18 Ekim 2010 Pazartesi

Oyun'un notu: Feridun Çetinkaya'nın (Mütebaki) aşağıdaki yazısını, Ekşi Sözlük'ten alarak yayınladık.


***


Haluk Bilginer'in "yavşak" ihtarnamesi


Feridun Çetinkaya
(Mütebaki)
13 Ekim 2010


1. Haluk Bilginer'in "yavşak" çifte standardı ve skandalının belgesi.

Kamuya açık bir yayında, 46 dergisinin sayfalarında, "oyuncuların çoğu yavşaktır genellikle..."(1) buyurup bütün oyuncuları zan altında bırakacak şekilde somut isimler vermeden, ortaya karışık hakaret etmekte sakınca görmeyen, dahası özrü kabahatinden büyük bir pervasızlıkla, "ama .....'yavşak' da ne kadar güzel bir sözcüktür, değil mi? yav- diye alt perdeden başlayıp. ş harfinden aldığı güçle surata tokat gibi patlar... gözünü sevdiğimin türkçesi..."(2) diyerek yavşak sözcüğüne övgüler düzen Haluk Bilginer;

"gözünü sevdiğimin Türkçesi"nin aynı "güzel" ve "tokat gibi patlayan" yavşak sözcüğü, Hilmi Bulunmaz adlı bir başka tiyatrocu tarafından tiyatroyun adlı internet sitesinde, Haluk Bilginer'i eleştirmek amacıyla kullanıldığında, övgüler düzdüğü aynı "güzel" ve "tokat gibi patlayan" yavşak sözcüğünün kendisi için kullanılmasını bu sefer hakaret sayan Haluk Bilginer;

"şeref ve haysiyetlerinin, kişilik haklarının ihlal edildiği"ni gerekçe göstererek, avukatları aracılığıyla tiyatrocu Hilmi Bulunmaz'a söz konusu "içeriğin yayından çıkarılması" talebiyle noter tasdikli bir ihtarname çekmiş. bu ihtara uyulmaması halinde konuyu yargıya taşıyacağı uyurısında bulunmuş.

Ne çifte standart ama:

- Sen kendinde "oyuncuların çoğu yavşaktır" deme cüretini ve hakkını bul.

- Hatta topluma kötü örnek olacak şekilde, yavşak sözcüğüne sanki matah bir şeymiş gibi şöyle "güzel", şöyle "tokat gibi patlar" diye övgüler düzme hakkını da kendinde bul.

- Yavşak sözcüğünü peynir ekmek yer gibi ortaya karışık, hedef gözetmeden ağzına persenk edip defalarca kullan, sonra da bütün bunları "kutsal"a dokunmak, "kutsal"ı eleştirmek diye savun.

Ama

Bir başka tiyatrocu senin bu sansasyonel "yavşak" çıkışına gönderme yaparak, seni eleştirmek amacıyla "güzel" dediğin yavşak sözcüğünü sana karşı kullandığında hemen avukatlarına talimat verip ihtarname çek.

Sonra da "Kutsala mı dokundum?" falan deyip, ele avuca sığmaz, aykırı, sivri dilli ve dobra "sanatçı" pozu vermeye çalış.

Pes yahu!

Konuyla ilgili bilgi ve belgeler için bkz. http://tiyatroyun.blogspot.com/...ek-icin-lutfen.html