4 Ağustos 2011 Perşembe

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ı yargılatan Türk tiyatrosu, yeni bir mahkemeleşme geleneği mi başlattı?

Levent Kazak-Nedim Saban polemiği mahkemeye taşındı!
Levent Kazak ile Nedim Saban arasındaki 'perde' tartışması sürüyor. Kazak'ı mahkemeye verecek olan Saban, "Bana Asmalımescit'te değil adalet önünde hesap sorsun" diyor.

0


Tiyatrokare’nin kurucusu Nedim Saban, Onur Bayraktar’ın ölümünden hemen sonra ’Leyla’nın Evi’ oyununu sahneye koyunca; sanat dünyasının tepkisini toplamıştı. Saban’ı Twitter’da eleştiren Levent Kazak, "Nedim’le karşılaşınca ona zavallı bir fırsatçı olduğunu söyleyeceğim" yazmıştı. Nedim Saban, Kazak’ın "Kendisine Asmalımescit’te hesap soracağım" sözüne Twitter’da yanıt verdi:

RAHAT RAHAT KANITLASIN
"Levent, bana Asmalımescit’te hesap soracağını söylüyor. Kafa dumanlıyken sormasına gerek yok. Adaletin önünde sorar. Aleyhinde açacağım mahkemenin selameti açısından ona cevap vermiyorum." Levent Kazak’ı mahkemeye verme sebebiyle ilgili de bir açıklama yapan Nedim Saban, "Levent Kazak’ı niye mahkemeye veriyoruz? Susturmak için değil... Ağır iddialarını rahat rahat kanıtlasın diye!" dedi.

USTALAR İKİYE BÖLÜNDÜ

ALİ POYRAZOĞLU: Dünyanın her yerinde devam prensibi vardır. Opera, bale, tiyatro gibi görsel sanatlarda perde kapanmaz. Ben perdemi hiç kapatmadım. Benim bu noktada sinirlendiğim, bu tarz şeylerin reklam malzemesi haline getirilmesi. Dünyanın her yerinde ’understudy’ yani dublör denen bir terim vardır. Bir oyuncunun başına bir şey geldiğinde dublörü oynar. "Bir ölüm vakasında bu yapılır mı?" sorusu ise tiyatro sahibi ve rol arkadaşlarının yorumuna kalmıştır. Bu tarz olayları polemik haline getirmemek lazım.

YILDIZ KENTER: Benim fikrim, her zaman oyunun devam etmesi yönündedir, kural budur. Tiyatroda "Şov devam etmeli" diye meşhur bir söz vardır. Bir insan ölünce geride kalanlar hayatına devam etmiyor mu? Hayat devam ediyor. Tiyatro da hayatın hızlandırılmış bir hali olduğu için bence gösteride devam etmelidir. Perde kapanmamalıdır.

HALDUN DORMEN: Bence böyle bir durumda, yani oyuncu öldüyse perde kapatılmalı. Fakat oyunculardan birinin tanıdığı veya akrabası öldü ise oyun devam ettirilebilir.

Öner Öngün

(Kaynak: sacitaslan.com)