23 Ekim 2012 Salı

"Zanaatkâr"dan sonra "Beraber"i yayımlayan Richard Sennett, bizim ülkemizde, sadece tiyatro camiasında, tam tamına 1100 KİŞİLİK LİNÇÇİ KARA KALABALIK olduğunu hiç hesaba katmadan, şunu söyleyebilme gafletinde bulunmuş: "Eğer karmaşık ilişkiler ağı haline gelmiş toplumlarımızın refahını istiyorsak, işbirliği yapma, ortak çalışma becerisi kazanmamız ve geliştirmemiz gerekir." Ve yine bizi şöyle temin ediyor: "Bunu yapabiliriz çünkü işbirliği kapasitesi insanın doğasında vardır."

BERABER - Richard Sennett

Bir üçleme olarak tasarlanan kitaplardan ilki olan "Zanaatkâr"dan sonra, ikinci kitap "Beraber"de Richard Sennett, günümüzün son derece kabileci, yarışmacı ve benmerkezci dünyasında işbirliği yapmayı, ortaklaşmayı nasıl öğrenebileceğimizi sorguluyor.

Irksal, etnik, dinsel ya da ekonomik olarak çok farklı insanlarla bir arada yaşamak bugünkü medeni toplumların karşısına dikilen en önemli sorunlardan biridir. Genel olarak bizim gibi olmayan insanlarla ilişkiye girmekten kaçarız ve modern politikalar bir kent politikasından çok bir kabile politikasına yakındır. Richard Sennett, görünenin ötesini düşünmeye kışkırtan bu kitabında, kabileciliğin, bencilliğin nedenleri üzerinde dururken, bu konuda neler yapılması gerektiğini de tartışıyor.

Sennett'e göre, işbirliği bir beceri işidir ve başarılı bir işbirliğinin temelinde çekişmeden çok, dinlemeyi ve tartışmayı öğrenmek yatar. Sennett, "Beraber"de, insanların sokak köşelerinde, okullarda, işyerlerinde ve yerel politikada ya da sanal dünyada nasıl işbirliği yapabileceğini keşfe çıkıyor. Bu yolculukta, Orta Çağ'dan günümüze, köle topluluklarından Paris'in sosyalist gruplarına ve Wall Street çalışanlarına uzanan işbirliği ritüellerinin gelişim seyrini izliyoruz. Üç bölüm hâlinde; işbirliğinin doğası, neden zayıfladığı ve nasıl güçlendirilebileceğini tartışan Sennett, bizi şöyle uyarıyor: 

"Eğer karmaşık ilişkiler ağı hâline gelmiş toplumlarımızın refahını istiyorsak, işbirliği yapmamız, ortak çalışma becerisi kazanmamız ve bunu geliştirmemiz gerekir." 

Ve yine bizi şöyle temin ediyor: 

"Bunu yapabiliriz; çünkü işbirliği kapasitesi insanın doğasında vardır."

(Kaynak: Ayrıntı Yayınları)

***

Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Güllü Fırat, en son yazısına "Strehler geyiği"yle başlamış!


LİNÇÇİ Sezgin Bülent, son yazısına "Sennett geyiği"yle başlamış!