5 Ağustos 2011 Cuma

"Kültür Bakanı kendi yaptığını çürütüyor." diyerek, kendince net bir şey söyleyen Aydın Orak'ın bu net sözüne yer vermeden haber yapmayı uygun bulmak!

Türkiye'de Yasak, Cannes'da Türkiye'yi Temsil Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bandrol vermediği ve Türkiye'de dağıtımı yasaklanan yönetmenliğini Aydın Orak'ın yaptığı "Bêrîvan / Bir Başkaldırı Destanı" adlı belgesel film, Cannes Film Festivali Türkiye standında Türkiye'yi temsilen sergilendi.

30. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin yanı sıra Avrupa'nın 10'dan fazla ülkesinde gösterimi yapılan film, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca "tarihi olayları çarpıtma, Türk milleti arasında kin ve nefrete teşvik ve PKK propagandası" gibi gerekçelerle yasaklanmıştı. Aynı bakanlık her yıl dünyanın en önemli film festivallerinden olan Cannes Film Festivali'nde Türkiye'den filmleri tanıtmak amaçlı stand açıyor. Kültür Bakanlığı bu yıl yasakladığı filmi de Türkiye'yi temsilen açtığı standta sergiledi.

Aydın Orak'ın yönettiği, 1992'de Şırnak'ın Cizre ilçesinde gerçekleşen Newroz kutlamalarının kanlı bastırıldığı ve gerçek görüntülerle kurgulanan "Bêrîvan: Bir Başkaldırı Destanı" filmi, 17 yaşındaki Bêrîvan'ın direnişini de paralelinde beyaz perdeye aktarıyor.