17 Temmuz 2010 Cumartesi

Oyun'un notu: LİNÇÇİ Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin bize gönderdiği aşağıdaki yazıyı olduğu gibi yayınladık. Ancak, yazıda bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları kırmızı renkle biz belirginleştirdik!

Aşağıdaki yazıyı okumadan önce, Coşkun Büktel'in kaleme aldığı şu yazı başlığının üzerine lütfen tıklayınız:

"KÖRLER KÖRLERİ İZLİYOR!"


***


SELMİ ANDAK

LİNÇÇİ TİYATRO ELEŞTİRMENLERİ BİRLİĞİ

Birliğimizin Başkanı LİNÇÇİ Üstün Akmen'in Selmi Andak'ın vefatıyla ilgili açıklaması ekte takdim kılınmaktadır.

Fazla bilgi için 0533 391 61 23 numaralı telefonun aranabileceğini bildirir, ilginize peşin teşekkürlerimizi sunarıız.

Saygılarımızla.
YÖNETİM KURULU


***


LİNÇÇİ ÜSTÜN AKMEN: “SELMİ ANDAK TİYATRO ELEŞTİRMENİYDİ”


Balat Musevi Hastanesi’nde hayata gözlerini yuman tanınmış besteci Selmi Andak(89)’ın, onca şarkısını öksüz bırakarak aramızdan ayrılışının acısını yaşadıklarını açıklayan LİNÇÇİ Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (IATC) Türkiye Merkezi Başkanı LİNÇÇİ Üstün Akmen, yazılı ve görsel basınımızın kültürel değerlerimizi tanımamasına ayrıca üzüldüklerini belirterek:

"Medyamız fevkalade kötü bir yolda. Kadrolar cahillerle dolu. Bakınız, yaşamını yitiren ünlü tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı Samiye Hün’ün adını kaç basın organı doğru yazabildi. Yetmedi, Samiye Hün için düzenlenen törende konuşma yapan, yaşamını tiyatroya adamışlardan Mücap Ofluoğlu’nun adını ‘Yücel’ olarak andılar. Acıdır, ama medyamız değer vermeyerek sanata her geçen gün zarar vermekte. Durum Selmi Andak için de öyle," dedi.

Selmi Andak'ın basın mesleğinde en önemli döneminin 1951 yılından itibaren "Sanat Âlemi" sütunuyla yayımlanan sanat, özellikle de tiyatro haberleri, eleştirileri ve yorumları olduğunu söyleyen LİNÇÇİ Üstün Akmen:

"Selmi Andak, Nadir Nadi'nin isteği ve Cevat Fehmi Başkut'un yönetimiyle Cumhuriyet’te tiyatro başta olmak üzere sanat ve müzik eleştirmenliği yapmıştır, bunu bilmeyen medyayı ve ilgililerini kınamak gerek, biz de kınıyoruz," diye konuştu.

Selmi Andak’ın, Yıldız Kenter’in deyimiyle zaman zaman tiyatrocuların yüreğini titretmiş bir tiyatro eleştirmeni olduğunu, döneminde tiyatro eleştirileriyle pek çok tiyatrocuya yol göstermiş bir eleştirmen olarak tarihe adını kazıdığını, ancak medyamızın Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Basın Şeref Kartı ve 2000 Yılı Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi olan meslektaşları Selmi Andak’ı okurlarına sadece Türk popüler müziğinin duayeni olarak tanıtmış olmalarından yakınan LİNÇÇİ Akmen: “Selmi Andak için müziğinin, alkışının ve ışığının eksik olmamasını diliyoruz, medyamızı da ciddiyete davet ediyoruz” dedi.


***


Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi