Oyun'un notu: Aşağıdaki röportajı, LİNÇÇİ MİMESİS sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, röportajda bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları kırmızı renkle biz belirginleştirdik. Ayrıca, röportajdaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık!
***
Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Kulüplerine Neler Oluyor?
Üniversite tiyatrolarına yönelik engelleme haberleri artarken, bir haber de Türkiye’nin en “kaliteli” üniversitelerinden olan ve yıllardır üniversite kulüplerine sağladığı sosyal imkanlarla tanınan Boğaziçi Üniversitesi’nden geldi. Yıllarca kulüp etkinliklerinin merkezi haline gelen Hamlin Hall (1.Erkek Yurdu)’den öğrenci kulüp odalarının atılması (Hamlin Hall'deki -1. Erkek Yurdu- öğrenci kulüp odalarının boşaltılması / kapatılması) ve yerine ne yapılacağının belirsiz olması bu sıralar öğrencilerin temel gündemi.
LİNÇÇİ Mimesis olarak yıllarca sahne sanatları alanında kaliteli gösteriler çıkartan ve Kardeş Türküler gibi önemli bir projeye imza atan LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nde çalışma yürüten üyelerden biri olan LİNÇÇİ Mesut Gökdai ile yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.
LİNÇÇİ Mimesis: Boğaziçi Üniversitesi öğrenci kulüplerinin yapısını, bu sene okul yönetimiyle ilgili yaşadığınız sıkıntıları ve gelinen son durumu özetleyebilir misiniz?
LİNÇÇİ Mesut Gökdai: Boğaziçi Üniversitesi, 37 farklı kulübü bünyesinde barındıran, sadece akademik çalışmalarıyla değil “sosyal” hayatıyla, üniversite kulüplerinin canlılığıyla dikkat çeken bir üniversite. Daha doğrusu, ben üniversiteye gelirken bana böyle anlatılıyordu. Fakat şu anda görünen o ki yönetimin bu konudaki görüşleri maalesef ters yönde.
Öğrencilerin kulüp odalarından “çıkartılması”-biz atılması diye tabir ediyoruz- süreci önceki yönetime kadar dayanıyor. Bundan yaklaşık iki sene önce eski rektör Ayşe Soysal zamanında Mezunlar Derneği bünyesinde bir bağış kampanyası başlatıldı. Bu kampanyaya göre Hamlin Hall’e tadilat yapılacak ve burada Güney Kampüsü (Kampüs'ü) canlandıran kulüp odalarının akıbeti (âkıbeti) belirsizliğe bırakılacaktı. Fakat öğrenciler bu duruma sessiz kalmadı ve kitlesel bir eylem örgütlediler. Eylemden sonra ise rektörlük “tadilat bitince kulüplerin buraya geri (yeniden) yerleşeceği” sözünü verdi.
Bu arada yönetim değişti ve yeni rektör Kadri Özçaldıran yaklaşık iki ay önce bazı kulüpleri görüşmeye çağırıp Hamlin Hall’le ilgili yeni projelerini anlattı. Bize kibarca “kulüplerin oradan çıkartılacağı ve geri gelmeyeceklerini, başka seçenekler olabileceğini” bildirdi.
LİNÇÇİ Mimesis: Üniversite kulüpleri olarak bu konuyu tartışabileceğiniz bir platform ya da okula kendinizi ifade edebileceğiniz bir yapı var mı?
LİNÇÇİ Mesut Gökdai: Tabii ki var. KAK(Kulüpler Arası Kurul), öğrenci kulüplerinin düzenli olarak toplandığı bir yapı ve bu mevzu da sürekli olarak gündeme geliyor. Biz rektörün bu tavrını kabul edilemez bulduk. Bize önerdiği alternatifler ise ya öğrencilerin yaşam alanlarından uzakta farklı bir yere taşınması ya da daracık bir salona tüm kulüplerin sıkıştırılmasıydı. Rektör, bu alternatiflerin konuşulacağı KAK toplantısına katılacağını belirtti fakat erteledi. Şu an kulüplerin taleplerine somut bir cevap oluşturulmadı. En son görüşmeye giden arkadaşlara “tadilat olmayacağını” belirtilmiş. Fakat biz bu tarz tavırlarla çok karşılaştığımız için bir nevi bağışıklık kazandık. Rektörden yazılı olarak bir söz almadıkça bu işin peşini bırakmayacağız.
LİNÇÇİ Mimesis: Bu tarz tavırlara alıştık dediniz. Daha önce de benzer durumlarla karşılaşıldı mı?
LİNÇÇİ Mesut Gökdai: Aslında öğrenci faaliyetlerinin önüne set çekilmesi süreci eski rektörlerden Sabih Tansal döneminde başlamış. 2003 yılında Kilyos’ta Sarıtepe Kampüsü’nün açılması başlı başına bir fiyasko. Boğaziçi Üniversitesi’ne gelen hazırlık öğrencilerini oraya yollayıp resmen tecrit ediyorlar. Liseden gelen öğrenciler orada tam bir ikinci lise ortamıyla karşılaşıyorlar. Oradaki idarecilerin de lise müdürü mantığıyla hareket ettiği görülüyor. Kilyos kampüs (Kampüsü) şehirden ve ana kampüsten tamamen kopuk. Başta sadece yurt binalarının bulunduğu bir mekan olarak tasarlanan kampüse daha sonra derslikler de taşındı. Yani bu şu anlama geliyor: Öğrenciler tüm senesini öğrenci kulüplerinden uzak yalıtılmış bir ortamda geçiriyorlar. Biz, kulüpler olarak, hazırlık öğrencilerinin maruz kaldığı duruma sessiz kalmayıp belli adımlar attık.
LİNÇÇİ Mimesis: Ne gibi adımlar?
LİNÇÇİ Mesut Gökdai: Madem öğrencilerin buraya gelmesine izin verilmiyor, biz onlara destek olmak amacıyla oraya çalışmalar götürmeye karar verdik. Fakat her kulübün bu noktada enerji ayırdığını söyleyemeyiz. Özellikle LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (LİNÇÇİ BÜO) ile her sene eğitim çalışmalarımızın bir ayağını da Kilyos kampüste (Kampüsü'nde) oluşturuyoruz. Hatta LİNÇÇİ BÜO’nun okul yönetimini zorlamasıyla, ışık sistemini (sisteminin) kurulmasıyla konferans salonu tiyatro salonuna da evrildi (çevrildi). Bu, bizim önem verdiğimiz bir mevzu.
LİNÇÇİ Mimesis: Peki orada da benzer sorunlarla karşılaşıyor musunuz?
LİNÇÇİ Mesut Gökdai: Kilyos bizim için başlı başına bir sorun. Örneğin önceki senelerde çalışma yaptıktan sonra kalıp hem hazırlık öğrencileriyle sohbet edebileceğimiz hem de yatıp uyuyacağımız bir lojmanımız varken bu sene başında okul yönetimi bu konuda ciddi sıkıntı yaşattı. Gerekçe ise şu: “Çalışma götürüyorsunuz, ne gerek var kalmayın.” Biz uzun süre direndik ve yönetim geri adım attı, fakat çalışmalara başlayışımız gecikmiş oldu.
Ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde BÜKAK(Kadın Araştırmaları Kulübü)’ın Kilyos öğrenci yurdundaki tiyatro gösterisi ve etkinlikleri izinli olmasına rağmen yurt müdürü tarafından sabote edilmiş. Hatta durum o kadar absürdleşmiş ki yurt müdürü bu gösteriyi düzenleyenler hakkında diğer öğrencilere başvurarak imza kampanyası başlatmaya kalkmış. Bir nevi öğrenciyi öğrenciye kırdırma politikası.
LİNÇÇİ Mimesis: Peki tavır gösterildiğinde sonuç ne oldu?
LİNÇÇİ Mesut Gökdai: Ertesi hafta Kilyos kampüste (Kampüsü'nde) düzenlediğimiz Newroz etkinliklerinde bizimle halay çekmeye kalktı.
LİNÇÇİ Mimesis: Anladığım kadarıyla başka üniversitelerde de benzer sorunlar yaşanırken, Boğaziçi Üniversitesi çoktan bu durumdan nasibini almış.
LİNÇÇİ Mesut Gökdai: Maalesef öyle. Boğaziçi Üniversitesi’ni ayakta tutan kampüs hayatı ve öğrenci kulüpleridir. Bunu yaşatmak ve bundan sonra gelecek arkadaşlara olumlu örnek olmak boynumuzun borcu. Kısaca, mücadeleye devam edeceğiz. Diğer üniversite topluluklarıyla da iletişime geçmek ve ortak hareket etmek son dönemde çıkan engellemelerle birlikte önem kazandı. Ortak mücadelenin yollarını arıyoruz.
LİNÇÇİ Eser Dilsöz / LİNÇÇİ MİMESİS
(Kaynak: MİMESİS)
***
Ayrıca bakınız:
LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!
Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!
Linç imzacıları listesi