18 Haziran 2011 Cumartesi

LİNÇÇİ Yücel Erten'in ne haltlar çevirdiğini görmek için okuyunuz!

Oyun'un notu: Coşkun Büktel'in kitabından alıp olduğu gibi aşağıya aktardığımız tadımlıktaki yazım yanlışını kırmızı renkle belirtip, doğrusunu yeşil harflerle biz yazdık!


***


LİNÇÇİ Yücel Erten'in de içinde bulunduğu 1100 alçak kişi tarafından LİNÇ KAMPANYASI düzenlenerek, (Hilmi Bulunmaz'la birlikte) LİNÇ edilmek istenen Coşkun Büktel'den tadımlık:

Oysa Yücel, yaptığı sahnelemeyle net olarak hiçbir şey anlatamıyor. Sahnede yaptıkları ile sahnede yaptıkları üstüne anlattıkları arasında tutarlılık bulunmuyor. "Aktif biçimde" dağları delen Ferhad'ın insansal mücadelesini, Filistin askısında "pasif biçimde" acı çekmeye dönüştüren Yücel'in, Nâzım'ın düşüncesini iyi anlayamadığı belli oluyor. Nâzım tarafından aktif emeği ve kol gücünü simgelemek için kullanılan o gürzün önemini bile, sevgili Yücel'in ıskaladığı görülüyor. Aktif emeği, pasif ıstıraba dönüştürmekle Nâzım'ı anlamadığını kanıtlayan sevgili asparagas Yücel, nasıl bir çam devirdiğinin farkına bile varmıyor. Ama basın ve akademik çevrelerin yönetmen tiyatrosu" ya da asparagas tiyatro lehine otuz yıldır sürdürdüğü propogandanın (propagandanın) (yani verilen ödüllerin ve yapılan övgülerin) etkisi altında özgür ve sağlıklı düşünme yeteneğini kaybetmiş tepkisiz yığınlar, Yücel'in uygulamalarını bilinçsizce alkışlıyor olsa da; propogandaya (propagandaya) teslim olmayan aydınlık zihinler, halkın ve gürzün yer almadığı bu asparagas Ferhad ile Şirin'i seyrettiklerinde, Yücel'in ne yaptığını pek bilmediğini, kolayca ve açıkça fark edebiliyorlar.

Kaynak: Coşkun Büktel, "YÖNETMEN TİYATROSU"NA KARŞI Kaknüs Yayınları, 2001. Sayfa: 246-247