5 Ağustos 2011 Cuma

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı AKP'li Ertuğrul Günay mı, Aydın Orak mı yalan söylüyor? Haberi okuyup kendiniz karar verin!

'Ertuğrul Günay kendi kendini çürütüyor'


Tacim Açık
5 Ağustos 2011


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bandrol vermediği ve Türkiye'de dağıtımı yasaklanan "Bêrîvanı" adlı belgeselin Cannes Film Festivali Türkiye standında Türkiye'yi temsilen sergilendi haberine önceki gün Kültür Bakanlığı’ndan 'yalanlama' haberi geldi.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Berivan’ın yönetmeni Aydın Orak Cannes Film Festivali’ne giden filmlerin Kültür Bakanlığı’ndan onay aldığını belgeleriyle aktararak şunları aktardı:

Kültür Bakanı kendi yaptığını çürütüyor. Kendi yaptığı işi sahiplenmiyor. “Evet biz filmi Cannes’da sergiledik” cüretini gösteremiyor. Bu büyük bir acizliktir. Var olan bir şeyi yok saymaktır. Dünyanın çeşitli festival komiteleri belgeselimin kopyasını istedi. Belgeseli hangi komitelerin aldığı raporlarla ortada zaten. Gerçekten bu durumu algılayamıyorum

Dışarıya demokrat gözükmek için yaptıklarını gizliyorlar. Belgeselin Cannes standında gösterilmesi teklifi de yine Kültür Bakanlığı’na bağlı Ankara Sinema Derneği’nden geldi. Belgeselimizin Cannes’da gösterilmesi için bizden form doldurmamızı istediler ve onay sonrası Cannes’da gösterdiler. Her şeyden haberleri olduğu halde Berivan’ın gündeme gelmesini engellemek için geçiştirme yoluna girişiyorlar. Bu yapılanı anlamak mümkün değil. Dediğim gibi tüm hepsi raporlarda var. Ertuğrul Güney (Günay) her sene Cannes’a gidiyor. Bu tepkiyi vermesi anlaşılacak bir durum değil. ‘Yasakladığı filme Cannes’da sahip çıktı imajı’ yayılmasın diye kendi kendilerini yalanlama yoluna gittiler” dedi.

‘TİCARİ DOLAŞIMA İZİN VERMEDİK’

Dağıtımını yasaklanan 'Berivan/Bir Başkaldırı Destanı'nın ısrarla Cannes'da Türkiye'yi temsil etmesinin söz konusu olmadığını açıklayan Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

"Sektör temsilcileri, üniversite öğretim üyeleri ve Bakanlık yetkililerinden oluşan 'Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulunun, eser hakkındaki 1 Nisan tarihli oy birliğiyle alınan kararı, 'Kamu düzenini olumsuz yönde etkileme amaçlı tarihi olayları çarpıtan, toplumda kin, nefret ve düşmanlığı körükleyen, Türk milletinin birlik ve beraberliğini bozucu, PKK propagandası yapan unsurlar içermesi nedeniyle ticari dolaşıma ve gösterime sunulması oy birliği ile uygun bulunmamıştır' şeklindedir.

Bu karar sonucunda filmin ticari dolaşıma girmesine izin verilmemiştir. Filmin festivallerde gösterilmesine yönelik olarak adı geçen kurulun herhangi bir karar alması uluslararası sözleşmeler gereği mümkün değildir."

TÜRKİYE’DE YASAKLI BİRÇOK FESTİVALDE GÖSTERİLDİ

30. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin yanı sıra Avrupa'nın 10'dan fazla ülkesinde gösterimi yapılan film, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca "tarihi olayları çarpıtma, Türk milleti arasında kin ve nefrete teşvik ve PKK propagandası" gibi gerekçelerle yasaklanmıştı.

Aydın Orak'ın yönettiği, 1992'de Şırnak'ın Cizre ilçesinde gerçekleşen Newroz kutlamalarının kanlı bastırıldığı ve gerçek görüntülerle kurgulanan "Bêrîvan: Bir Başkaldırı Destanı" filmi, 17 yaşındaki Bêrîvan'ın direnişini de paralelinde beyaz perdeye aktarıyor.

(Kaynak: BİRGün)