CAN YAYINLARI EDİTÖRÜ
YAZAR(?) FARUK DUMAN'IN
"İKİNCİ GELİŞ"İ REDDİ
Coşkun Büktel
25 Haziran 2010
"İkinci Geliş" adlı romanımın Can Yayınları'nda ve taa 2006 yılında çıkmasına geçit vermemiş olan editör Faruk Duman'ın, bana gönderdiği ret cevabını okurların değerlendirmesine sunuyorum.
(NOT: "İkinci Geliş" romanımla ilgili olarak, "Ahmet Altan'ın" Alkım Yayınları'yla yaşadıklarımı da şu linkte okuyabilirsiniz: "Ahmet Altan'dan Medet Ummanın Dayanılmaz Salaklığı")
Türk dilinde yazılmış "en kolay okunan", en akıcı ve eğlenceli romanı da ("Fiyasko") engellemiş olduğunu itiraf eden Faruk Duman'la asıl hesaplaşmamı, günün birinde "İkinci Geliş"in yayınlanmasından sonra yapacağım.
Şimdilik, (okurlara söyleyecek şeyi olmadığı için kendini okutmaktan aciz) yaratıcılıktan yoksun birtakım kabız ve sıkıcı yazarların, yayınevleri tarafından (ucuz işgücü kullanmak alışkanlığı yüzünden) editör olarak istihdam edilmesindeki sakıncaları gösteren ve bu "ucuzluğun" Türk edebiyatına verdiği zararları belirleyen somut bir örnek olarak, yalnızca, Faruk Duman'ın bana gönderdiği 14 Kasım 2006 tarihli ret cevabını yayınlamakla yetiniyorum.
Evet, şimdilik, son söz Faruk Duman'ın:
Sayın Coşkun Büktel,
Hamdi Mümkün ya da İkinci Geliş adlı çalışmanızı değerlendirdik. Yayınevimize çok sayıda dosya geldiği için bu dosyaları kısa sürede yanıtlamak kolay olmuyor. Sabrınız için teşekkür ederiz.
Sayın Büktel, geçmiş listeleri gözden geçirirken sizinle daha önce de Fiyasko adlı dosyanız nedeniyle çalışmış olduğumuzu gördüm. Yanılmıyorsam o dosya bir yayınevinden sonradan çıktı.
Sayın Büktel, Hamdi Mümkün ya da İkinci Geliş'i ne yazık ki yayın programımıza alamıyoruz. Bunda bizim yayın programımızın 2008 yılı sonuna kadar dolu olmasının da etkisi var, ama yazınsal nedenler de var. Yapıtınız, önceki çalışmanızda olduğu gibi, temiz, kusursuz bir Türkçe ile yazılmış. Yazdıklarınızı okutuyorsunuz.
Ancak, roman kişileriniz yapay kişiler olmaktan kurtulamıyor. Dolayısıyla romancılığımızda yer edecek, edebiyatımızı zenginleştirecek kahramanlar çıkmıyor içlerinden.
Hamdi Mümkün’ün ikinci gelişi, yani bir Osmanlı’nın günümüzde, 2005 yılında uyanması, bulunup çıkarılması bizce ilginç bir konu değil. Anlatım biçiminiz, yer yer mizaha dayanan, akıcı üslubunuz, kitabınızı okunur kılıyor, ama sonuçta Can Yayınları’nın ilgi göstermediği popüler roman türüne giriyor.
Sayın Büktel,
Bize gönderilen her dosyaya gerekçeli red yazıları göndermiyoruz.
Yapıtınızı bu ortak görüşlerle geri çeviriyoruz, öznel görüşler olduğunu hatırlatarak.
Sevgiler
Can Yayınları Türk Edebiyatı Editörü
Faruk Duman
(Kaynak: www.coskunbuktel.com)