11 Temmuz 2011 Pazartesi

Kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için sahneleri işgâl eden Eskişehir Şehir Tiyatroları, 657 sayılı yasaya "tutsak" oyuncular arıyor!

"Sahne gerçekten de komikti: Ferhad, Demirdağ'ı demir testeresiyle delmeye çalışıyordu. Yücel, sanki Ferhad ile Şirin yapmıyor, Ferhad ile Şirin parodisi yapıyordu. Yani Nâzım'la 'kafa buluyordu'. Nâzım'ı yeniden okuduğunu söyleyerek, Nâzım'ın 'canına okuyordu'. Ve işin tuhaf tarafı, Nâzım'la kafa bularak, Nâzım'ın canına okuyarak, Nâzım Hikmet Vakfı'ndan takdir belgesi kazanıyordu."

(Kaynak: Coşkun Büktel, "'YÖNETMEN TİYATROSU'NA KARŞI...", sf. 263)


***


Osmanlı'nın yavaş yavaş "dağılmasıyla" birlikte, devlet eliyle burjuva yetiştirme eylemine girişen Kemalizm, özellikle sanat alanında, müthiş derecede yapay bir süreç başlattı. Kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için, çeşitli sentetik reçeteler yazıp, draje ile kapladığı acı ilâçları topluma içiren Kemalizm, hemen yanı başındaki "Lenin'in ülkesi" Sovyetler Birliği, çatır çatır işçi sınıfının mutluluğu için tarihin akışını değiştirirken, İngiltere ve Amerika'nın rüzgârının etkisiyle, ülkemizi, âdeta bir "burjuva üretme çiftliği" gibi örgütledi.

Kemalizm'in, "burjuva üretme çiftliği" gibi örgütlenme sonucu vücut bulan sosyalizm karşıtı "solculuk" sayesinde, "alnında ışığı ilk hisseden" beton ruhlu kişiler, her sanat alanında olduğu gibi, tiyatro alanında da, "ben yaptım oldu" mantığıyla at koşturmaya başladılar. Örnekse, Kemalist bakışlı, beton ruhlu, LİNÇÇİ Yücel Erten, yönettiği bütün tiyatro oyunlarını, Türkiye halklarını gönendirmek yerine, batıdan esen emperyalist kültür rüzgârıyla beynini erozyona uğratmış kişilere özgü davranışla, "asparagas tiyatro" yapma ameliyesine başladı. Coşkun Büktel'in kaleme aldığı "'YÖNETMEN TİYATROSU'NA KARŞI, bir Shakespeare ve Nâzım Hikmet Savunması" kitabını okuduğunuzda, ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız...

Aşağıdaki haberi, yukarıdaki bilgi ışığında okursanız, bu haberi daha doğru kavramış olursunuz...

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


Tiyatro Sanatçılarına Çağrı


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarına sözleşmeli statüde çalıştırılmak üzere stajyer sanatçılar alınacaktır.

1- Adayların, Üniversitelerin ya da Konservatuarlarının lisans bölümlerinin tiyatro oyunculuğu ana sanat dalından mezun olmaları gerekmektedir.

2- Adaylar sınav için en az 2 sınav parçası (sahne ya da tirad) hazırlayacaklardır. Ayrıca müzikal ve bedensel performanslarını (şan, dans) gösterebilecek şekilde hazırlık yapmaları gerekmektedir.

3- Sınavlar Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayındaki Şehir Tiyatroları sahnesinde 25 Temmuz 2011 tarihinde Saat:10.00’da yapılmaya başlanacak olup, belirtilen gün içinde tamamlanamaması halinde sonraki günlerde de sürecektir. Sınavı kazananların listesi Şehir Tiyatroları Müdürlüğü binasının girişine asılarak ilan edilecektir. Sınav esnasında veya sonrasında gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmayacaktır.

4- Adayların 657 sayılı Devlet memurları kanununun 48. maddesindeki belirtilen şartları taşımaları gerekmektedir.

5- Tüm başvuru sahiplerinin başvuru dilekçelerine; diploma ya da mezuniyet belgelerinin noterden onaylı örneklerini, özgeçmişlerini, 4 adet fotoğraflarını, nüfus cüzdanı fotokopilerini, Sabıkasının bulunmadığına dair Cumhuriyet Savcılığından alacakları belgenin aslını ve erkek adaylar askerlik durumunu gösteren askerlik durum belgesini ekleyerek “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Müdürlüğüne (Eskibağlar mah. Hal sokak no:14 Haller gençlik merkezi arkası) en geç 22 Temmuz 2011 günü mesai saati sonuna kadar şahsen başvurmaları gerekmektedir. Posta ile yapılacak başvurular ile bu tarihten sonra yapılacak başvurular dikkate alınmayacaktır.

6- Adaylar 0 222 335 72 71 " 330 45 00 numaralı telefonlardan ayrıntılı bilgi alabilirler.

Haber Giriş Tarihi: 11 Temmuz 2011