2 Mart 2012 Cuma

Aydın Doğan Ödülleri, meta estetiğine hizmet edenlere veriliyor!

Emekçi halkın iktidar özleminin sözcüsü olarak sanat yapan kişilerin hiçbir zaman için ödüle gereksinim duymadığını duyumsayan kapitalist kuruluşlar, tabii ki, doğası gereği, meta estetiğinin gelişmesine katkı sunma gayreti içerisindeki sanatçıları beslerlerken, üstüne üstlük, onları, bir de ödül düzeneğine tutsak ederek, onların, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi sınırlarının dışına iltica etmemesi için çok büyük bir çaba harcadığını sürekli bir biçimde ifade etmekten asla geri durmuyor.


Selim İleri de, yaşamı boyunca, meta estetiğine hizmet eden (s)imgelerin üretilmesine katkıda bulunan bir sanatçı olarak, her zaman için, kapitalist kuruluşların methiyesine mazhar oluyor.


Aydın Doğan, emekçi kitlelerin iktidar özlemiyle tutuşan sanatçılardaki düşlerin dumura uğraması için varlık gösteren bir ademoğlu. Doğan, tabii ki, bu düşlerin tarumar olmasına yardım ve yataklık eden yada edebilecek olan sanatçıların çıkarlarını korumak isteyen biri. Böyle birinin düzenlemiş olduğu bir ödül, hâliyle burjuva sınıfının egemenlik alanına tahkimat yapacaktır.


Bu anlamda...


Aydın Doğan ile Selim İleri adlarının aynı belgede, aynı fotoğraf karesinde, aynı sütunlarda sabitlenmesine şaşmamakla birlikle, tarih kitabının sayfalarına bir derkenar da biz düşelim dedik!


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


Aydın Doğan Ödülü, Selim İleri'nin


Aydın Doğan Ödülü'nün bu yılki sahibi öykü dalında Selim İleri oldu.

İleri, ödülünü 10 Nisan Salı günü İstanbul Hilton'da yapılacak törenle alacak. Aydın Doğan Vakfı'nın kurucusu adına 1996'dan beri düzenlenen Aydın Doğan Ödülü'nün, 2012'de 'öykü' dalında verilmesine karar verdi. Doğan Hızlan, Nursel Duruel, Prof. Dr. İnci Enginün, Semih Gümüş, Özcan Karabulut, Prof. Dr. Jale Parla, Hüseyin Su, A. Ömer Türkeş ve Metin Celal Zeynioğlu'dan oluşan seçici kurul, önceki gün İstanbul'da toplandı. Toplantıda öyküleri, romanları, deneme yazılarıyla Türk edebiyatında farklı bir yere sahip olması, geleneksel öykücülüğümüzü sahiplenerek kendi dilini ve üslubunu yaratması, gelenekle yeni arasında bir geçişi temsil etmesi ve edebiyat yaşamı boyunca Türk edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle ödülün İleri'ye verilmesi kararlaştırıldı.

(Kaynak: Zaman)