2 Ocak 2011 Pazar

Yazarların para ile imtihanı


Zaman'ın aylık kitap eki Kitap Zamanı, yarın çıkacak Ocak 2011 sayısının kapak dosyasında yazarın para ile ilişkisini ele alıyor.

Edebiyat tarihi, biraz da yazarların felekten, hayattan ve yoksulluktan şikâyetlerinin tarihidir. Divan ve halk şiirinde şikâyetlerin 'görünür' muhatabı 'felek'tir. Her şey ondan bilinir ve şikâyetler ona yönelir. Modern edebiyatta ise yazarlar, geçim sıkıntılarını açık etmekten çekinmezler. Aragon'un aşka dair o ünlü dizesini değiştirip 'Mutlu yazar yok ki dünyada' demek mümkündür pekâla. Balzac'tan Çehov'a, Dostoyevski'den Katherine Mansfield'e... Bizde Orhan Kemal, Peyami Safa, Asaf Halet Çelebi ve elbette Tanpınar... Parasızlıkla imtihan olur ve bunu gizli açık eserlerinde dile getirirler. Yelda Eroğlu'nun kaleme aldığı kapak dosyasında yazarın para ile ilişkisi enine boyuna irdeleniyor. Geçim sıkıntısı yazarların eser verme sürecini nasıl etkiledi, parasızlık eserlerine nasıl yansıdı, paraya kavuşanlar ne yaptı, nasıl yaşadı?.. Tanpınar, günlüklerinde "Ya Rabb'im bana bir 5.000 lira lütfet. (...) Bir kere şu para işlerinden kurtulabilsem, son derece zeki, dikkatli ve soğukkanlı olurum." diye haykırıyordu. Neresinden baksanız kışkırtıcı bir konu...

2011 yılının bu ilk sayısında, Kitap Zamanı'nın seçtiği 2010'un en iyi 30 kitabı, bir bakıma hafıza tazelemeyi, okuyamayanların yeniden onlara dönmesini sağlıyor. Bu ayki söyleşi konuğumuz Leyla İpekçi, yeni romanı Ateş ve Bahçe'yi anlattı. Günümüzün iyi şairlerinden Hüseyin Atlansoy, kült kitabı "İntihar İlacı"nın hikâyesini yazdı. Emre Ayvaz, D.H. Lawrence'in 'portre'sini kaleme aldı. Ahmet Turan Alkan, Türkçede Noktalama kitabını değerlendirdi. R.M. Rilke, Metin Savaş, W.C. Chittick, Seyit Göktepe, M. Fatih Andı ve Gökhan Özcan gibi yazarların kitaplarının tanıtım ve eleştirisini yine iyi kalemlerden okuyacaksınız. Kitap Zamanı, yarın Türkiye'nin her yerinde, Zaman'la birlikte bayilerde olacak.

(Kaynak: Zaman)