6 Eylül 2012 Perşembe

Amerikan emperyalizminin rüzgârıyla iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi'nin vitrin çocuğu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun emrindeki Kocaeli Şehir Tiyatroları, emperyalist kültürün beslendiği Shakespeare'in hırsızlık oyunu "Kral Lear"la piyasa yapacak yada sahte duygular mimarı Shakespeare'in Türkiye şubesi gibi tezgâh kuran İFTİRACI ve LİNÇÇİ Prof. Dr. ÖZDEMİR NUTKU ile LİNÇÇİ müzisyen ÇİĞDEM ERKEN'in Kocaeli Şehir Tiyatroları'ndan alacağı paranın (avanta, bahşiş, diş kirası, iane, iaşe, sadaka, sus payı) miktarını daha şimdiden çok, hem de çoook merak etmeye başladık!

Oyun'un notu: LİNÇÇİ www.tiyatronline.com sitesinden alıp, olduğu gibi aşağıya aktardığımız haberde adı geçen LİNÇÇİ kişileri, "maymungötürengi" ile belirgin hâle biz getirdik!

***

400 yıldır dünya tiyatro sahnelerini kirleten sahte duygular mimarı William Shakespeare'i kündeye getirip tuş eden Lev Nikolayeviç Tolstoy diyor ki: 

Shakespeare'in karakter yaratma ustası oluşuna kanıt olarak genellikle Lear, Cordelia, Othello, Desdemona, Falstaff, 
Hamlet gösterilir. Oysa bütün ötekiler gibi bu karakterler de
Shakespeare'e ait değil, Shakespeare'in öncellerinden
ödünç aldığı karakterlerdir. Ve o bu karakterlere daha bir 
güç katmak şurada dursun, çoğunu olduğundan daha da 
cılızlaştırmış, çarpıtmış, iğdiş etmiştir. Bu durum özellikle de 
şu anda konumuz olan Kral Lear oyunu için böyledir. Adı 
bizce meçhul bir yazarın King Leir adlı oyunundan almıştır 
Kral Lear'in konusunu ve kişilerini Shakespeare. Özellikle de Lear ve Cordelia karakterlerini Shakespeare yaratmadığı gibi, asıl oyuna göre bunları alabildiğine sönük, zayıf, kişiliksiz tiplere dönüştürmüştür. 

(Bkz: Tolstoy, Sanat Nedir?, çev. Mazlum Beyhan, İş Bankası Yayınları, s. 334)

***

Kocaeli Şehir Tiyatroları perdelerini 'Kral Lear' ile açıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları perdelerini William Shakespeare’in ünlü oyunu “Kral Lear” ile açıyor. Yoğun bir sezonun ardından yaz döneminde yeni sezon hazırlıklarını sürdüren ve repertuarını tiyatroseverlerin ilgiyle izleyeceği...

Kocaeli Şehir Tiyatroları Ekim ayında seyircisi ile buluşmaya hazırlanıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları perdelerini William Shakespeare’in ünlü oyunu “Kral Lear” ile açıyor. Yoğun bir sezonun ardından yaz döneminde yeni sezon hazırlıklarını sürdüren ve repertuarını tiyatroseverlerin ilgiyle izleyeceği oyunlardan oluşturan Şehir Tiyatroları, Ekim ayında sezon açılışını dünya tiyatro tarihinin en önemli oyunlarından biri olarak kabul edilen “Kral Lear” ile yapacak.

İNGİLİZ YÖNETMENİN USTA YORUMU İLE

Shakespeare’in yazmış olduğu en karmaşık ve en zor oyun olarak bilinen “Kral Lear”, Özdemir Nutku'nun çevirisi  ve  ünlü İngiliz yönetmen Malcolm Keith Kay’in usta yorumu ile tiyatroseverleri adeta büyülemeye hazırlanıyor. Tiyatro eğitim ve öğretimine, Dünyanın en ünlü ve saygın üniversitelerden biri olan Londra The Webber-Dougles Academy of Singing and Dramatic Arts (London Institute)’ta başlayan ünlü yönetmen Malcolm Keith Kay, 40 yılı aşkın sanat yaşamı boyunca sayısı 70’in üzerinde profesyonel tiyatro oyununda başrol oynadı ve otuzsekiz oyunda sanat yönetmeni olarak görev aldı. Oyunculuk ve yönetmenliğin yanı sıra eğitimci, araştırmacı ve danışman olarak 6 ülkede tiyatro sanatına emek verdi.

ÇATIŞMA, İHANET VE SÜRPRİZLERLE DOLU

Oniki tiyatro sanatçısının rol aldığı “Kral Lear”, seyirciyi, kaosun sebep olduğu çatışma, ihanet ve sürprizlerle dolu unutulmayacak bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. “Yaşlı Kral Lear’ın kontrol ettiği imparatorluk çökmeye başlamıştır. Kral Lear imparatorluğun yönetimini üç kızı Goneril, Regan ve Cordelia arasında paylaştıracaktır. Bu mülkiyet ve güç paylaşımı, zaten karanlık, çirkin ve zalim imparatorlukta işlerin daha da kötüye gitmesine sebep olur. İktidarı tek başına ele geçirmek isteyen soylular arasında, yalanlar ve entrikalar başlar. Bu durum kardeşin kardeşi, oğlun babayı, akrabanın akrabayı yok edeceği kanlı cinayetlere yol açacaktır. “Kral Lear”, imparatorlukları yıkanın toplumlar değil, iktidar gücünü tek başına ele geçirmek ve elinde tutmak isteyenlerin mücadelesi olduğu mesajını veriyor.

KRAL LEAR

Yazan :  Shakespeare
Çeviren   :  Özdemir Nutku
Yöneten :  Malcolm Keiht Kay
Yön.Yard   :  Gülcan Kay
Dekor Kostüm   :  Efter Tunç
Müzik   :  Çiğdem Erken
Işık :  Yaşar Demirkıran
Reji Asistanları   :  Koray Onur, Ozan Şahin, Utku Oğuz

Oynayanlar :
Kral Lear               Ümit Bakış
Fransa Kralı             Engin Benli
Goneril                   Funda İlhan
Kent Kontu               Koray Onur
Gloucester Kontu A.Yaşar Özveri
Burgundy Dükü Ozan Şahin
Edgar                       Serhat Güzel
Edmund                   Fatih Sevdi
Regan                       Esra Bezen Bilgin
Cordelia                   Pınar Ünsal
Albany Dükü           Çağrı Mengüç
Cornwall Dükü             Utku Oğuz

(Kaynak: tiyatronline)