7 Eylül 2012 Cuma

Kral Lear konusunda Lev Nikolayeviç Tolstoy mu yalan söylüyor, İFTİRACI ve LİNÇÇİ Prof. Dr. Özdemir Nutku mu? Yada Tolstoy mu tiyatrodan anlamıyor, İFTİRACI ve LİNÇÇİ Özdemir Nutku mu?

400 yıldır dünya tiyatro sahnelerini kirleten sahte duygular mimarı William Shakespeare'i kündeye getirip tuş eden Lev Nikolayeviç Tolstoy diyor ki: 

Shakespeare'in karakter yaratma ustası oluşuna kanıt olarak genellikle Lear, Cordelia, Othello, Desdemona, Falstaff, 
Hamlet gösterilir. Oysa bütün ötekiler gibi bu karakterler de 
Shakespeare'e ait değil, Shakespeare'in öncellerinden 
ödünç aldığı karakterlerdir. Ve o bu karakterlere daha bir 
güç katmak şurada dursun, çoğunu olduğundan daha da 
cılızlaştırmış, çarpıtmış, iğdiş etmiştir. Bu durum özellikle de 
şu anda konumuz olan Kral Lear oyunu için böyledir. Adı 
bizce meçhul bir yazarın King Leir adlı oyunundan almıştır Kral Lear'in konusunu ve kişilerini Shakespeare. Özellikle de Lear ve Cordelia karakterlerini Shakespeare yaratmadığı gibi, asıl oyuna göre bunları alabildiğine sönük, zayıf, kişiliksiz tiplere dönüştürmüştür. 

(Bkz: Tolstoy, Sanat Nedir?, çev. Mazlum Beyhan, İş Bankası Yayınları, s. 334)


*** 


Theope yazarı Coşkun Büktel ile Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın sanatsal ifade olanaklarını imhâ etmek için başlatılan LİNÇ KAMPANYASININ ruhanî lideri ve iftiracı Prof. Dr. Özdemir Nutku diyor ki:

Bu oyunun baş kişisi kuşkusuz Lear'dir. Lear, tamamen

Shakespeare'in yarattığı bir kişiliktir. Tarihsel öyküde Lear'in hiçbir karakteri yoktur, anonim tragedyada da o 
yalnızca bir masalın boyutsuz tipi durumundadır. Hatta anonim tragedyada, Lear efsanedeki görünümünden çok daha cılız
çaresiz ve siliktir. Oysa Shakespeare'in elinde Lear, yüce bir anıt durumuna girer, ama idealize edilmiş, abartılmış bir figür değildir. O, zaafları ve yaşlılığın da verdiği güçsüzlükle yargılarında kör, bencilliği son sınırına varmış bir kraldır. 

(Bkz. Shakespeare, Kral Lear, çev. Özdemir Nutku, İş Bankası Yayınları s. xix) 

***

Ayrıca bakınız:


Amerikan emperyalizminin rüzgârıyla iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi'nin vitrin çocuğu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun emrindeki Kocaeli Şehir Tiyatroları, emperyalist kültürün beslendiği Shakespeare'in hırsızlık oyunu "Kral Lear"la piyasa yapacak yada sahte duygular mimarı Shakespeare'in Türkiye şubesi gibi tezgâh kuran İFTİRACI ve LİNÇÇİ Prof. Dr. ÖZDEMİR NUTKU ile LİNÇÇİ müzisyen ÇİĞDEM ERKEN'in Kocaeli Şehir Tiyatroları'ndan alacağı paranın (avanta, bahşiş, diş kirası, iane, iaşe, sadaka, sus payı) miktarını daha şimdiden çok, hem de çoook merak etmeye başladık!