3 Ağustos 2011 Çarşamba

Tarih tekerrür mü ediyor?!!!

Lev Tolstoy ile karısı Sofiya Tolstoy
("Ilya Repin - Portrait of Leo Tolstoy, with his Wife in Yasnaya Polyana")


***


Ahmet Ertuğrul Timur (nam-ı diğer 3. Abdülhamid), Coşkun Büktel ve Hilmi Bulunmaz'ın yazılarını "küfür içerdiği için" sansürlemişti. (Bakınız: 3. Abdülhamid, "Yaşasın Sansür"). Giderek, giderayak hızla, hem de ışık hızıyla Burak Caney'leşen 3. Abdülhamid, İftira Makinesi Burak Caney ruhu taşıyan İrfan Aslanhan'ın ağzından linç girişiminde bulunup, toplumsal suç işliyor. Kan isteyen, şiddet kışkırtıcı, kana susamış İrfan Aslanhan'ın yorum gerektirmeyen yazısını sunuyoruz:


İrfan Aslanhan

BIRAKIN KENDİNİZİ KANDIRMAYI //// KAÇ GÜNDÜR ŞU DUVARA BİR ŞEY YAZMA İRFAN DİYE TUTUYORDUM KENDİMİ AMA DAYANAMADIM ERTUĞRUL ABİ GERÇEKTEN ÇOK HAKLI ARKADAŞLAR BU CİĞERİ BEŞPARA ETMEZLERLE UĞRAŞILMAZ BIRAKIN UĞRAŞMAYI BUNLAR İÇİN HAYATINIZI BİR DENGESİZLİĞİN İÇİNE SÜRÜKLEMEYE BİLE DEĞMEZ ( ERTUĞRUL TİMUR DEDİĞİNİZ ADAM YERİ GELDİ EVİNDE KARISININ İKİ KELAMINI DERDİNİ ÇOCUĞUNUN SORUNLARINI DİNLEMEYİ BIRAKTI NEYMİŞTİYATROCULARIN YALTAKLIKLARINA HABER TAŞIYCAK DİYE SİTEYE HARA GÜRELE HABERLER TAŞIDI BİR DÜNYA İŞTE BULUNDU GENÇLERİ TOPLADI TİYATRO AŞKINA NE OLDU YİNE BU CİĞERİ PEŞPARA ETMEZLERDEN HAKARETLER KÜFÜRLER YEDİ 2 PİŞMİŞ KEDİ ADAMIN RUH HALİNİ BOZDU ) HADİ TOPLANIN BİRİLERİNİN KAFASINI GÖZÜNÜ PATLATALIM DESEM ?????????? GENÇLER TİYATRO YAPABİLDİĞİNİZ KADAR ŞİDDETTEDE GAZLANSANIZ YA ????? HERKEZMİ TİYATROCU OLDU???

Özgün kaynak: tiyatrom,
"VEDA SAYISI"

(Kaynak: Bulunmaz Tiyatro)


***


Oyun'un notu: Sofiya Tolstoy'un kaleme aldığı kitaptan yaptığımız aşağıdaki alıntıyı, Düşün Yayınevi'nin yayınladığı biçimde aktarıp, yanlış yazımları düzeltme yoluna gitmedik.


***


Sofiya Tolstoy diyor ki:

İmzasız bir mektup aldık, işte kopyası:

"Kont Leon Nikolayeviç,

Sizin düşüncelerinizi benimseyen topluluğun büyümesi ve derin kök salması çok açık seçik ve inkâr edilemez. Temelsiz olmakla beraber, Şeytanın yardımı ve insanların budalalığı sayesinde Hazreti İsamıza hakaret etme konusunda, geniş çapta başarı sağladınız, bunun öcünü alacağız. Gizli ve töre dışı olan sizlerle, gizli olarak savaşmak için, sizi ve sizin izinizde olan herkesi, mezhebinizin şeflerini öldürmeyi amaçlayan "Yeni Haçlılar" adında gizli bir örgüt kurduk. Bu davranışın hıristiyanca olmadığının, tam anlamıyla bilincindeyiz ama Tanrı bizi öteki dünyada yargılayacak ve yardım edecektir. Eliniz kangren olmuşsa, boş yere ona acımanın anlamı yoktur, onu feda etmek gerekir. Dinimiz gereği, kardeş olduğumuz için size acıyorum ama, sizin ortadan kalkmanızla kötülük gerileyecektir. Bu kötü görev bana düştü: sizi ben öldürmek zorundayım. Gününü bildiriyorum: bu iş, önümüzdeki 1898 yılının 3 nisan günü olacak. Bu açıklamayı, büyük ve kutsal görevim nedeniyle, öteki dünya yaşamına geçmek için kendinizi hazırlayabilmeniz amacıyla yapıyorum."

"Bu örgütlenip karşı koyma, neden sadece bizim düşünce ve mezhebimize karşı? diye mantıklı bir soru sorabilirsiniz. Tanrıya göre, mezheplerin tümü sapıklık ve iğrençtir ama ötekilerin değersiz, acınacak durumda ve herşeyi berbat eden kural koyucularının hiçbiri sizin denginiz değildir kont. Bunun yanı sıra siz, Çarımızın ve Vatanımızın düşmanısınız. O halde : 3 nisanda."

"Yazgı tarafından görevlendirilen ilk Yeni Haçlı. Aralık 1897, Smeloye köyü."

Balmumu mühürün üstünde E.S. harfleri ve soylular sınıfına ait bir taç vardı. Posta damgası : Pavlograd 29 aralık idi.

Bu mektup beni o denli tasalandırdı ki, biran bile aklımdan çıkmıyor. Önlem almaları için, Ekaterinoslav valisine ve buradaki polis şefi Trepov'a haber vermeyi düşündüm. İsterlerse, bu tehlikeli adamları bulabilirler.

L.N., hiçbir kaygı belirtisi göstermedi. Hiçbir önlem alınamaz ve Tanrının dediği olur dedi.

(Kaynak: Düşün Yayınevi, 1985, SOFİYA TOLSTOY'UN GÜNCESİ, çev. Muzaffer Kuşuloğlu, sf. 359-360)