2 Nisan 2010 Cuma

"Tiyatro İnsanları Olarak, Yayınlarımıza ve Yayıncılarımıza Yönelik; İftira, Karalama, Baskı Altına Alma Girişimlerini Kınıyoruz!"

(Kaynak: "Kınıyoruz!", www.temiztiyatro.net)

Türkiye'nin en ünlü tiyatro profesörü LİNÇÇİ Özdemir Nutku tarafından, Türkiye dramatik yazarlığının Everest'i Theope ve bu oyunun yazarı Coşkun Büktel'e iftira atılmasına karşı çıkmamanın bir insanlık suçu olduğunu düşündüğümden, bu iftiranın kamuoyu tarafından anlaşılmasına katkıda bulunduğum için, (başka gerekçeler de uydurularak) beni LİNÇ etmek isteyen iftiraseverler korosuna imza vererek katılan LİNÇÇİ Metin Boran, ne yazık ki, "Emek Partisi"nin duygu ve düşüncesine yakın Evrensel gazetesinde, LİNÇÇİ Genco Erkal'ı güzelleme gayreti içerisine girmiş.

Tamamıyla LİNÇ KAMPANYASI neferlerinin doğal ve zorunlu bir dayanışma örneği olarak kaleme alınmış, LİNÇÇİ Metin Boran'a ait aşağıdaki övücü sözleri, samimî bulmaya yönelik olarak büyük bir çaba harcayıp çok uğraş vermemize karşın, biz asla samimî bulmadık. LİNÇÇİ Metin Boran'ın, Özdemir Nutku iftirası ve "benzeri diğer gerçekleri" örtbas etmek için düzenlenen ve önemli bir utanç belgesi olan LİNÇ KAMPANYASIna imza verdiği, (yani iftiraya uğrayan Coşkun Büktel ve onun yapıtı Theope'ye iftira attığı) eliyle yazmış olduğu samimîyetsizlik anıtı olan bu yazısını, yukarıda linklerini verdiğimiz yazıların doyurucu ışığında okuduğunuzda, zâten siz de LİNÇÇİ Metin Boran'ın ne kadar samimiyetsiz ve Türkiye dramatik yazarlığının Everest'i Theope'yi imha etme girişimine "yardım ve yataklık" ettiği için, karşı devrimci bir ruha sahip olduğunu hemen ayrımsayacaksınız. (HB)


***


RAMP IŞIKLARI


LİNÇÇİ METİN BORAN
metin.boran@hotmail.com
23 Mart 2010


Nâzım’ın Hasreti Sahnede

LİNÇÇİ Genco Erkal, sahnede devleşen bir aktör O.

Bir insan olarak duyarlı, aydın kimliği ile tutarlı ve sanatçı olarak anlayışından ödün vermeden tek başına politik tiyatro pratiğini inat ve ısrarla yürüten ve bu tavrı ile övünmeyen ya da yaptığı işten utanç duymayan sanat ve sahne aşığı, tüm yaşamı sanat kültürü ve sanat sorumluluğu ile donanmış , sanatı yaşayan bir aktör LİNÇÇİ Genco Erkal. LİNÇÇİ Dostlar Tiyatrosu önceki sezondan devam eden oyunları “Marks’ın Dönüşü” ve “Sivas ‘93”ün yanı sıra Nâzım Hikmet’in şiirlerinden LİNÇÇİ Genco Erkal’ın oyunlaştırarak sahnelediği ve oyuncu olarak da görev aldığı “ Kerem Gibi, Nâzım Hikmet’le 35 Yıl” adlı oyunla seyircisine sıcak bir merhaba dedi. LİNÇÇİ Dostlar Tiyatrosu’nun ilk olarak 1975 yılında seyirci ile buluşturduğu ‘Kerem Gibi’ bu defa farklı bir kurgu ile güncellenerek çıkarılıyor karşımıza.

LİNÇÇİ Genco Erkal Nâzım Hikmet’in şiirlerinden tarihsel bir kronoloji yaparak hem şairin yaşamından kesitler sunuyor hem de buna paralel olarak Türkiye’nin 1940’lı ve 1960’lı yıllarına politik ve şiirsel bir prizma tutuyor. Oyunun kurgusunda tematik bir tutarlılık ve mantıksal bir dizge izleyerek şairin yaşamını nesnel bir bakışla ramp ışıklarına taşıyor.

Oyunda Nazım’la özdeşleşen kavga , tutsaklık, özgürlük, kaçış, aşk, toprak, ülke ,hasret ve ölüm gibi temalar oyunun temel sorunsalını oluşturuyor. LİNÇÇİ Erkal, bu kavramlarla aslında bu ülkenin idari yapısının sanat ve sanatçı aleyhine trajik işleyişini imlerken aynı zamanda bir ozanın kendi toprağından uzakta hasret çekerek ölümü içselleştirmesinin dayanılmaz acısını da vurguluyor. Şiir-tiyatro tarzında kurgulanan “Kerem Gibi”, baştan sona büyük ustanın şiirlerinden düzenlenmiş. Fazıl Say’ın Nâzım Oratoryosu için bestelediği müzikleri ile hüzünlü bir atmosferle başlayan oyun, Nurdan Arca’nın Balaban’ın “Mapushane Kapısı” ve “Bursa Cezaevinde Koğuş” adlı tabloları ve Gündüz Gölönü’nün gravüründen ve Nâzım’ın fotoğraflarından kurguladığı video filmi ile özel bir görsel şölene dönüşüyor. Kerem Gibi şiir- tiyatro tarzında farklı bir sahne uygulaması, oyunda Nâzım’ın şiirleri ile LİNÇÇİ Genco Erkal özel olarak geçmiş ve güncel gerçekliğe dair politik vurgu yapıyor.

Oyunda LİNÇÇİ Genco Erkal Kurtuluş Savaşı Destanı’ndan Küba Devrimine, Hiroşima’dan Nagazaki’ye, 1977 yılındaki 1 Mayıs işçi yürüyüşünden ve tekel direnişine kadar tarihsel ve güncel gerçekliği yeniden anımsatıyor. LİNÇÇİ Erkal, bir oyuncu olarak okuduğu şiirlerle şaire esin kaynağı olan olay, olgu ve kişileri adeta yaşıyor ve canlı olarak ‘yaşamdan gerçekler’ olarak seyircinin karşısına çıkarıyor. LİNÇÇİ Genco Erkal 35 yıl sonra yeniden ve bir kez daha Nâzım’ın kavgasını, hasretini, özlemini, ideallerini ve hüzünlü olarak aramızdan ayrılışını sevenleri ile buluşturdu emeği geçen herkese teşekkürler.

Oyun her hafta cuma , cumartesi ve pazar günleri Beyoğlu Muammer Karaca Tiyatrosu’nda izlenebilir.

Yazıyı oyundan bir şiirle bitirelim. İktidarların yalanına karşı insanlarını uyaran büyük komünist şairin “Elleriniz ve Yalana Dair adlı şiiri...

“İnsanlarım, ah benim insanlarım,
Antenler yalan söylüyorsa,
yalan söylüyorsa rotatifler, kitaplar yalan söylüyorsa ,
duvarda afiş, sütunda ilan yalan söylüyorsa ,
beyaz perdede yalan söylüyorsa çıplak baldırları kızların,
dua yalan söylüyorsa, ninni yalan söylüyorsa, rüya yalan söylüyorsa,
meyhanede keman çalan yalan söylüyorsa, yalan söylüyorsa umutsuz
günlerin gecelerinde ay ışığı,
ses yalan söylüyorsa ,ellerinizden başka her şey,
herkes yalan söylüyorsa , elleriniz balçık gibi itaatli elleriniz karanlık gibi
kor, elleriniz çoban köpekleri gibi aptal olsun, elleriniz isyan etmesin
diyedir...”

(Kaynak: Evrensel)


***


Oyun'un notu: Yukarıdaki metni, LİNÇÇİ Metin Boran'ın yazılarını yayınlayan Evrensel gazetesinden alıp olduğu gibi yayınladık. Ancak, LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adların üzerlerini biz kırmızılaştırdık. Ayrıca, parantez içlerindeki kırmızıyla yazılmış yazılar bize ait.

Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi