15 Ekim 2010 Cuma

Emir Kusturica'nın bıraktığı gölgenin altında kalmadan, hızla okunup çabuk unutulmaması, üzerinde ciddi ciddi düşünülmesi gereken çok önemli bir haber

Biz, sosyalist bir ideolojiyle yayın yaptığımız için, "ödül=ödün" sözcüklerinin içerdiği kavramın kültürel dayatmasına kesinlikle karşıyız. Böyle olmakla birlikte, kültür-sanat dünyasındaki "ödül=ödün" (ödül alan ödün verir) sözcüklerinin havada uçuştuğu bütün haberleri takip etmemiz olası değil. Takip ettiklerimizin hepsi hakkında yazı yazmamız çok zor!

Ancak...

Özellikle, Amerikan Emperyalizmi'nin kültürel temelini dünya halklarına şırınga eden Hollywood'la ve Amerikan Emperyalizmi'nin Ortadoğu'daki parmağı İsrail'le ilgili bir "ödül=ödün" haberi gördüğümüzde, olanaklarımız dahilinde, bu tür haberleri, okurlarımıza sunmaya özen göstreriyoruz.

Aşağıdaki "ödül=ödün" haberi, "Emperyalizm/Siyonizm" bağlamında önemli olmakla birlikte, bir de, Emir Kusturica'nın faşizan tavırlarını eleştiren ve bu eleştirisiyle birlikte, Kusturica'nın "kirlettiği" Altın Portakal'dan çekilen Semih Kaplanoğlu'yla ilgili olunca, uzun uzun düşünmemize neden oluyor! (HB)


***


Kaplanoğlu'na iade çağrısı


Filistin için İsrail'e Boykot Girişimi, Reha Erdem ve Semih Kaplanoğlu'ndan İsrail'in desteğiyle gerçekleştirilen Hayfa Uluslararası Film Festivali'nden aldıkları ödülleri iade etmelerini istedi.

Reha Erdem “Kosmos” adlı filmiyle festivalde, Akdeniz ülkelerinden katılan filmlerin en iyisine verilen Altın Çapa Ödülü’nü, Semih Kaplanoğlu’nun “Bal” adlı filminin İsrailli dağıtımcısı ise ‘dağıtım desteği’ ödülünü almıştı.

Açıklamada Semih Kaplanoğlu ile ilgili şu sözlere yer verildi:

"Altın Portakal Film Festivali'nden yönetmen Emir Kusturica’nın katılmasını gerekçe göstererek filminizi çektiniz. Kusturica’nın 1992-1996 arasında Bosna’da yaşanan soykırım ve tecavüz suçlarını savunduğundan bahisle festivale katılmasının vicdanlarınızı acıttığından bahsettiniz.

Fakat İsrail'in halen de süren ve yakın gelecekte de biteceğine dair hiçbir emarenin olmadığı işgal ve şiddeti karşısında Filistin halkının boykot çağrılarına kulaklarınızı tıkamanız ve İsrail devletinin finanse ettiği kültürel etkinliğe katılmanız Antalya Film Festivali’ndeki tavrınızla çelişki arz etmektedir.” Girişim tarafından yapılan açıklamada ünlü yönetmen Ken Loach’un Uluslararası Melbourne Festivali’nin bir bölümünün İsrail devleti tarafından finanse edildiğini öğrenip “Looking for Eric” adlı filmini festivalden çekmeye karar verdiği belirtilerek şöyle devam edildi: “Yakın tarihte yapılan Kudüs Film Festivali ise Meg Ryan ve Dustin Hoffman gibi Hollywood yıldızları tarafından boykot edildi. (...)

Gazze saldırısının yıldönümü yaklaşmışken Türkiye'deki sinemacıların ve kültür insanlarının dünyada giderek güçlenen "İsrail’e karşı akademik ve kültürel boykot kampanyası"na destek vermesini bekliyoruz.”

(Kaynak: Milliyet)


***


Ayrıca bakınız:

"500 yıl önce zaten hepimiz Sırptık, yeniden Sırp ve Hristiyan olalım, mesele bitsin" deme geri zekâlılığında bulunan Kusturica, insanlığı kirletiyor!

İnsanlık suçu işleyenleri destekleyen faşist Emir Kusturica'ya karşı çıkabilecek yürekliliğe sahip olan Semih Kaplanoğlu ve "bal"cıları tebrik ederiz!

Benim, halkımın, tüyü bitmemiş yetimin verdiği vergilerle beslenen Kültür Bakanı Günay'ın, faşist Kusturica'ya gösterdiği tepkiyi destekliyoruz! (HB)

GENÇ BİR OYUNCUNUN ANI DEFTERİ / 19

Susup oturması gereken bir LİNÇÇİ üfürüyor!

Dünyaca ünlü sinemacı Emir Kusturica, faşizan tavırları nedeniyle protesto edilip Altın Portakal'dan çekilmek zorunda kalmasının altında iyice ezildi!