9 Nisan 2010 Cuma

"Tiyatro Yalancıları Birliği", Timur'la Kurhan'ın durumlarına el atacak mı?


LİNÇÇİ TİYATRO YAYINCILARI BİRLİĞİ

Kuruluş:

LİNÇÇİ Tiyatro Yayıncıları Birliği (LİNÇÇİ TİYAB]) tiyatro yayıncılarının girişimi sonucunda örgütlenmiş bir kurumdur. 2008-2009 sezonu sonunda aktif olarak Birliğin kuruluş çalışmalarını başlatan yayınlar şunlardır: LİNÇÇİ İATP-G YAYINCILIK İNİSİYATİFİ, LİNÇÇİ MİMESİS, LİNÇÇİ TİYATRO... TİYATRO... DERGİSİ, LİNÇÇİ TİYATRO DÜNYASI, LİNÇÇİ TİYATRODERGISI.COM.TR, LİNÇÇİ TİYATROM ve LİNÇÇİ TİYATRONLINE. Sürece LİNÇÇİ KAVUKLU, LİNÇÇİ SAHNE DERGİSİ, LİNÇÇİ MİTOS BOYUT YAYINLARI ve LİNÇÇİ TEB OYUN destek vermiştir. LİNÇÇİ TEB OYUN 2009-2010 sezonu başında kuruluş çalışmasında yerini alırken, sürecin başından itibaren kuruluş çalışmasında yer alan LİNÇÇİ İATP-G YAYINCILIK İNİSİYATİFİ, bağlı olduğu LİNÇÇİ İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu – Girişim tiyatro dünyasının geneline dönük sürekli bir yayıncılık aşamasına geçme eğilimini karara dönüştürmediği için, kuruluş çalışmasından çekilmiştir.
.
İlkeler
1. LİNÇÇİ TİYAB, tiyatro alanında yayın yapan kurumları bir çatı altında toplayarak, iletişim ve dayanışma ilişkilerinin geliştirilmesini ve örgütlü bir çerçeve edinmesini sağlar.
.
2. Tiyatro yayıncılığı alanında insan haklarına saygılı, özgürlükçü ve bağımsız basın yayın ilkelerinin esas alınmasını sağlayacak bir işleyişi taahhüt eder.
.
3. Tiyatro yayıncılığı alanında birikim ve niteliğin artmasına hizmet edecek etkinlikler düzenler.
.
4. LİNÇÇİ TİYAB, kültür sanat ve özelde tiyatro örgütlerinin iletişim ve dayanışmasına önem veren bir tutum geliştirir.
.
5. Gerek yayınlar arasında gerekse okur-yayın ilişkisinde ortaya çıkan ilkesel sorunlar LİNÇÇİ TİYAB’a iletildiğinde, ilkesel temelde görüşler oluşturur ve üyeleri hakkında bağlayıcı kararlar alır.
.
6. LİNÇÇİ TİYAB’ın kararlarında tüm üyelerin konsensüsü aranır. Alınan karara itiraz etmedikleri halde, üyeler karar ile ilgili çekince koyma ve bunu kayda geçirme hakkına sahiptir.
.
Dönem Sözcülüğü:
.
7. LİNÇÇİ TİYAB üyeleri dönemsel olarak sözcülük görevi üstlenirler.
.
8. Dönem sözcüsü birlik üyeleri ile geri bildirim ilişkisi içinde ve onaylarına başvurarak Birliğin tavrını kamuoyuna açıklar.
.
9. Geri bildirim ilişkisini ihmal eden üyeler, dönem sözcüsü tarafından yapılan kamuoyu açıklamalarına itiraz edemezler.
.
10. Dönem sözcülüğünün süresi bir yıldır. Üyelerin ortak kararıyla dönem sözcüsünün görev süresi en fazla bir yıl uzatılabilir.
.
Üyelik:
.
11. LİNÇÇİ TİYAB katılıma açık bir birliktir. Kurumsal sürekliliğe sahip ve ülke geneline dönük yayın yapan tiyatro yayınları ya da yayın birimleri LİNÇÇİ TİYAB’a üye olabilir.
.
12. Kişisel ve bağlı olduğu topluluk ya da örgütün gündemini esas alan tiyatro yayınları LİNÇÇİ TİYAB üyeliği kapsamında değildir.
.
13. Medya alanında, kültür sanat servislerinin ve kitap yayıncılarının tiyatro birimleri, bağlı oldukları yayın kurumunun onayını alarak LİNÇÇİ TİYAB’a üye olabilirler.
.
14. Medya alanında tiyatro yayıncılığına düzenli katkı sunan, fakat bağlı oldukları yayın kurumlarından temsil örgütleme izni alamayan ya da bu imkâna sahip olmayan basın yayın emekçilerinin oluşturdukları tiyatro yayıncılığı komisyonları LİNÇÇİ TİYAB’a üye olabilirler.
.
15. Üye olmak isteyen tiyatro yayınları, yayın birimleri ya da komisyonlarının üyelik başvurusuna 45 gün içinde yanıt verilmesi gerekir.
.
16. Başvuru reddedildiğinde, başvuru sahibinin, hakkında verilen ret kararına itiraz etme ve gözden geçirilmesini talep etme hakkı vardır. İtiraz ret kararı iletildikten sonra iki hafta içinde yapılmak zorundadır. Nihai karar, itiraz iletildikten sonra en geç iki hafta içinde verilir. İki hafta içinde ret kararına itiraz gelmezse, ret kararı nihai karar haline gelir.
.
17. Üyelik başvurusu onaylandığında, onay tarihinden itibaren üyelik başvurusu yapanlar, karar alma mekanizmasına katılım bakımından pasif üye statüsündedirler. Pasif üye, aktif üyelerce alınan kararlara uyma yükümlülüğüne sahiptir. Öte yandan, aktif üyeler gibi pasif üyelerin de Birliğin toplantılarına ve etkinliklerine aktif olarak katılmaları gerekir ve kararları etkilemek üzere söz söyleme hakkına sahiptirler.
.
18. En az bir yıl boyunca yayın sürekliliğini korumuş ve LİNÇÇİ TİYAB toplantı ve etkinliklerine aktif katılım göstermiş pasif üyeler, aktif üye statüsü kazanarak karar alma mekanizması içinde doğrudan yerlerini alırlar.
.
19. Aktif üyeliğe aday olmaksızın asgari düzeyde LİNÇÇİ TİYAB’a üye olunabilir. Asgari düzeyde üyeler LİNÇÇİ TİYAB aktivitelerine ve toplantılarına düzenli katılma yükümlülüğüne sahip değildir. LİNÇÇİ TİYAB’ın aldığı kararlar hakkında söz söyleme hakkını kullanmakla birlikte, kararlara uymaları gerekir. Aktif üyeliğe aday olmaya karar verdiklerinde, pasif üye konumuna geçerler.
.
Toplantı Düzeni:
.
20. LİNÇÇİ TİYAB üyeleri iki haftada bir periyodik olarak toplanır. Toplantı yeter sayısı üçtür.
.
21. Toplantıya katılamayanlar geri bildirim yoluyla mazeretlerini bildirir ve izin isterler.
.
22. Üç ay boyunca geri bildirim yapmadan ve/veya geçerli mazerete sahip olmaksızın toplantılara temsilci gönderemeyen yayınlar, karar alma mekanizmasından çıkarılarak pasif üyeliğe geçerler.
.
23. Hangi nedenle olursa olsun altı ay boyunca toplantılara katılım göstermeyen üyelerin Birlikten çıktıkları kabul edilir ve LİNÇÇİ TİYAB’la ilişkileri kesilir.
.
24. Her sezon sonunda ve başlangıcında, LİNÇÇİ TİYAB adına genel değerlendirme toplantıları yapılır. Genel değerlendirme toplantıları pasif ve aktif tüm üyelerin katılımıyla gerçekleşir. Asgari düzeyde LİNÇÇİ TİYAB'la ilişki kuran üyelerin genel değerlendirme toplantılarına katılma ve görüşlerini sunma hakları vardır.
.
HABERLER

- Tiyatro Kamuoyuna - 15.12.2009
.
(Kaynak: TİYAB / Tiyatro Yayıncıları Birliği)

***

Not: Metni, LİNÇÇİ TİYAB / Tiyatro Yayıncıları Birliği sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık!... Ancak, metinde bulunan LİNÇÇİ adlara link vererek, bu adları maymungötürengi ile belirgin hâle biz getirdik.
.
***

Ayrıca bakınız:
.