31 Temmuz 2011 Pazar

LİNÇÇİ Sabiha Topallar, eleştiri yazıyooor(!)

“İKİNİN BİRİ” ve KOCAELİ ŞEHİR TİYATROLARI ÜZERİNE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ



LİNÇÇİ SABİHA TOPALLAR
sabihatopallar@yahoo.com


Oyunun tanıtım kitapçığında sanayi ile adını duyuran kentin yeni vizyonla kültürüyle öne çıkacağından ve Tiyatronun (tiyatronun) bu vizyonu pekiştireceğinden bahsedilmiş.

Kocaeli Şehir Tiyatrolarını (Tiyatroları'nı) kuruluşundan bu yana takip eden Işıl Kasapoğlu’nun yönetimindeki efsane dönemi yaşama şansına erişmiş bir tiyatro sevdalısı olarak bana oyundan daha komik geldi bu tanıtım, maalesef acı bir gülümseme yerleşti yüzüme... Tarihinde nice festivaller, unutulmaz oyunlar olan kadrosunda başarılı oyuncular bulunan tiyatronun geçmişi düşünüldüğünde bugün 2 oyunla sezon açan ve kolayı seçen yönetimi maalesef beni üzüyor. ‘Roberto Zucco’ ve ‘Üç Kuruşluk Opera’ oyunlarını alkışlayan ‘Oyunun Oyunu’ oyununa gişe rekorları kırdıran seyirci adına üzülmekten öte kahroluyorum desem yeridir, kaliteli seyircinin kıymetini bilenler beni anlayacaktır diye umuyorum.

Öteyandan (Öte yandan) oyuna gitmek için seyirci epey çaba sarfetmek zorunda Şehir Tiyatrolarının (Tiyatroları'nın) sahnesi Yahyakaptan semtinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ndedir şehrin merkezine arabayla onbeş dakikalık mesafede olan sahneye gitmeden bilet alabilmemiz gerekir ancak maalesef internetten satışı bulunmayan tiyatronun İzmit Halk Eğitim Merkezi’ndeki gişe kapalı merkezdeki park içinde bulunan gişedense satış yapılmadığı akşam sahneye gidilirse bilet bulunabileceği bilgisi veriliyor. Babam elinde broşürle geliyor azimle ordan oraya gidip bilet alamamış olsada (olsa da) ailece tiyatro keyfi yapmamızın önüne geçemiyor vizyonu gelişmiş belediye. Bu arada ben son bir umutla sahnenin gişesinin telefonunu arayıp yer ayırmak istediğimde ‘yer ayıramıyoruz akşam geldiğinizde yer bulursunuz’ cevabını alıyorum ‘peki ya istediğim yerde oturamazsam bakın merkezdeki gişelere gittik ordanda (oradan da) alamadık...’ diye söylendiğimde ‘biz de çok şikayet alıyoruz bunu idari işlere bildirin’ cevabını alıyorum. Açıkcası sinirlerim elvermiyor idari işlerle muhatap olmayı, yanlış anlaşılmak pahasına ve İzmit seyircilerinin adına burdan sesimin duyulacağını umuyor ve yazarak paylaşıyorum.

Ünlü ingiliz (İngiliz) yazarın başarısı kanıtlanmış oyunu, yazarla ismi bir anılan yönetmen Haldun Dormen’in rejisi, başarılı dekor ve çok sevdiğim sahnede izlemeyi özlediğim Aydın Sigali, Zuhal Gencer Erkaya, Engin Benli ve diğer başarılı oyuncuların performansıyla ilgili yazacak birşeylerim (bir şeylerim) vardı ama geçmişte zevkle izlediğim performanslarının hatıralarına dalmış bu seferde (sefer de) ben seyirci olarak oyuna ayıp etmişimki (etmişim ki) kelimeler kaçışmış...

ÖNERİ: İş Sanat’da her ay düzenlenen şiir dinletileri tadına doyulmaz bir ziyafet sunuyor opera, müzik, şiir teatral bir sunumla yüreğinize dokunuyor. Yine gittim yine ruhumu şiirle yıkadım gözlerim rahat durmadı bırakıverdi kendini ve tavsiye etmek istedim.

(Kaynak: tiyatrom.com)


***


Oyun'un notu: Yukarıdaki metni, LİNÇÇİ Ahmet Ertuğrul Timur'un sahibi olduğu LİNÇÇİ tiyatrom.com sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, metinde bulunan LİNÇÇİ ada biz link verip, bu adı biz kırmızılaştırdık! Ayrıca çok bariz yazım yanlışlarını yeşilleştirip, az bariz olan yanlışlara dokunmadık!

Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi