11 Mart 2010 Perşembe

FKM Tiyatrosu'nun yeni oyunu 'Yolun Açık Olsun', başarılı bir gencin ideallerini gözeterek yaptığı tercihi ve bunun sonucunda değişen hayatını anlatıyor. fotoğraf: ZAMAN, SELMAN EŞTÜRKLER


Roman mahallesine bir öğretmen gelirse...


"Yolunu seçmek zordur. Yolunda kalmaksa daha zor." FKM Tiyatrosu'nun iki yıl aradan sonra sahnelediği yeni oyunu 'Yolun Açık Olsun'da geçiyor bu ifadeler.

Başarılı bir gencin ideallerini göz önünde bulundurarak yaptığı seçimi anlatan 'Yolun Açık Olsun'; Tuna Boyu, Hırsız, Hacata, O'nu Beklerken'de olduğu gibi FKM Tiyatrosu'nun 'kendi kültür dünyamız' anlayışıyla örtüşüyor. Galası geçtiğimiz cumartesi günü Çemberlitaş'taki Fırat Kültür Merkezi'nde (FKM) gerçekleştirilen oyun, ilk gösteriminde izleyicinin beğenisini kazandı.

Ramiz Çetintürk, Erdem Baki ve M. Alp Arslan'ın yazıp Necati Şahin'in yönettiği 'Yolun Açık Olsun'un oyuncu kadrosunda Göker Murat, Tuba Salgın, Erkan Fırat, Nurdan Albamya, Yusuf Düzenli, Özlem Sarıçamlık ve Emrah Koç gibi genç oyuncular yer alıyor. Oyun mizahi yönünü geleneksel tiyatronun güldürü unsurlarından alıyor. İzleyici oyunda sürpriz bir şekilde gölge oyunu ile de karşılaşıyor. 'Yolun Açık Olsun'un bir başka dikkat çekici yönü ise canlı müzik performansı. Oyuncular bunun için darbuka ve klarnet dersi almış. Yönetmen Necati Şahin'in 'çeşnili bir oyun' diye özetlediği 'Yolun Açık Olsun', hem güldürüyor hem de insanı hayat ve idealler üzerinde düşündürüyor. Şahin, "Oyun, epik tiyatronun göstergelerini taşıyor. Dramatik devamlılığı önemseyip seyirciyi kahkahaya ya da gözyaşına boğarak bütün yetkisini oradan almıyor." diyor. FKM Genel Müdürü Ahmet Servet Aktosun ise yeni bir oyun için iki yıl bekllemelerinin nedenini şöyle açıklıyor: "FKM Tiyatrosu'nun var olan çizgisini bozmadan üzerine bir şeyler koymak istedik. Yolun Açık Olsun, kendisini izlettirmeyi başarırken 'kendi dünyamız'dan da mesajlar içeriyor."

'Yolun Açık Olsun', üniverstede başarılı bir öğrenci olan Hakan'ın, yaptığı tercihlerle değişen hayatını konu ediniyor. Hakan, ABD'de nişanlısıyla eğitimlerine devam edecekleri bir gelecek hayal etmektedir. Ancak, sürprizler onu başka yerlere götürür. Bir seçim yapması gerektiğinde ise hayallerini ve nişanlısını terk ederek bir dershanede öğretmenliğe başlar. Maaşı geçimine yetmediği için Roman mahallesine yerleşmek zorunda kalır. Bu gürültülü, bir o kadar da neşeli mahallede yeni bir hayata adım atmıştır. 'Yolun Açık Olsun', bu ay içinde 20 ve 27 Mart'ta FKM'de izlenebilecek. (0212 517 46 97) ZAMAN

SALİHA CÜVELEK İSTANBUL

11 Mart 2010, Perşembe