28 Kasım 2011 Pazartesi

Coşkun Büktel, "dört yanımız LİNÇ zulası" olduğu bir dönemde LİNÇÇİ eleştirmen Üstün Akmen'e "eleştiri dersleri" veriyor!

ARŞİV

PİŞKİNLİĞİN BÖYLESİ!...


ÜSTÜN AKMEN, BİR YAZISINA "ROLÜNDEN KORKAN TİYATRO ELEŞTİRMENİ" DİYE BAŞLIK ATTI


Coşkun Büktel
8 Ocak 2007


Bir eleştirmenin rolü (görevi) nedir? Akmen'inkine karışmam ama benim bir eleştirmen olarak görevim şudur: Tiyatroda at izinin it izine karışmasını önlemek... Bu görevimi yapabilmek, yani değerli ile değersizin herkes tarafından ayırt edilmesini mümkün kılacak "sağlam" kriterler oluşturabilmek için; "sağlam" yazılara ihtiyaç vardır.

"Sağlam" yazıları şu özelliklerden tanıyabiliriz: "Sağlam" bir yazı, emek, araştırma, zeka ve yaratıcılık ürünü olduğunu belli eder. "Sağlam" yazılarda, somut kanıtlara ve belgelere dayanmadıkça yargıda bulunulmaz; insanlar adları verilmeden suçlanmaz; hakikat, "tüm" cepheleriyle ortaya konur; hakikatin hiçbir cephesi okurlardan saklanılmaz; konuyla ilgili hiçbir kanıt, hiçbir iddia görmezden gelinip pişkinliğe vurulmaz ve içi doldurulmadan tek kelime kullanılmaz. "Sağlam" yazıların yazarları naziktir; ama nezaketi sözünü sakınmak ve gerçekleri saklamak olarak değil, yalnızca "dürüst ve onurlu davranmak" olarak yorumlarlar. Dil ustalıkla kullanıldığı için "sağlam" yazılar, aynı anda hem ciddi hem de eğlencelidir. Hem derin hem de akıcı ve okunaklıdır. Özetle, "sağlam" bir yazı, pek çok bakımdan besleyici ve doyurucu bir yazıdır.

Benim bir eleştirmen olarak rolüm (görevim) "sağlam" yazılar yazmaya özen göstermektir. Bu rolümden korkmuyorum. Bakalım Üstün Akmen'in rolü neymiş ve hangi rolden korkan eleştirmenlerden söz etmekteymiş.

TIKLAYINIZ!

(Kaynak: www.coskunbuktel.com)