28 Mart 2012 Çarşamba

Sosyalist OYUN Dergisi'nin kurucusu ve Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, akademisyen, oyun yazarı, şair Erbil Göktaş yönetimindeki Yeni Tiyatro Dergisi için yapılan ve Erbil Göktaş'ın yönetip, Coşkun Büktel, Ediz Baysal'la birlikte Hilmi Bulunmaz'ın katıldığı ve ses kaydı, tam tamına 2 saat 5 dakika 58 saniye sürmesine karşın, sansürlenerek yayınlanan "Hilmi Bulunmaz'la 'Beraat' Tartışmaları!..." söyleşisinde Ediz Baysal tarafından kullanılmış sözlerin sansürlenmiş hâlini, şimdilik kaydıyla, tek tek numaralandırarak replik biçiminde yayınlıyor; "Hilmi Bulunmaz'la 'Beraat' Tartışmaları!..." söyleşisinin "en az konuşan adamı" Ediz Baysal'ın Yeni Tiyatro Dergisi'nde sansürlü olarak yayınlanan repliklerini, sansürsüz olarak yayınlamakla birlikte, diğer konuşmacıların sözlerini de en kısa zamanda replik hâline getirip, sansürlü ve sansürsüz olarak ağır ağır, tek tek, yavaş yavaş yayınlayacağız!

1 - "1100 kişi" mi diyorlar?

2 - Kötülük yapılırken Türk Tiyatrosu'na kötülük yapılıyor. Coşkun Büktel'e değil. Yapılan kötülük Türk Tiyatrosu'na.

3 - Türk Tiyatrosu'nun durumu ne kadar kötü. Türk Tiyatrosu'na ne kadar zarar verildi.

4 - Bu iddia özellikle Hilmi Bulunmaz'ın ben dava ile ilgili bağ kurmak istiyorum. Hilmi Bulunmaz'ın küfürbaz olduğuyla ilgilidir değil mi?

5 - Ben kendimi pasif bir dinleyici olarak görmüyorum. Siz demediniz ama ben kendiliğimden konuşuyorum...

6 - Emekliyim ama...

7 - Devlet Tiyatrosu'nda çok önemli bir görevi yerine getiriyorum. Belgeciliği yerine getiriyorum ve oluşturuyorum ama burada... eee bir kuruma bağımlı olduğum için gerçeği örtbas etmeyi düşünemem.

- Ben teşekkür ederim. Beni kabul ettiğiniz için. Beraat kararının yorumunu biraz daha kendimce geliştirerek anlamaya çalıştım. Ee, sen dedin ki... Yargıcın beraat kararını verirken sadece şikayetçiyi değil, şikayetçinin çevresindeki insanları da göz önünde bulundurduğunu.

9 - Onların, Hilmi Bulunmaz'la ilgili ithamlarının gerçek olmadığını gördük. Bulunmaz'a "küfürbaz" dediler. Ama ben Bulunmaz'ı küfürbaz göremiyorum. Bulunmaz küfürbaz olsaydı o davada kolay kolay beraat verilemezdi.

10 - Linççilerin ithamları da suya düşüyor.

11 - O zaman siz de haklılığını kanıtladınız.

(Kaynak: Yeni Tiyatro Dergisi, Ocak 2012 / 34. sayı ve Şubat 2012 / 35. sayı)

***

Yeni Tiyatro Dergisi'nde sansürlü olarak yayınlanan Ediz Baysal'ın sözlerini sansürsüz olarak sunduğumuz repliklerin sonundaki parantez içlerinde bulunan dakikalar, "Hilmi Bulunmaz'la 'Beraat' Tartışmaları!... (1)" söyleşisinin ses kaydındaki zamanı gösterir!


1 - Bir kişiye karşı değil mi bu dava? (3.38)


2 - Feragat mı ediyor şimdi hakaret davasından? (4.22)


3 - Yani oradan para alamaz ama!... (4.45)


4 - Hilmi Bulunmaz, nasıl dava açar? "Haksız yere suçlandım!"(5.03)


- Bildiriyi kaç kişi imzaladı? (17.49)


6 - Bu iddia sizin, özellikle Hilmi Bulunmaz'ın, özellikle yani davayla bağlantı kurmak istiyorum; "küfürbaz" olduğu değil mi? (20.25)


7 - Tamam, davayla ilgili... (20.45)


8 - Orospu çocuğu... (21.03)


9 - Demek ki (LİNÇ KAMPANYASI için verilen imzalar) 
çekilebiliyor. (Somer Karvan) 'Ahmakım' demiş (imzasını) 
çekerken. Genco Erkal bunu niye söyleyemesin, Yücel Erten 
niye söyleyemesin? (27.08)

10 - Nefret suçu, nefret suçu bu! Başka ülkelerde bunun cezası var!!! (27.38)

Oyun'un notu: Parantez içindeki yazılar bize aittir!


Devam edecek...


***


Ayrıca bakınız: