OYUN'un notu: Aşağıdaki yazıyı, LİNÇÇİ İsmail Can Törtop'un sahibi olduğu LİNÇÇİ tiyatrodunyasi.com sitesinden alıp olduğu gibi yayınladık. Ancak, yazıda bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları kırmızı renkle biz belirginleştirdik. Ayrıca, yazıdaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık! Bunun yanı sıra, anlaşılması güç ve okunamaz hamlıktaki yazıyı, biraz olsun olgunlaştırıp okunur hâle getirmek için yaptığımız müdahaleleri de kahverengi harflerle yine biz yazdık!!!
Yazının hiçbir müdahaleye uğramamış, "tertemiz" ve özgün hâlini okumak isteyenler, aşağıda verdiğimiz linki tıklayabilirler...
***
Tiyatro 34718 (Koşuyolu Mahallesi Posta Kodu)
LİNÇÇİ Cüneyt İngiz
24 Haziran 2010
Tiyatronun büyüsü, sadece profesyonel oyuncuların, profesyonel tiyatrolarda, profesyonel oyunlar sergilemesinde değil, başka meslek gruplarından insanların, zamanlarını değerlendirmek, kendilerini ifade etmek ve başarma duygusunu hissetmek için, amatör ruhla sahneye çıkmasıdır. Çünkü oynayan, kendini ifade eden insan, hayata daha farklı bir gözle bakarken, suçtan ve yanlıştan uzak durur, varolma (var olma) becerisini daha fazla göstererek, yanlış yollara sapmaz.
Bu duygularla yola çıkan İstanbul’un güzide mahallelerinden Koşuyolu halkı, Kadıköy Belediyesi’nin de destekleriyle, Mahalle Evi kapsamında tiyatro çalışmalarına başlamış, değişik meslek ve yaş gruplarından oluşturduğu ekibiyle uygulamalarını sahneye taşımış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları ve aynı zamanda mahalle sakini olan LİNÇÇİ Tarık ve Binnur Şerbetçioğlu ise bu oluşuma profesyonel bir yönlendirmeyle, dostane (dostâne) bir destekle arkalarında durmuş. Bunu yaparken amatör ruhlarını da ortaya çıkarmayı ihmal (ihmâl) etmemişler.
Aslında birkaç yıldır devam eden çalışmalarını bu sene Kadıköy halk (Halk) Eğitim Merkezi’nde sahneleyen Tiyatro 34718 (Koşuyolu Mahallesi Posta Kodu), senaryosunu kendi yazdıkları, kostümünü, dekorunu, kısacası sahneye taşımak için gereken bütün detaylarını kendi elleriyle hazırladıkları “Gelin” adlı oyunu seyircinin beğenisine sundular.
Oyunun konusu ülkemizin kanayan yaralarından, kadının gördüğü şiddet ve toplum içinde haklarının verilmemesi üzerine kurulu. İster anne olsun, ister çalışan eş, ister büyüme çağında bir genç kız, her durumda şiddete ve baskıya maruz kalan kadının çilesini, sıkıntılarını anlatan oyun, kah (kâh) güldürerek, kah (kâh) gözyaşıyla hüzünlendirerek anlatıyor.
Her mahallede olmasını arzuladığımız Mahalle evlerinin (Mahalle Evleri'nin / mahalle evlerinin) ne kadar başarılı olabileceklerinin bir göstergesi Tiyatro 34718 (Koşuyolu Mahallesi Posta Kodu). Üstelik sadece tiyatro değil, aynı zamanda diğer sanat dallarında, söyleşilerde, sempozyum ve toplantılarda, özellikle evhanımlarının (ev hanımlarının), çocukların cansimidi oluyor adeta. Elbirliğiyle yapılan çalışmalar, hem mahalleliye moral kaynağı oluyor, hem de gittikçe kopan mahalle, apartman ilişkisini arttırıyor.
Tiyatro 34718 (Koşuyolu Mahallesi Posta Kodu), sahnedeki oyundan ışığına, müziğinden kostümüne kadar bütün çalışmaları beraberce yapmış, birbirine sevgiyle yaklaşan, sorunları beraberce çözen, güzel bir mahalle dayanışmasıyla, sahneye güzel bir iş çıkartmış. Belki de iş saatlerinden artan zamanları bu çalışmaya ayırmış, dinlenme zamanından feragat etmiş insanların coşkuyla sahnede olması ayrıca güzel.
Gönülden yaptıkları çalışmalarını daha uzun süre sahneye taşımalarını arzu ettiğimiz Tiyatro 34718 (Koşuyolu Mahallesi Posta Kodu) grubunun, diğer mahaller (mahalle) evlerine örnek olmasını, diğer mahalle evlerinin de sosyal aktiviteleriyle toplumun içine kadar ulaşmasını diliyoruz.
LİNÇÇİ Cüneyt İngiz
(Kaynak: tiyatrodunyasi.com)
***
Ayrıca bakınız:
LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!
Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!
Linç imzacıları listesi