7 Temmuz 2010 Çarşamba

Okunması gereken bir yazar: Walter Benjamin!

.................................................Walter Benjamin


Walter Benjamin, 1892'de Berlin'de doğdu. İlk edebiyat yazıları, Der Anfang (Başlangıç) adlı dergide yayımlandı. Üniversitede felsefe öğrenimini sürdürürken "Freie Studenschaft" (Özgür Öğrencilik) adlı öğrenci hareketinde yer aldı. 1917'de yerleştiği İsviçre'de Bern Üniversitesi'nden "Alman Romantizminde Sanat Eleştirisi Kavramı" adlı teziyle doktorasını aldı. Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki yıllarında Bloch, Adorno, Horkheimer ve Brecht'le tanışmasıyla birlikte giderek Marksizme yöneldi. Yakın ilgi duyduğu Yahudi mistitizminin de etkisiyle son derece kendine özgü bir estetik ve eleştiri anlayışı geliştirdi. 1940'da İspanya-Fransa sınırında Gestapo'ya teslim edileceği olasılığı karşısında intihar etti. Frankfurt Okulu ya da Eleştirel Kuram adıyla tanınan hareketin estetik kuramcılarından biri olarak değerlendirilen Walter Benjamin, 1970'lerden itibaren tüm yapıtlarının birçok dilde yayımlanmasıyla, geniş bir tanınırlık kazandı, sanat ve eleştiri anlayışını derinden etkiledi. Türkçede yayımlanmış diğer yapıtları: Parıltılar (Belge, 1990), Pasajlar (Yapı Kredi, 1993), Son Bakışta Aşk (Metis, 1995), Tek Yön (Yapı Kredi, 1999), Moskova Günlüğü (Metis, 2001), Çocuklar, Gençlik ve Eğitim Üzerine (Dost, 2001), Fotoğrafların Kısa Tarihçesi (YGS, 2001) ve Bin Dokuz Yüzlerin Başında Berlin'de Çocuk Olmak (Yapı Kredi, 2004)

(Kaynak: Walter Benjamin, Brecht'i Anlamak, Metis Yayınları, Eylül 2007)


***


"İlk gecenin sıkıntılı havası dağılır dağılmaz halk Brecht'in komedisini, hiçbir eleştirmenin yardımına ihtiyaç duymadan benimsedi."

(Kaynak: Walter Benjamin, Brecht'i Anlamak, Metis Yayınları, 2007, sf. 16)


***


Başta, LİNÇÇİ Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) Yönetim Kurulu Üyeleri Sayın LİNÇÇİ Başkan Üstün Akmen, Sayın LİNÇÇİ Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Anamur, Sayın LİNÇÇİ Genel Sekreter Metin Boran, Sayın LİNÇÇİ Sayman Beki Haleva olmak üzere, bizdeki tiyatro eleştirmenlerinin hemen hemen bütünü, hepsi, tamamı, tümü, tiyatro oyunlarının üzerine ışıldak tutup bu oyunların toplum tarafından anlaşılmasını sağlamak yerine, zâten birçoğu karanlıklara gizlenmiş, karanlık dünyalara hizmet eden oyunların üzerine kara perdeler indirerek, toplumun ruhunu karartmak için yoğun bir çaba harcıyorlar!

Hilmi Bulunmaz / 8 Temmuz 2010


***


Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi