û Zîn Davası"na neden sahip çıkmıyor?

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

"MEM Û ZÎN" DAVASI

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI (TYS)


BASINA VE KAMUOYUNA


Yazarımız Cuma Boynukara'nın "Mem ile Zin" ("Mem û Zîn") adlı oyunu, yazarının izni olmaksızın anlam bütünlüğü bozularak, bazı sahneleri çıkartılarak ve oyunun içeriği zedelenerek Van Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenmektedir.


Yazarımız, Van Devlet Tiyatrosu Müdürü'ne ve oyunun rejisörüne oyunda yapılan değişikliklerin kendisine bildirilmediğini, buna izin veremeyeceğimi söylemesine, durumu bir dilekçeyle bildirmesine ve ardından da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne dava açmasına karşın, oyunun eksik ve yanlış biçimiyle sahnelenmesi sürmektedir.


Oyunun durdurulması için gerekenin yapılmasını talep eden yazarımızın yanında olduğumuzu, davanın takipçisi olacağımızı basına ve kamuoyuna duyuruyoruz.


***

Ayrıca bakınız:


"CHP’li Tanrıkulu, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenen Mem û Zin adlı oyunda yazardan habersiz değişiklik yapıldığı iddiasını Kültür ve Turizm Bakanı Günay’a sordu. Oyunun yazarı ise eserinin değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları hakkında dava açtı." sözleri somut olarak orta yerde savrulup dururken, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) Yönetim Kurulu nasıl bir davranış geliştirip, nasıl bir tepki gösterdi? Çok, ama çok merak ediyoruz!!!


LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Tiyatro... Tiyatro... Dergisi, işine geldiği zaman Cuma Boynukara'nın "Mem û Zîn Davası" genişlesin diye bu oyuna ödül veriyor; işine gelmediği zaman, yani K. Lemi Bilgin'in elindeki musluğun "tıs"layabileceğini varsayarak, Cuma Boynukara'nın yazarlık namusunu korumak için açtığı "Mem û Zîn Davası"nın kıyısına bile kesinlikle yanaşmıyor!


LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) Denetim Kurulu Üyesi Erbil Göktaş'ın yönetimindeki Yeni Tiyatro Dergisi, OYÇED Denetim Kurulu Başkanı Cuma Boynukara'nın "Mem û Zîn Davası"na sahip çıkacak mı ve/ya bu derginin İnternet sitesi yenitiyatrodergisi.com, "Mem û Zîn Davası"nı haber yapıp kendi davası gibi sahiplendi mi, yoksa Devlet Tiyatroları Genel Müdürü K. Lemi Bilgin ile papaz olurum kaygısıyla bu haberi kesinlikle görmezden mi gelecek?