28 Mayıs 2010 Cuma

Oğuz Özel, Selcan Akoğlu, Tolga Bayraklı, Esen Gök adlı kişilerin "Vasıf Öngören Tiyatro Okulu"nu suçlamalarına karşın, tatmin edici bir açıklama YOK!

Yukarıdaki afişte bulunan vesikalık fotoğraf sahiplerini rahatça görebilmek için, amuda kalkıp soldan sağa bakmalısınız; Turgay Tanülkü, LİNÇÇİ Orhan Aydın, Nedim Saban, LİNÇÇİ Fırat Güllü, LİNÇÇİ Ömer Faruk Kurhan, LİNÇÇİ Zafer Gecegörür, LİNÇÇİ Haluk Işık, tanıyamadığımız biri, LİNÇÇİ Orçun Masatçı, LİNÇÇİ M. Nurkut İlhan, tanıyamadığımız iki kişi, Nazlı Masatçı ve tanıyamadığımız iki kişi.

Yukarıda adlarını sıraladığımız, aşağıdaki suçlama yazısına konu olan kişiler, ne yazık ki, tam bir haftadır, kendilerini "temizleyebilecek" nitelikte, açıklıkta, mertlikte, netlikte, tiyatro kamuoyunu tatmin edici bir açıklamada bulunmadılar.

Sıkı sıkıya kapadıklarını ağızlarını bıçak açmayan yukarıda adlarını sıraladığımız kişiler, ısrarla, inatla ve büyük bir sabırla, tiyatro kamuoyunun beklentilerine karşılık vermemek için âdeta ölüm uykusuna yatmış görünüyorlar. Ancak biz, içlerinde her ne kadar LİNÇÇİLER de olsa, bu kişilerden doyurucu, inandırıcı ve tatmin edici bir açıklama bek-li-yo-ruz!!! (HB)


***


OYUN'un notu: Aşağıdaki yazıyı, LİNÇÇİ İsmail Can Törtop'un sahibi olduğu LİNÇÇİ tiyatrodunyasi.com sitesinden alıp olduğu gibi yayınladık. Ancak, yazıda bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları kırmızı renkle biz belirginleştirdik. Ayrıca, yazıdaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık!


***


Vasıf Öngören Tiyatro Okulu


Oğuz Özel
Selcan Akoğlu
Tolga Bayraklı
Esen Gök
21 Mayıs 2010


Vasıf Öngören Tiyatro Okulu, var olan akademik eğitime karşı bir duruş sergileyerek ezilenlerin dilinden konuşacağını söyleyerek ve gerçekten akademik bir eğitim vereceğinin altını çizdi. Yapılan tanıtıma göre eğitim süresi 4 yıl olacak ve bu süre içerisinde önde gelen tiyatro insanlarının eğitmenliğiyle tiyatro oyuncuları, oyun yazarları yetiştireceğini iddia etti.

Biz seçilerek okula kayıt edildiği, iddia edilen öğrencilere;

• Birçok başarılı tiyatrocudan eğitim alacağımız duyuruldu.

Birkaç ders dışında, oyunculuk geçmişi 3 seneyi aşmayan, akademik eğitim almamış, LİNÇÇİ Yenikapı tiyatrosu (Tiyatrosu) kurslarını bitirerek kadrosunda bulunan amatör oyuncular tarafından eğitim verildi. 5 ay süren eğitimlerde Stanislavski, Brecht, Grotowski ve Morris oyunculuk metotlarının hepsi hiçbir düzen olmaksızın öğretilmeye çalışıldı.

• Okulun ilk haftası ders programı dağıtıldı.

Ancak dağıtılan ders programı aynı hafta iptal edildi. Bizlerin fazla sabır, iyi niyet ve bir süre sonra dayatmaya dönen çabalarına rağmen okulun sözde eğitim verdiği süre boyunca asla bir ders programı oluşturulmadı. Eğitmenlere dahi dersleri aynı günün sabahında ya da bir gece önce haber verildi. Bizler gün içerisinde hangi dersleri görebileceğimizi öğrenebilmek için karşımızda bir yetkili bulmakta dahi zorlandık. Devlet dairesi gibi her soruda bir başkasına yönlendirildik. Çoğu zaman gün içerisindeki ders programı bile belirli değildi. Açığı kapatmak için ya ders saatleri eksik kalır ya da LİNÇÇİ Yenikapılı oyuncu arkadaşlarımız tarafından bu saatler doldurulmaya çalışılırdı.

• Bir ders listesi sunuldu. Bu bilgi okulun tanıtımı için düzenlenen afişlerde yer aldı. Ancak 1. sınıfta görüleceği ilan edilen komün tiyatroya giriş, dram sanatına giriş, çocuk tiyatrosu 1, diksiyon, şan, dans vb. dersler verilmedi.

• Bir eğitmen kadrosu duyuruldu. Ancak İlan (ilan) edilen eğitmen kadrosundan LİNÇÇİ Fırat Güllü, LİNÇÇİ Ömer Faruk Kurhan, LİNÇÇİ M. Nurkut İlhan, Ufuk Karakoç’un tek bir derse bile katılımları sağlanmadı. LİNÇÇİ Orhan Aydın ve Nedim Saban ise LİNÇÇİ Yenikapı tiyatrosu (Tiyatrosu) olarak düzenlenen söyleşilere katılmak için bir kez geldikleri tiyatroda akademinin dersine girer misiniz ricasını kırmamış ancak daha önce bilgilendirilmedikleri için ders işleyememiş, sohbet havasında bizlerle 1 saat geçirmişlerdir.

• Geçtiğimiz kasım (Kasım) ayında başlayan okulun Cuma günleri saat 18.00-21.00 ve hafta sonları ise 09.00-15.00 saatleri arasında ders yapacağı duyuruldu. Ancak hafta sonları biz öğrenciler pek az gün, saatinde okulu açık bulabildik. Bir görevlinin gelip okulu açmasını 2 saate yakın beklediğimiz günlerin sayısı az değil. 2 ay sonra ders saatleri 12’ye alındı. Bu süre zarfında 3 saat estetik tarihi, 7 saat tiyatro tarihi, 2 saat Turgay Tanülkü ile oyunculuk ve 2 saat tiyatro müziği, 1 saat fonetik ve son ay 1 saat sinema dersi işlenmiştir. Bu istisnalar dışında oyunculuk ve metin yazarlığı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Belirli bir planla aksamadan sürebilecek metin yazarlığı dersi bile eğitmenin çabalarına rağmen okul yönetimi tarafından düzenlenememiştir. Haftalık ders saati 15 olması gerekirken düzen ve hesap apaçık ortadadır. Ayrıca hiçbir haber verilmeden, LİNÇÇİ Yenikapı tiyatrosunun (Tiyatrosu'nun) Fransız kültür merkezinde (Kültür Merkezi'nde) oyunu ya da başka önem verdiği bir etkinliği olduğu günler dersler iptal edildi. Gittik, ders yok dediler, döndük. Arkadaşlarımız arasında Akhisar’dan, Urla’dan, Seferihisar’dan gelenler bulunuyordu. Sonuç olarak bu temel ve benzeri birçok detay sorun nedeniyle okulda bir işleyiş oturtulamamıştır. Akademik eğitim düzensiz ve darmadağın konularda verilen saatlik kurslar halini almıştır. LİNÇÇİ Orçun Masatçı, bu gidişatsızlık karşısında devamsızlıklarını arttıran öğrencileri suçlamaya çalışmıştır. Ancak 5 ay boyunca sadece 3 gün derse gelen bir öğrenciyi okuldan çıkarmamak için büyük bir sabır örneği sergilemiştir. Biz öğrenciler, bu temel sorunlar ve daha birçok detay sorunun düzeltilmesini umarak Şubat ayında verilen 2 haftalık aradan önce toplantı istedik. Bu toplantı sonucunda LİNÇÇİ Orçun Masatçı sorunların çözüleceği yönünde teminat vermiştir. Ancak aradan sonra hiçbir gelişme kaydedilmedi. Zaten program hazırlanmadan açılan okulun yaşatılmaya çalıştığı süre boyunca da gelişmesi için hiçbir çaba sarf edilmedi. Bizim tek taraflı çabalarımız sonuçsuz bırakıldı Vasıf Öngören Tiyatro Okulunun (Okulu'nun) adı açılıştan bu yana hiçbir şekilde duyurulmadı. Mart ayının 2. Haftasında (haftasında) yeni bir toplantı daha isteyerek akademik eğitim alamadığımız gerekçesiyle okulun kapanmasını istedik. Ancak bir seneyi tamamen bir kayıpla kapatmamak için LİNÇÇİ Orçun Masatçı'dan farklı bir seçenek sunmasını istedik. LİNÇÇİ Yenikapı tiyatrosuna (Tiyatrosu'na) ait haftada 2 gün ve günde 1 saat uygulanacak kurs, kurs sonunda sahnelenecek bir oyun üzerinde anlaşmaya varıldı. Lakin LİNÇÇİ Orçun Masatçı'yı anlaşmayı takip eden 2 hafta boyunca bizlere verdiği çalışma saatlerinde okulda bulamadık. Birimize telefon açılıp haber verme inceliği yine yoktu. Bizler aramayınca Nisan ayından itibaren LİNÇÇİ Yenikapı tiyatrosuyla (Tiyatrosu'yla) hiçbir iletişimimiz kalmadı. Artık LİNÇÇİ Masatçı'nın sözlerine inanmamamız gerektiğini biliyoruz.

Verilen sözlerin tutulmaması kurumu yönetirken, yönetici kişilerin bir alışkanlığı haline gelmiştir. Okul nihayetinde hayatlarımızda paramızı, umutlarımızı, zamanımızı sömürmekten öteye gitmemiştir. Kendini devrimci sosyalist olarak niteleyen ve Vasıf Öngören adını kullanan bir kuruluşun böyle bir projenin hayata geçirileceğini duyurarak bizleri umutlandırması ve eğitim verdiğini söylediği 5 ay boyunca projeyi ve bizleri umursamamasına sessiz kalmak istemiyoruz. Bu tür meseleler tiyatro yönetici ve yöneticilerinin en küçük organizasyonlarında bile yaşanmaktadır. Vasıf Öngören Sanat Merkezinin (Merkezi'nin) adı sadece LİNÇÇİ Yenikapı tiyatrosu (Tiyatrosu) tarafından düzenlenen etkinliklerde yer bildirmek amacıyla kullanılmaktadır. Böyle bir durumda daha fazla gencin ve Vasıf Öngören adının zarar görmesini engellemek amacıyla tiyatro insanlarından, projeye destek olanlardan LİNÇÇİ Yenikapı tiyatrosunu (Tiyatrosu'nu) tekrar değerlendirmelerini talep ediyoruz.

(Kaynak: tiyatrodunyasi.com)


***

Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi